Какво е Витамин D и защо ни е нужен?

Уникалният слънчев витамин

Витамин D, известен и като „слънчевият витамин“, e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин D1, D2 и D3. Въпреки името си, това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм. Ето я тайната на широкообхватното му въздействие върху човешкото здраве.

Известни са много ползи за нас от приема на витамин D. Той помага за регулирането на имунната система, играе важна роля в изграждането и поддържането на здрави клетки, основно средство е за абсорбиране на калций от организма, подпомага растежа на костите. Смята се, че витамин D е превантивно средство за автоимунни заболявания, аутизъм, сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, невромускулни заболявания, остеопороза, хронични болки, настинка.

Недостатъчното наличие на витамин D се свързва със сериозни заболявания като рак на гърдата и дебелото черво, меки кости, остеомалация и покачване на теглото, депресия и др.

Основните външни симптоми за дефицит на витамин D са болка в костите и липса на мускулна сила. При някои хора обаче симптомите могат да са по-фини и трудно доловими. Но дори и без осезаеми признаци, малкото количество витамин D в организма може да допринесе за развиването или увеличаването на:

  • сърдечно-съдови заболявания
  • диабет тип 1 и 2
  • рак
  • множествена склероза
  • когнитивни увреждания при възрастните хора
  • тежка форма на астма при децата
  • високо кръвно налягане

Практически изводи относно витамин D

Най-добрият начин да си набавим витамин D е като се излагаме редовно на слънчева светлина. Съвременният начин на живот често ни възпрепятства относно това – и в резултат много от нас страдат от дефицит на „слънчевия витамин“.

Животинските протеини, когато се консумират масово, също имат тенденция да блокират производството на заредения вече от слънцето витамин D, като по този начин оставят организма с ниски нива витамин D в кръвта. Д-р Перез Лопез, която работи в университета на Сарагоса, твърди, че близо 70% от европейците имат недостиг на витамин D и че много болести могат да се усложнят при недостига му.

За да си набавите достатъчно количество витамин D, препоръчително е да излагате тялото си на директна слънчева светлина за определен период от време всеки ден. За хората с по-светла кожа този период е 15 минути на ден. За тези с по-тъмна – около 30 минути. За чернокожите – 60 минути. Тъй като ултравиолетът образува витамин D, добре е да знаете в кои часове от деня той присъства най-много. През зимата това са часовете между 11:30 и 15:00, а през лятото – между 9:00 и 11:00 часа, а също и между 15:00 и 18:00 часа. Добре е да се къпете преди, а не в първите часове след слънчевите бани, за да се усвои натрупаният в кожата провитамин Д оптимално.

Ако ви е трудно или невъзможно да отделяте време за слънчеви бани или на мястото, където живеете, няма много слънчеви дни, може да си набавите нужното количество от слънчевия витамин чрез добавки. Най-добрата форма на витамин D е холекалциферол или D3, който се извлича от растителни източници.

https://vitarama.bg