Ако искате да бъдете наистина уверена жена, кажете сбогом на тези 7 поведения

Увереността не е просто модна дума; това е начин на живот, особено за жените, навигиращи в свят, който често се опитва да ни определя само по пола ни и без да взима предвид нашите лични качества.

Но понякога ние сами сме най-лошите си врагове. Сдържаме се, без дори да го осъзнаваме.

Научих този урок по трудния начин – като бях своя собствен препъникамък много дълго време. Докато в един момент взех решение. Стига!!!

Ако някога сте се съмнявали в своята стойност или сте се чувствали неувереност в собствения си живот, време е да се сбогувате с поведенията, които ви пречат да прегърнете вътрешната си сила.

Ето седемте поведения, от които трябва да се откажете, за да станете наистина уверена жена.

1) Търсене на потвърждение от други

Всички сме били там — публикувайки това перфектно селфи и натрапчиво проверявайки за харесвания или нервно чакайки одобрение, след като споделим идея на среща.

Особено когато бях в началото на двайсетте, се чувствах непълна, освен ако някой друг не одобри мнението или решенията ми.

Но когато пораснах, осъзнах, че комплиментите и аплодисментите те карат да се чувстваш добре в момента, но са мимолетни. Преди да се усетите, вие сте точно там, откъдето сте започнали, чакайки валидиране за следващото нещо — и следващото… и следващото…

Ако наистина искате да бъдете уверена жена, трябва да се научите да вярвате в собственото си утвърждаване. Не се нуждаете от одобрение от никой друг – и ако някой друг има различно мнение, не можете да му позволите да промени мнението ви.

Защото никой друг не живее твоя живот. Вие сте този, който ще живее с последствията от вашите решения, действия и мисли. Така че вие ​​сте единствената, която трябва да се съгласи с тях.

Разбира се, здравословно и добре е все пак да чуете мненията на другите, особено на хората, които обичате и на които имате доверие. Последната дума обаче винаги е ваша.

2) Ненужно извинение

Изключително важно е да изразите съжаление, когато сте се объркали или сте наранили някого случайно. Въпреки това, твърде честото казване, особено когато не сте направили нищо нередно, може наистина да разбие самочувствието ви. Прочетете това отново. И го запомнете добре. Това е един от начините да допуснете другите винаги да имат надмощие над вас.

Това е фин начин да кажеш: „Каквото и да става, ще ти се предам. Моите нужди, мнения и присъствие не са толкова важни, колкото вашите.” Това не е езикът на уверената жена.

Прекаленото извинение създава вътрешна нагласа, че винаги грешите или че не сте достойни да заемате някаква позиция.

Преходът към извинение само когато е наистина оправдано не е лесен. Отне ми доста време да се отърся от този вкоренен навик. Но първата стъпка е осъзнаването.

Следващият път, когато се каните да се извините просто направете пауза. Поемете дъх и помислете дали извинението е наистина оправдано. Ако не, не се поддавайте на желанието да го кажете.

Помислете дали да не го замените с благодарност, когато е подходящо. Вместо да кажете „Извинете, че закъснях“, можете да кажете „Благодаря ви, че ме изчакахте“. Отклонява фокуса от вашите възприемани недостатъци към по-положително взаимодействие.

Отхвърлянето на този навик не ви прави груби или егоистични – това ви прави самоуверени. Така че нека кажем сбогом на ненужните извинения и здравей на непринудената увереност.

3) Сравняване на себе си с другите

Превъртайки социалните медии, е толкова лесно да попаднете в капана на сравнението. Перфектен живот, зашеметяващи ваканционни снимки и блестящи истории за успех са пред очите ви само с едно докосване с пръст.

Дори не мога да преброя колко пъти съм потъвала в чувство на неадекватност, докато сравнявах собствения си живот спрямо подбраните моментни снимки на другите. Но нека ви кажа, това е еднопосочен билет към място изпълнено със съмнения и депресия.

Когато се сравняваме с другите, ние виждаме само най-важните или подбрани моменти в техния живот, а не борбите, несигурността или трудностите, с които може да се сблъскват зад кулисите.

По-важното е, че сравнението открадва радостта ви и размива вашата индивидуалност. Всяка минута, която прекарвате, желаейки да имате живота на някой друг е минута, в която пропускате да оцените и подобрите своя собствен.

Това, което ми помогна да се освободя, беше осъзнаването, че сравнението е игра, която не можеш да спечелиш. Винаги ще има някой по-умен, по-успешен или поне привидно по-щастлив.

Затова вместо това започнах да се фокусирам върху собствения си напредък. Докъде стигнах? Какво постигнах? Какво мога да кажа, че съм подобрила за себе си днес?

Отървете се от навика да сравнявате, и вместо това започнете да си поставяте собствени цели, празнувате собствените си постижения и оценявате собствения си път. Превърни това в твоята суперсила.

4) Самоунижение

Колко пъти сте се хващали да казвате: „Не мога да направя това“ или „Не съм достатъчно добър“? Това е друго поведение, което е изключително важно да премахнете от живота си.

Когато постоянно се самоунижавате, вие интернализирате провала, преди дори да имате възможност да опитате. Вие поставяте таван на собствения си потенциал.

Ако винаги подхранвате ума си с думи на съмнение в себе си, вие адски много затруднявате увереността да пусне корени.

Промяната за мен дойде, когато започнах да се отнасям към себе си като към скъп приятел. Бихте ли казали някога на най-добрата си приятелка, че не е достатъчно умна, достатъчно красива или просто не е достатъчно като цяло? Разбира се, че не. Така че защо си го казваш?

Изключете самокритиката и преминете към утвърждения, които ви дават сила . Вместо да казвате „Не мога“, опитайте „Ще дам всичко от себе си“. Вместо да мислите, че не сте достатъчно добри, напомнете си, че сте повече от достатъчни такива, каквито сте.

Думите, които използвате, за да се опишете, оформят вашето възприятие и в крайна сметка вашата реалност.

5) Страхувате се да кажете „не“.

Ако има един съвет, който бих искал да мога да си дам преди 10 години, той е да спра да се страхувам да кажа „не“.

Защото преди все се стремях да угодя на хората. Винаги, когато приятел имаше нужда от услуга, колега се нуждаеше от помощ или дори непознат имаше нужда, винаги се предоставях – дори и да не бях напълно наясно със ситуацията.

Но очевидно аз също съм човек, който има само 24 часа на ден и ограничено количество енергия за даване. Не спечелих повече само защото исках да бъда щедра и полезна – така че това, което всъщност правех, беше да отнемам това време и енергия от себе си.

По принцип всяко „да“ на някой друг беше „не“ за моето собствено благополучие.

Да се ​​науча да казвам „не“ беше освобождаващо. В началото беше неудобно и се притеснявах да не разочаровам хората. Но разбрах, че поставянето на граници е форма на самоуважение . И знаете ли какво? Хората всъщност ме уважаваха повече за това, не по-малко.

Когато започнете да приоритизирате собствените си нужди, ще имате повече време и енергия да се занимавате с неща, които наистина ви вълнуват, и това ще подхрани увереността ви като нищо друго.

6) Прекомерно мислене

О, безкрайната верига от прекомерно мислене – може да продължи и още и още. Колкото повече се задълбочавате, толкова по-дълбоко потъвате в съмнение и нерешителност.

Смея се, когато си спомням как преди вярвах, че прекаленото мислене е нещо, с което да се гордея. Мислех, че си помагам, като наистина анализирам всеки малък детайл и търся уроци навсякъде, където мога.

Но истината е, че всъщност не намирах толкова много полезни прозрения или решения. Всъщност намирах повече проблеми. Малките проблеми се превърнаха в планина от тревоги и стрес.

От друга страна, тази умствена енергия, която прекарах в размишления, можеше да бъде насочена към предприемане на действия и разрешаване на проблемите.

Как избягах от този умствен капан ? За мен отговорът се криеше в концентрацията. Вместо да се занимавам с това, което може да се обърка, се научих да се съсредоточавам върху настоящия момент.

Това не означава, че не трябва да планирате или да се подготвяте — това просто означава да не се изгубвате в безкраен цикъл „какво, ако“, което дерайлира увереността ви и замъглява преценката ви.

7) Пренебрегване на личната инвестиция

Години наред прекарвах толкова много време, помагайки на другите, че напълно пренебрегвах себе си. Звучи благородно, нали?

Само дето скоро разбрах, че бягам по безкрайна празна писта. Бях попаднала в капана на мисълта, че инвестирането в себе си е егоистично и това мислене не ми правеше никаква услуга.

Виждате ли, да не инвестирате в себе си е като да пренебрегнете да поливате растение и все още да очаквате то да цъфти. Независимо дали става въпрос за време, пари или енергия – вашата инвестиция в себе си пряко корелира с вашата самооценка и с вашата увереност. Ако вие не дадете приоритет на себе си, кой ще го направи?

Не говоря само за разкошни спа дни или скъпи пазарувания – въпреки че и те могат да бъдат приятни!

Прости неща като четене на книга, ходене на курс, упражнения или дори просто прекарване на качествено време със себе си могат да променят света. Тези действия изпращат мощно послание към вашето подсъзнание: „И аз съм важна“.

Нещо повече, не забравяйте да приоритизирате дейности, които са в съответствие с вашите ценности и цели, като посещаване на курс, упражнения или прекарване на време в размисъл.

Всеки път, когато инвестирате в себе си, вие изграждате по-здрава основа, на която да крепите увереността си. Така че давайте, инвестирайте във вашия растеж, вашата радост и вашето благополучие. Ти си най-добрият проект, по който някога ще работиш.

Влизайки в най-увереното си Аз

Дами – току-що прочетохте 7 поведения, с които трябва да се сбогувате, за да бъдете наистина уверена жена.

След като определите кое от тези поведения разпознавате в себе си, ще отнеме известно време да го изрежете от живота си и да възприемете по-добър навик – и това е напълно добре.

Изграждането на вашата увереност може да бъде дълго пътуване, но определено си заслужава.

Хареса ли ви статията ми? Харесайте ме във Facebook, за да видите повече статии като тази във вашата емисия.