Дневна доза мъдрост: Спрете да мислите какво правят другите

Спрете да мислите за това, което са другите.

Спрете да мислите за това, което правят, както и за това, което не правят.

Спрете да мислите за политиците.

Спрете да мислите за шефовете и колегите.

Спрете да мислите за клиентите си.

Разхлабете връзката с майка си.

Помирете се с баща си.

Спрете да мислите за сестра си.

За брат си. За съпруга си. За съпругата си.

За сина или дъщеря си.

За приятелката или приятеля си.

Спрете да мислите за бившия си.

За съседите.

За приятелите си.

Спрете да мислите за враговете си.

Спрете да се възмущавате от нещата, които не можете да промените.

Борете се здраво за нещата, които зависят от вас, но не губете сили за нещата, които са извън властта ви.

Помислете колко време и енергия пропилявате в мислене за други хора, в анализ на това, което са, на това, което правят или не правят, в разочарования от погрешни думи или действия.

Помислете и осъзнайте, че не можете да контролирате или променяте другите.

Помислете и осъзнайте колко огромна загуба на време е да мислите за това, което другите правят, за това, което другите може би си мислят или говорят за вас.

Разбира се, съществуват значими взаимоотношения: между родители и деца, между братя и сестри, между съпрузи и приятели. Мобилизирайте цялата си мъдрост и доброта, за да градите и поддържате пълноценни отношения с тях, а при проблеми разрешавайте своевременно кризите.

Не отлагайте и не отглеждайте бурени в мислите си, защото те ще погълнат времето и енергията ви и ще натоварят с напрежение отношенията ви.

Не преувеличавайте дреболиите и не придавайте твърде голямо значение на ежедневните драми. Дайте си сметка колко време пропилявате за неща, които нямат особено значение сега и няма да имат никакво значение в бъдеще.

Ако ви е трудно, разходете се в гробищния парк. Там ще прочетете имена на хора, които са спорили и воювали с колеги, които са се разочаровали от същността и делата на другите… Пред лицето на смъртта ежедневните борби изглеждат нелепи и глупави.

Ако в обкръжението си имате хора, които се държат разрушително, най-доброто, което можете да направите, е да сведете до минимум ангажимента си с тях, доколкото можете, разбира се. Наблюдавате поведението им, за да можете да работите върху разрушителните черти от собствената си същност.

Наблюдавайте хората. Учете се от тях. Работете върху себе си, за да можете да практикувате асертивност и състрадание. Обичайте любимите си хора. Ценете приятелите си. Култивирайте спокойствие и се научете да го проявявате в трудните моменти.

Но спрете да мислите за останалите. Не се фокусирайте върху това, което те правят или не правят. Използвайте тази ценна енергия, за да работите върху себе си.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: https://psychology.framar.bg