Детоксикация: Естествения бонус от периодичното гладуване

Телата ни са изложени на много токсини всеки ден. В тази статия ви показваме как периодичното гладуване помага за естествената детоксикация.

Всички сме изложени на стотици токсини всеки ден. Много външни продукти затрудняват системата ни да елиминира вредните съединения. Правейки периодично гладуване, ние ще получим още едно предимство, което ще помогне да запазим здравето си.

Периодично гладуване и детоксикация

Потресаващ факт ! Жените са два пъти по-склонни от мъжете да бъдат изложени на токсини. ( 1 )

Жените са изложени на над 200 химикала още преди 8 часа сутринта. Помислете за сутрешната си рутина и сапуните, шампоаните, лосионите, дезодорантите, гримовете, парфюмите, продуктите за женска хигиена, перилните препарати, храните, лекарствата с рецепта, автомобилните изпарения които срещате в един типичен ден. А знаете ли, че голяма част от тях съдържат в различна степен вредни токсини?

Освен ако не живеете на уединен остров, излагането на токсични вещества е неизбежно. Токсините се абсорбират чрез храната, която ядем, въздуха, който дишаме и директно през нашата кожа. 

Токсини

Токсините нарушават естествения процес на детоксикация на тялото. Те са трудни за изхвърляне, така че в крайна сметка се съхраняват в нас с години, най-вече в нашите мастни клетки. Прекомерното излагане на химикали и токсичното натрупване, което води до нашето тяло, може да играе роля в рака, болестта на Алцхаймер и диабета. Както и при проблеми като затлъстяване, нарушения на съня, хормонални проблеми и състарена кожа. 

Детоксикация

Думата детоксикация се отнася до естествения процес на нашето тяло за елиминиране на токсините. Ако човек е здрав, това трябва да става без усилие, подхранвано от правилно хранене, добра хидратация и подходящ сън. Поради години на среща с различни химикали, тялото понякога се нуждае от помощ, за да се детоксикира и да функционира по най-добрия начин. Ако тялото ви не може ефективно да премахне вредните токсини, става предизвикателство да постигнете желаната загуба на тегло. 

Настройте се за успех

Трудно е да гладуваш 16, 18 или 20 часа, когато не можеш да спреш да мислиш за това голямо парче чийзкейк, което стои в хладилника. Когато сте последователни с периодичното гладуване, ще откриете, че тези желания не се появяват или остават толкова често. Желанието за храни с високо съдържание на мазнини и захар се увеличава с повече токсини, които преминават през тялото ви. ( 2 ) 

Един от начините да започнете да детоксикирате тялото си е проактивно да елиминирате токсините, където можете – в къщата, на работното място, в колата, навсякъде. Прегледайте шкафовете и под мивките си и се отървете от почистващите препарати и препарати с вредни съставки.

Отворете хладилника и килера си и изхвърлете преработените храни и пълните със захар/въглехидрати боклуци. Станете четец на етикети и научете какво има в продуктите, които използвате. Потърсете думите, които не разпознавате. Изхвърлете всичко, което не е безопасно в боклука. Заменете тези продукти с известни безопасни алтернативи.

Освен това избирайте органични храни за прозореца си за хранене, когато можете. Измийте старателно всички продукти. Започнете да ядете всеки ден „цветовете на дъгата“: домати, тиквички, моркови, къпини и т.н. Тези храни съдържат антиоксиданти, които се борят с ежедневната ви токсична експозиция. 

Намалете стреса в живота си. Стресът пречи на разграждането на мазнините. ( 3 ) Когато умът и тялото са в мир, тялото ще се освободи.

Периодичното гладуване поддържа способността на тялото да се детоксикира по естествен път

Зелена напитка за детоксикация.

Когато избирате детоксикиращи храни, вие намалявате стреса си, а започвайки периодично гладуване, вие започвате естествено да пречиствате тялото си.

В допълнение, тялото има друг начин за детоксикация, наречен автофагия . Някои наричат ​​този процес система за рециклиране на клетката. Периодичното гладуване е един от начините за задействане на автофагия.

В зависимост от метаболизма на човек, автофагията понякога може да започне, когато не сте яли само 12 часа, но може да не започне, докато не гладувате 24 часа, достигайки пик около 48 до 72 часа. Това е начинът на вашето тяло да изчисти клетките си. Когато постите, вие гладувате клетките, които зависят от храненето за оцеляване. В отговор тялото започва да се самоизяжда. (Въпреки как звучи, това е нещо добро!)

Повредените части на клетката се разделят и разграждат на протеини, рециклират се и се използват повторно от тялото за енергия и за изграждане на нови протеини. В резултат на това процесът на стареене се забавя, енергията се увеличава, имунната система се подсилва, инсулиновата чувствителност се засилва и болестта може дори да бъде предотвратена. ( 4 )‍

Искате ли по-чиста кожа, по-концентриран ум, добър нощен сън и да отслабнете. Не звучи ли като нещо, заради което си струва да пропуснете закуската?‍

Можете да засилите този процес, като ядете храни, за които е известно, че предизвикват автофагия, като боровинки, канела, черен или зелен чай и 70%+ черен шоколад. ( 5 )‍

Гладуването може също да подобри здравето на черния ви дроб – един от основните органи, участващи в детоксикацията, като му даде почивка от безкрайния цикъл захар/въглехидрати, който може да направи черния дроб задръстен и муден. Когато черният дроб е чист, той може да превърне мазнините в енергия много по-бързо, така че можете да отслабнете и да се почувствате по-енергични! ( 6 ) 

Когато намалите токсичното си натоварване и поддържате периодичното гладуване достатъчно дълго, за да задействате автофагия, мислите ви стават по-ясни и по-фокусирани. ‍

Задействането на автофагия за естествена детоксикация на тялото е един от многото бонуси от обвързването с периодичен начин на живот на гладно.

Препратки:

  1. https://www.ecowatch.com/women-apply-an-average-of-168-chemicals-on-their-bodies-every-day-1882041568.html
  2. https://www.amazon.com/dp/B00A8SKMNO/ref=dp-kindle-redirect?_encoding=UTF8&btkr=1
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/ 
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/
  5. https://naomiw.com/blogs/nutrition/how-long-for-autophagy-to-kick-in-when-fasting
  6. Фунг, Джейсън, д-р. „Кодексът на затлъстяването: разкриване на тайните на загубата на тегло.“ Greystone Books , март 2016 г.