Какво трябва да знаете за микроелементите

За да сте здрави трябва да се храните редовно и с качествена храна. Чували сте това хиляди пъти, нали? Но някои важни детайли обикновено остават неизказани. Точно за това е много важно да научите повече за витамините и минералите, които са известни също като микроелементи или микронутриенти. Нормалния начин по който можете да си ги набавите е от храната, която консумирате или чрез приемането на хранителни добавки. 

Ето какво трябва да знаете за микроелементите (микронутриентите) и как да ги добавите към вашата диета. 

Какво представляват микроелементите?

Всички храни съдържат макронутриенти и микронутриенти. Макронутриентите са мазнините, въглехидратите и протеините. Това са основните елементи на храненето. Вашето тяло се нуждае от всички тях в значителни количества всеки ден. 

Витамини и минерали. Микроелементите са витамините и минералите. Те са също толкова важни, колкото и макронутриентите. Има много насоки относно количествата различни видове хранителни вещества, от които се нуждаете във вашата диета. Насоките варират в зависимост от вашата възраст и пол. 

Ако не ядете достатъчно определени микроелементи, може да се сблъскате със здравословни проблеми поради недохранване. Повечето видове дефицит на витамини обаче са рядкост в САЩ. 

Видове микроелементи

Има четири основни вида микроелементи, които трябва да присъстват винаги в диетата си: 

Водоразтворими витамини. Два от основните водоразтворими витамини са витамините от група В и витамин С. Всички тези витамини се разтварят във вода. Тялото ви не може да ги задържи, за да ги използва по-късно, така че трябва да получавате достатъчно количество от тях всеки ден. Всички водоразтворими витамини, които тялото ви не използва веднага, се изхвърлят от системата ви чрез урината.

Те също така помагат на тялото ви да получи енергия. Освен това, тези витамини укрепват вашите клетки, включително червените кръвни телца. 

Мастноразтворими витамини. За разлика от водоразтворимите витамини, мастноразтворимите се разтварят в мазнини, а не във вода. Те включват витамини A, D, E и K. След като ги получите, те могат да останат в тялото ви за по-късна употреба. Вашето тяло ги съхранява в мастната тъкан и черния дроб. Те са важни за здравето на очите и поддържането на имунната система. Те също помагат на тялото ви да лекува наранявания. 

Микроминерали. Това са основни хранителни вещества. Те включват калций, магнезий, натрий и калий. Те са от решаващо значение за здравето на мускулите и костите. Също така, те играят роля в контролирането на кръвното Ви налягане. 

Други минерали . Другите минерали, от които се нуждаете, включват желязо, манган, мед, цинк и селен. Микроелементите са критични за здравето на мускулите, функцията на нервната система и възстановяването на уврежданията на клетките. 

Получаване на микронутриенти от храната

Всички хранителни вещества, от които се нуждаете, са в различни видове храни. Повечето експерти са съгласни, че консумацията на разнообразни храни е най-добрият начин да си ги набавите. Всички тези плодове, зеленчуци, меса и млечни продукти имат някои микроелементи:

  • Храни с микроелементи: стриди, спанак, ядки като кашу, бобови растения като фъстъци
  • Храни с водоразтворими витамини : цитрусови плодове, чушки, пълнозърнести храни, яйца, тъмни листни зеленчуци, риба и чисто месо
  • Храни с мастноразтворими витамини: листни зеленчуци, соя, бадеми, сладки картофи и мляко
  • Храни с микроминерали: млечни продукти, черен боб и леща, банани и риба

Много готови храни, като зърнени храни и предварително изпечени продукти, са обогатени с хранителни вещества. Можете да проверите етикета за хранителните стойности на опаковката, за да видите какво има в храната, която купувате.  

Получаване на микроелементи от добавки

Ако се притеснявате, че не получавате достатъчно хранителни вещества от храната, поговорете с вашия лекар или специалист по хранене. Те могат да направят тестове, за да разберат дали получавате достатъчно хранителни вещества. Ако се окаже, че това не е така, те може да препоръчат хранителна добавка. Не опитвайте нова добавка, без първо да говорите с Вашия лекар.

Мултивитамините са най-честата добавка, която хората използват, за да се опитат да получат повече микроелементи. Това са добавки, които съдържат различни препоръчани хранителни вещества в една доза. Можете да ги намерите във големите хранителни магазини или в аптеките. 

Добавките могат да бъдат част от вашата здравословна диета, но те не са перфектният заместител на яденето на разнообразни храни. Повечето витамини не съдържат общата препоръчителна доза хранителни вещества, като например – калций. Хапчетата биха били твърде големи за преглъщане, ако го направиха. 

Вашите хранителни нужди ще варират в зависимост от вашата възраст, пол и други здравословни състояния. Различните видове мултивитамини се справят с някои от тези различия. Например, има формули специално за жени или за хора над 50 години.  

Можете също така да намерите добавки, които съдържат един микроелемент. Можете да попитате лекаря си дали някое от тях може да е подходящо за вас, ако ви кажат, че имате недостиг на определено хранително вещество.