Защо е лошо да си “гълташ корема” и какво да правиш вместо това

Нашите коремни мускули са сред най-натоварените мускули в тялото. Те участват в почти всяко наше движение, като поддържат тялото стабилно и балансирано, предпазват гръбнака ни и дори гарантират, че вътрешните ни органи остават там, където трябва.

Но определени здравословни състояния и дори ненужното напрежение на мускулите по време на ежедневието ви могат да доведат до дисбаланс на коремните мускули. С течение на времето това може да доведе до състояние, наречено „синдром на пясъчния часовник“ – вредна промяна в структурата на коремната стена, която може да доведе до образуване на видима гънка в средата на корема. Не само това, но тази промяна може да има и косвен ефект върху вътрешните органи и други части на тялото, ако не се лекува.

Има четири основни причини за синдрома на пясъчния часовник. Всички те водят до дисбаланс във функцията на коремните мускули.

Първият се дължи на определени вродени състояния (като гастрошизис или омфацеле ), които карат коремните мускули да се развиват неправилно, което води до мускулен дисбаланс.

Лошата стойка е друга причина. Това кара гръбначния стълб да се отдалечи от нормалната си S-образна кривина, което води до вредни промени в напрежението и функцията на коремните мускули, което води до дисбаланси. Болката в корема (независимо дали от проблеми със стомаха , черния дроб или жлъчния мехур ) също може да накара човек доброволно или неволно да свие коремните си мускули, за да намали или избегне болката .

Но друга изненадваща причина за синдрома на пясъчния часовник може да са проблеми с образа на тялото, които са нарастващ проблем . Хората, които може да се чувстват несигурни в тялото си или които искат плосък корем, могат да стягат коремните си мускули, за да постигнат този вид.

Мускулен дисбаланс

Когато гълтаме стомаха си, това кара правите ни коремни мускули да се свиват. Но тъй като сме склонни да съхраняваме повече мастна тъкан в долната част на корема, мускулите в горната част на стомаха са склонни да бъдат по-активни. Това създава гънка или гънка в корема за дълъг период от време, като пъпът се издърпва нагоре.

Жена, седнала на дивана, държи корема си от болка.
Болката може да бъде често срещана причина, поради която човек стяга коремните си мускули. Yurii_Yarema/ Shutterstock

Независимо от причината – доброволно или неволно – стягането на стомаха на места поставя по-голям натиск върху долната част на гърба и врата. Това е така, защото сега те трябва да компенсират промените в стабилността на ядрото.

Компресията на корема също намалява количеството пространство, налично за пребиваване на коремните органи. Ако си представите корема като тубичка паста за зъби, притискането му в средата създава натиск отгоре и отдолу. Налягането в горната част влияе на дишането, като прави диафрагмата ( основният мускул, участващ в поемането на въздух) неспособна да дръпне толкова надолу.

Налягането в долната част налага по-голяма сила върху мускулите на тазовото дъно, тъй като коремната кухина намалява по обем, когато коремът се стегне. Наред с това има увеличени сили върху ставите на гръбначния стълб и таза, тъй като коремните мускули са по-малко способни да абсорбира удара при напрежение.

Въпреки че има ограничени изследвания, които разглеждат ефекта на самия синдром на пясъчния часовник върху дихателния капацитет, изследванията върху коремната лента (когато целият корем или само част от него е свързана, за да се подпомогне възстановяването от мускулно нараняване или след операция), показва 34% намаление на количеството въздух, което се издиша и 27% – 40% намаление на общия белодробен капацитет. Не е сигурно дали това води до дългосрочни промени в дихателния капацитет. Но в краткосрочен план това може да затрудни упражненията – и може също да се почувствате уморени по-рано поради намаленото количество кислород, идващ в кръвния поток.

Гълтането на корема може да доведе до напрежение върху тазовото дъно , което ще повлияе на функцията на пикочния мехур, матката и ректума, потенциално причинявайки изтичане на урина или фекалии, както и пролапс на матката. За хора, които вече имат проблеми с дисфункция на тазовото дъно (като уринарна или фекална инконтиненция), гълтането на стомаха може да ги влоши.

За щастие, синдромът на пясъчния часовник е обратим. Лечението на мускулния дисбаланс чрез упражнения, които укрепват всички основни мускули, ще помогне. Упражнения като дъски или мостове са само няколко примера. По същия начин дейности като йога или пилатес също могат да бъдат полезни за отпускане на мускулите.

Синдромът на пясъчния часовник вероятно е нещо, което ще се развие в продължение на дълъг период от време – седмици на постоянно гълтане на стомаха. Но не се бойте – няма вероятност да имате проблеми, ако го правите от време на време.

Има и много начини, по които можете да го избегнете. Ако имате необяснима или продължителна коремна болка, струва си да потърсите медицински съвет – не само за предотвратяване на мускулен дисбаланс, но и за лечение на първопричината за болката. Ако сте склонни да гълтате стомаха си, за да подобрите външния си вид, упражненията, които укрепват мускулите и гърба, ще бъдат полезни за поддържане на добра стойка и изравняване на корема.

Горещо ви препоръчваме да правите планк. Това бързо и просто упражнение ще ви донесе огромни ползи, без да се налага да посещавате фитнес или да закупувате уреди. Вижте няколко много полезни стаи