Емоционалното хранене или защо ядем, когато не чувстваме глад

Докато изследвания по отношение на храненето се провеждат непрекъснато, а книги, посветени на диетите с ниско съдържание на въглехидрати, оглавяват класациите с бестселъри, то мнозина са в постоянна битка със себе си в стремежа да поддържат физическата си форма. Това е така, защото дори да знаем с какво трябва да се храним, съществуват допълнителни фактори, които влияят върху количеството и вида храна, която консумираме. Един от тези фактори е стресът, който е свързан с повишеното емоционално хранене.

Емоционалното хранене има своите многобройни причини. По-долу са някои от основните.
Глад, причинен от високи нива на кортизол

Стресът може да доведе до повишени нива на кортизол, известен още като “хормонът на стреса”. Кортизолът има полезна функция в тялото, но прекомерните му нива, предизвикани от хроничен стрес, могат да причинят известени проблеми в организма. Наред с всичко останало, високите стойности са в състояние да увеличат апетита ни за солени и сладки храни. В миналото така хората са натрупвали хранителни вещества, които да ги поддържат, когато храната е била недостатъчна; обаче в съвремието, когато тя рядко е оскъдна, този адаптивен механизъм води до натрупване на килограми.
Социално хранене

Често хората, които са под стрес, търсят социална подкрепа, което е чудесен начин за облекчаване на състоянието. За съжаление на всички, които се опитват да спазват диета, когато хората се събират по някакъв повод — особено жените — са склонни да се отдават на приятно похапване.

Да поплачеш на рамото на приятел, докато си хапвате сет с пържени предястия; да споделиш купата с чипса с момчетата, докато гледате футбол; или да обсъдиш онази кошмарна среща, похапвайки чийзкейк със съквартирантите — всички тези примери са форми на социално емоционално хранене. То може да ви накара да се почувствате по-добре в краткосрочен план, но обикновено съжалявате за това по-късно.
Нервност

Когато сме стресирани или тревожни, често изпитваме т.нар. “орална нервност”. Понякога това води до гризене на ноктите или скърцане със зъби, но често се проявява в безразборно хранене. Много хора хрупат чипс или приемат някаква напитка, просто за да правят нещо с устата си.
Навици от детството

Много от нас имат утешителни спомени от детството, които се въртят около храната. Ако родителите ви са възнаграждавали послушанието ви с бонбони, лекували са лошото ви настроение със сладолед или са приготвяли любимото ви ястие, за да отпразнувате успехите си, то ще сте огромно изключение, ако не сте развили някои емоционално основани привързаности към храната в детските си години. Когато преминаваме през стресови периоди, малко неща могат да бъдат толкова успокояващи или възнаграждаващи, колкото любимата храна. Тъй като много от нас не развиват по-ефективни стратегии за справяне със състоянието, този тип емоционално хранене е много разпространен: хората се хранят, когато празнуват; хранят се, за да се чувстват по-добре; хранят се дори, за да се справят със стреса, породен от това, че надвишават желаните килограми.
Хранене на емоциите

Друга причина, поради която се храним, е за да намалим неприятните емоции. Например някои хора предпочитат да се справят с чувството на неудовлетвореност в брака си с парче торта вместо с отворена комуникация.

Храната може да отнеме фокуса от гнева, възмущението, страха, безпокойството и множество други емоции, които не желаем да изпитваме, и често си служим с нея за тази цел.

Съществуват редица причини за емоционалното хранене и то е преобладаващо поведение в нашето общество. Ако сте жертва на емоционалното хранене, е важно да сте наясно кое го отключва и да развиете някои ефективни техники за управление/справяне със стреса, така че тялото ви да остане здраво и да си върнете самоконтрола.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: https://psychology.framar.bg