Алкално-киселинният баланс в организма

Основна предпоставка за постигането и поддържането на пълноценно здраве е алкално-киселинният баланс на организма.

Храната, която консумираме, играе основна роля за поддържането на това равновесие в тялото. Съвършеното съотношение за човешкото здраве е храните, които се консумират, да бъдат 70-80% алкализиращи и 20-30% киселинообразуващи.

Основните киселинообразуващи храни са месото, пастьоризираните млечни продукти, голяма част от зърнените и бобовите храни, рафинираните продукти.

Алкализиращи храни са плодовете, зеленчуците и някои зърнени храни. Те имат свойството да пречистват тялото от натрупаните отпадни вещества.

Месният протеин е по-структуриран и трудно смилаем. За да се разгради до аминокиселини, чрез които тялото да изгради отново белтък, е нужен сложен, дълъг и изтощаващ храносмилателен процес, който изчерпва жизнено важна енергия. Консумирането на голямо количество протеини от този тип води до висока киселинност на организма.

Средите в човешкото тяло – слюнката, тънките черва, дебелото черво, лимфата, урината и кръвта, са леко алкални. Единствената киселинна среда е в стомаха и там започва разграждането на белтъците. Консумирането на прекомерно количество киселинообразуващи храни води до сериозно отслабване на здравето, тъй като те дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт. Тялото се опитва да я предпази и започва да отделя слуз, която се натрупва в организма и задръства системите. Това предизвиква възпаление, а колкото повече се възпаляват тъканите, толкова повече се възпаляват жлезите с вътрешна секреция. Този порочен кръг неизбежно отслабва съпротивителните сили.

Начин да се регулира алкално-киселинния баланс е чрез пречистване на вътрешните органи. Има различни методи за детоксикация. Някои са механични, например пречистването на стомашно-чревния тракт с йогийската техника Шанкапракшалана или с клизми, или на черния дроб с лимон, зехтин и билки. Друг начин за детоксикация е гладуването – на вода, на сокове, на плодове и разтоварването с веганско суровоядско хранене. След няколко такива пречиствания, постепенно се въвеждат многообразие от здравословни храни. От изключително значение е да се наблюдава, как организмът реагира на всяка храна. Препоръчително е, детоксикацията и захранването след нея да бъдат консултирани със специалист.

Винаги започвайте деня с алкализиращи храни, защото сутрин тялото е по-киселинно. Лятото консумирайте повече плодове и зеленчуци, които са противоположност на топлото време.

Зимата приемайте повече топли и засищащи храни, за да успеете да стоплите организма.

От голямо значение е и настроението, с което готвим и начинът, по който се храним – те придават положителен (алкален) или отрицателен (киселинен) заряд на храната.

Удоволствието, смехът, щастието и сънят са алкалообразуващи.

Тревогите, гневът, омразата, завистта и липсата на сън, са киселинообразуващи.

Колкото по-висока е киселинността в кръвта на даден човек, толкова по-вероятно е той да се чувства и да изглежда болен.

Когато храната ни съдържа много захар, хляб и месо, а е бедна на пресни зеленчуци и плодове, се създава киселинно насищане. Когато приемаме основно пресни плодове и зеленчуци, се увеличава алкалността на кръвта и се подобрява здравето и издръжливостта ни.

Комбинацията от плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени и бобови храни е най-пълноценното хранене за човека.

За да се достигне до него, понякога е необходим преход от месеци или години. Този преход трябва да става под наблюдението на специалист по здравословно хранене.

Източник: https://vitarama.bg