30 неща, които трябва да спрете да правите: Първите 10 задължително!

30 неща, които трябва да спрете да правите: Първите 10 задължително! | Диана

Понякога самите ние правим всичко възможно, за да се отдалечим от щастието. Много на пръв поглед дребни неща ни пречат да живеем пълноценно и да се грижим за себе си по най-добрия начин.

Dama.bg разкрива 30 неща, които пречат на щастието ви. Навиците на щастливите хора всъщност не са толкова непостижими, ако си дадете сметка къде грешите.

1. Спрете да си губите времето с неподходящи хора
Животът е твърде кратък, за да го прекарвате с хора, които изсмукват щастието от вас.
Ако някой иска да ви има в живота си, ще направи място за вас. Не е нужно вие да се борите за това място. Никога, ама никога не настоявайте да бъдете близки с хора, които гледат единствено себе си. И не забравяйте, че добрите приятели ще са до вас не само когато сте щастливи, но и когато искате да поплачете на нечие рамо.

2. Спрете да бягате от проблемите
Първата крачка към разрешаването на един проблем е да го приемете, че съществува. Отричането няма да ви помогне ни най-малко в преодоляването му. Да, няма да е лесно, понякога дори изобщо! Никой и не очаква от вас да се справяте с всички изпитания с лекота. Имате пълното право да бъдете тъжни, ядосани, гневни, разочаровани. В крайна сметка това е животът – възходи и падения, трупане на опит, адаптиране към промените.

3. Спрете да лъжете себе си
Можете да излъжете всеки друг, но не и себе си. Животът ви няма да се подобри, ако се заблуждавате. Това ще стане само ако сграбчите всеки шанс и се възползвате от него по най-добрия начин, на който сте способни. На първо място обаче, трябва да бъдете честни към себе си.

4. Спрете да пренебрегвате собствените си нужди
Най-болезненото нещо, което може да си причините сами, е да забравите за собствените си нужди. Да обичате близките си, да им помагате, да им отделяте време – е нещо нормално, но не и да забравите за себе си. Няма по-добър момент да последвате страстта си и да направите нещо лично за себе си от сега!

5. Не се опитвайте да бъдете някой друг
Най-голямото предизвикателство в живота е това да бъдете себе си, без да играете роли и да се опитвате да се харесате на всички. Винаги ще има някой по-успешен, по-добър, по-пробивен, дори по-красив и какво от това?! Не се променяйте заради хората, които обичате. Бъдете себе си и правилните хора ще се влюбят във вас.

6. Пуснете миналото да си отиде
Не можете да задържите миналото, както и да попречите на промените в настоящето. За да започнете нова глава от живота си, трябва да оставите миналото да си отиде.

7. Не се страхувайте от грешките
Не грешат само хората, които не правят нищо. Грешките са част от опита, от израстването, от развитието. И най-успелите хора грешат, тъй като зад всеки успех стои неуспех. Има причина да съжалявате не ако грешите, а ако не сте направили нищо значимо.

8. Спрете да се обвинявате за стари грешки
Може да обичаме грешния човек и да плачем за грешните неща, но едно е сигурно – грешките ни помагат да намерим правилните хора и неща. Всяко едно нещо, което се е случвало в живота ви, не е случайно.

9. Не се опитвайте да си купите щастие
Много от нещата, които желаем, са скъпи. Истината е, че това, което ще ни удовлетвори истински, е безплатно – любов, смях, хоби, приятели.

10. Не очаквайте другите да ви направят щастливи
Ако не сте доволни от себе си и живота си, няма да бъдете щастливи в дългосрочни отношения. Трябва да си осигурите стабилност и след това да го споделите с някой друг. Не очаквайте от другите да ви направят щастливи.

11. Не бездействайте
Постигането на успех носи риск. Няма как да стигнете до втора база без решителната първа фаза. Оценете ситуацията и предприемете решителни действия.

12. Спрете да мислите, че не сте готови
Никой никога не се чувства на 100% готов, когато изникне възможност. Тъй като повече големи възможности в живота застрашават комфорта и спокойствието ни, няма как да се чувстваме напълно готови. Това обаче не означава, че не сме!

13. Не поддържайте близки отношения по погрешни причини
Приятелствата и връзките трябва да се започват разумно. Любовта ще се появи, когато сме готови, а не когато сме самотни.

14. Спрете да отхвърляте нови взаимоотношения, защото старите не работят
В живота срещаме хора, които носят определено послание. Някои от тях ни учат на нещо, други ни поставят на изпитания. Най-важното е обаче да не отхвърляме новите възможности.

15. Спрете да се състезавате с всички останали
Не се тревожете за това, което другите правят по-добре от вас. Концентрирайте се върху това, което вие правите по-добре.

16. Спрете да ревнувате
Няма смисъл да ревнувате от другите. Ревността е най-лошото нещо, което може да си причините.

17. Спрете да се оплаквате и самосъжалявате
Вероятно не можете да разберете всичко, което ви се случва в момента. След време обаче сами ще си дадете сметка, че проблемите са причината да сте там, където сте. Днес сте много по-силни от вчера, затова бъдете оптимисти!

18. Спрете да се ядосвате
Не живейте живота си с омраза в сърцето. Така ще нараните повече себе си, отколкото някой друг. Прошката е начин да се освободите от товара и да продължите напред.

19. Не падайте от нивото си заради другите
Не се отказвайте от стандартите си, за да се принизите до определени хора, които не могат да ви стигнат.

20. Спрете да се оправдавате пред другите
Приятелите ви не се нуждаят от това, а враговете няма да ви повярват. Просто правете това, което ви казва сърцето, без да давате обяснения.

21. Спрете да работите без почивка
Моментът да си вземете почивка е когато не разполагате с време за това. Ако продължавате да правите едни и същи неща без възможност за отдих, няма да постигнете успех. Понякога трябва да се дистанцирате, за да вземете правилните решения.

22. Спрете да пренебрегвате малките неща
Насладете се на малките неща сега, защото утре могат да се окажат най-големите неща. Най-добрата част от живота са тези малки моменти, които прекарвате с хора, които обичате.

23. Не се опитвайте да правите нещата по-съвършени
Реалният свят не поощрява перфекционистите, но възнаграждава хората, които дават най-доброто от себе си.

24. Спрете да следвате пътя на най-малкото съпротивление
Животът не е лесен, особено когато искате да постигнете нещо значимо. Не избирайте една възможност само защото е лесна. Направете нещо необикновено!

25. Не се дръжте така, сякаш всичко е наред, когато не е
Това ще ви помогне, но за кратко. Не е необходимо винаги да се преструвате, да бъдете силни и уверени. Не се притеснявайте от своите слаби моменти и не ги крийте. Когато ви се плаче – плачете и после продължете напред.

26. Спрете да обвинявате другите за своите проблеми
Когато обвиняваме другите за проблемите си, отричаме отговорността от своите собствени решения. Така даваме властта на другите.

27. Спрете да се опитвате да бъдете всичко за всички
Не се опитвайте да промените целия свят. Променете един човек. Не се опитвайте да бъдете навсякъде. Бъдете на едно място, но качествено.

28. Спрете да се тревожите
Ако се тревожите за бъдещето, това ще ви лиши от щастие в настоящето. Има ли смисъл да се притеснявате за неща, които по всяка вероятност няма да се случат?

29. Спрете да мислите за това, което не искате да се случи
Концентрирайте се върху това, което искате да се случи! Позитивното мислене е в челните редици на всяка велика история на успеха. Ако се събуждате всяка сутрин с мисълта, че нещо прекрасно ще се случи, то наистина ще случи.

30. Не бъдете неблагодарни
Без значение колко успели или неуспели сте, всеки ден се събуждайте с благодарност за живота си. Вместо да мислите за това, което ви липсва, помислете за това, което имате.