Как медицинската ведическа астрология може да помогне за предсказване на болестите и здравето на човек

Ведическата астрология е издържала много изпитания на времето, откакто великият мъдрец Бхригу представи това божествено знание, което може да прогнозира събитията въз основа на влиянието на небесните тела върху нас.

Прогноза за здраве и болести от хороскопа на роден човек

Ведическата астрология е страхотен инструмент, при който опитен и научен астролог може да види от каква болест страда или е вероятно да страда роденият. Не е необходимо астрологът да е медицински експерт или по този въпрос той може да не е в състояние да назове конкретно заболяването. Но астрологът със сигурност може да посочи коя система или орган от човешкото тяло е ценен или има вероятност да бъде сериозно засегнат.

Какво е “дом на болестта”

Във ведическата астрология 6-ти дом се споменава като дом на болестта, болестта и т.н., освен други негативни събития и несгоди в живота на местния човек.

И това не е всичко Човек трябва да провери 6-та къща от ЛУНА, СЛЪНЦЕ, а също и от къщата, от която е поставен Маха Даша Господ.

Следващата стъпка е да се анализира силата и позицията на господаря на 6-ти дом спрямо господаря на Асцендента. Като цяло, ако Асцендентът и господарят на Лагна са по-силни от господаря на 6-ти дом, тогава роденият ще издържи и ще се възстанови от болестта – ако има такава.

След това е необходимо да се видят планетите, разположени в 6-ти дом, както и природата и хумора на планетите, аспектиращи 6-ти дом.

Също така за всеки местен жител, 6-та къща трябва да представлява областта на стомаха, състояща се от корема, червата, пъпа и бъбреците.

Кои други домове и планети трябва да се изучават в медицинската астрология

Всяка планета, дом, зодиакален знак и аспект освен Накшатрите (съзвездието) има някакво скрито послание за здравето или лошото здраве на местния човек.

В същото време може да е полезно да имате предвид информацията в следните таблици:

Знаци / къщи и части от тялото: Знаците се отнасят за „Каал Пуруша“ кундли и къщите за наталната карта:

  Хаус или Бхава  Части от тялото, които управлява.
  Овен или Лагна  Глава, мозък, ум.
  Телец или 2-ри дом  Лице, очи, нос, език, зъби, уши, пръсти, нокти, кости, плът.
  Близнаци или 3-ти дом  Шия, гърло, ключици, ръце, дишане, растеж на тялото.
  Рак или 4-ти дом  Сърце, бели дробове, гърди, гърди, кръв и диафрагма.
  Лъв или 5 дом  Горна част на корема, ум, сърце, черен дроб, жлъчен мехур, далак, черва, мезентериум.
  Дева или 6-ти дом  Долна част на корема, пъп, кости, плът, умствени способности, анус, бъбреци.
  Везни или 7 дом  Слабини (място между корема и бедрата), семенна течност, женски органи, дишане, пикочен мехур, матка, яйчници, простатни жлези, епифизна жлеза.
  Скорпион или 8 дом  Външни полови органи, урина, кръв, семенни съдове.
  Стрелец или 9 дом  Бедра и крайници, феморални артерии.
  Козирог или 10 дом  Колена, кости и плът, патела, подколенни ямки.
  Водолей или 11 дом  Задни части и дишане, крака като цяло, ляво ухо.
  Риби или 12 дом  Крака и кръв, ляво око.
  Планета  Част от тялото Означава  Болести, които причинява
  слънце    Стомах, кости, дясно око, сърце, кожа, корем, глава, структура на тялото.  Проблеми с дясното око, висока температура, болест на сърцето, стомаха и кожата, фрактура на костите, проказа, вътрешна треска, мозъчни проблеми, болести на главата и всички минали болести.
  Луна    Сърце, бели дробове, ум, кръв, ляво око, гърди, храносмилателен канал, вода в тялото. черва, лимфа,
бъбреци.
  Болести на сърцето, белите дробове, лявото око, матката, безсъние, астма, диария, анемия, отравяне на кръвта, водни заболявания, повръщане, бъбречни проблеми, диабет, менструални нарушения, воднянка, апендицит, заболявания на гърдите и млечните жлези , кашлица и настинка, хидроцеле.
  Марс  Кръв, костен мозък, енергия, шия, вени, гениталии, червено вещество в кръвта, вени на ректума, женски органи и жизненост, нос.  Болести на главата, отравяния, порязвания, рани, възпалено око, проказа, сърбежи, кръвно налягане, загуба на енергия, заболявания на женските органи, фрактури на кости заболявания на пикоара, циреи, тумори, рак, хемороиди, менструално разстройство, язва, дизентерия, ректално заболявания, варицела, заушка, фистула, херния.
  Юпитер  Бедра, мазнини, мозък, бели дробове, черен дроб, бъбреци, уши, памет, език и далак, семенна течност.  Болести на черния дроб, бъбреците, белите дробове и ушите, диабет, липса на памет, заболяване на езика, бедрата, панкреаса, далака и воднянка, жълтеница, тумори, албумин в урината, отравяне на кръвта, диспепсия, абсцеси.
  Венера  Лице, зрение, полови органи, семенна урина, блясък на тялото, гърло, вода в тялото и жлезите, брадичка.  Болести на лицето и очите, венерически болести, избледняване на телесния блясък, припадъци, лошо храносмилане, проблеми с гърлото, диабет, сексуална некомпетентност, импотентност, воднянка, треска и заболявания на жлезите. гонорея, сифилис, гуша, подагра, кисти, анемия, уретрални заболявания, херния, обща слабост.
  Сатурн  Крака, ставни кости, мускули, крайници, зъби, кожа и коса. колене, уши, далак.  Слабост, болки в стомаха, увреждане и загуба на крайници, счупване на кости, заболявания на кости, зъби, кожа и крака, ревматични болки, слепота, грозна коса, психическо безпокойство, рани, мускулни болки, парализа, истерия, глухота, тумори, плешивост.
  Раху  Крака, дишане, шия.  Белодробни проблеми, заболявания на краката, язви, циреи, проказа, затруднено дишане, уголемяване на далака, катаракта и хидроцеле, разширени вени, хълцане, заекване, отравяне, болки.
  Кету  Корем, крака  Проблеми с белите дробове, треска, болки в очите, болки в стомаха, циреи, болки в тялото, заболявания от неизвестни причини, червеи, ниско кръвно налягане, дефект в говора и ухото, мозъчни заболявания, фобии.
  живак  Гръден кош, нерви, кожа, пъп, нос, гръбначна система, жлъчен мехур, вени, бели дробове, език, ръце, уста, коса  Болести на гръдния кош и нервите, варицела, епилепсия, заболявания на пъпа, носа и жлъчния мехур, токсични заболявания, фрактура на костите, коремен тиф, лудост, парализа, припадъци, язви, лошо храносмилане, холера, заболявания на кожата и устата, неврофиброма, световъртеж.


Други важни съображения

  • По същия начин системата Даша, последвана от изследването на транзита на планетите, ще разкрие точното време и продължителност на заболяването.
  • Формирането на определени йоги (комбинация) от планети ще разкрие много повече информация за естеството на болестта. Например, ако Слънцето или Луната заемат 12-ти дом, може да има заболяване на очите. По същия начин страданието на Слънцето, Лъв и 5-ти причинява сърдечни заболявания.

Моля, имайте предвид, че идеята не е да претоварвате читателя на тази статия с всички технически подробности, които влизат в изучаването на медицинската астрология. Всъщност би било извън обхвата на една статия като тази за медицинската астрология да се говори задълбочено за обхвата на медицинската астрология. Но със сигурност е направен опит да се сподели с читателите как медицинската астрология може да им помогне да разберат за болестите, страданията и неразположенията, от които един роден може да страда, кога и за колко време.

Така че нека вземем няколко примера, за да илюстрираме тази точка, както по-долу –

Случай I (AK)
15 декември 1968 г

Роденият през последните много години страда от хемороиди. Ще забележите натиска на 4 планети – в 8 дом, който също представлява генеративните органи. ЛУНАТА е господарят на 6-ти дом на болестта, присъства тук и също е засегната от Кету и Марс. Тези две огнени планети също показват естеството на проблема. Тези зловредни планети също добавят към интензивността на проблема.

Господарят на Лагна (САТУРН) също допринася за проблема – сам по себе си е 12-ти господар (хоспитализация) и е аспектиран от ЛУНА, МАРС и КЕТУ. Намаляваща ЛУНА в 8 дом, засегната от САТУРН и МАРС също е комбинация за купчини.

Случай 2 (AP)
5 февруари 1969 г

Такъв е случаят на човек, който е сърдечно болен още от детството си. И двамата му родители са лекари. Претърпял е 2 големи сърдечни операции – едната в детството му, а другата преди около 2 години.
4-ти и 5-ти дом представляват съответно гърдите и сърцето. По подобен начин МАРС показва операция, а СЛЪНЦЕТО е карка (сигнификатор) на сърцето.

Ще забележите, че има аспект на МАРС към СЛЪНЦЕТО, което е разположено в 7-ми дом с ретрограден МЕРКУРИЙ.

Допълнителен анализ ще покаже, че:

  • МАРС е господар на 5-ти дом
  • МАРС е позициониран в 4 дом
  • СЛЪНЦЕТО е аспектирано от ЮПИТЕР (положен с КЕТУ), който е господар на 6-ти дом
  • СЛЪНЦЕТО е в знака на САТУРН, който също е господар на 8 дом (смърт).

Дело 3 (РБ)
9 януари 1942 г

През последните няколко години нашенецът страда от:

  • Сърдечно заболяване
  • Бъбречни проблеми

Състоянието му е толкова лошо, че се налага всяка седмица да ходи на диализа.

Ако погледнете внимателно, ще видите, че:

1. Луната (карката на бъбреците) е аспектирана от ретрограден ЮПИТЕР, който е господар на 6-ти дом на болестта.

2. 6-ти дом (обозначаващ бъбреците) е зает от зловредна планета СЛЪНЦЕ.

3. 7-ми дом (също обозначаващ бъбреците) е зает от МЕРКУРИЙ, който е господар на 2 лоши дома – 12-ти (хоспитализация) и 3-ти (трудности и предизвикателства).

4. ЖИВАКЪТ е горим.

5. 7-ми дом също е аспектиран от ретрограден САТУРН, който също е господар на 8-ми дом (смърт).

6. Знакът Везни (7-ми дом на Каал Пурша) също е засегнат поради присъствието на Гулика, а също и аспектите на две зловредни планети – САТУРН и ЛУНА.

Случай 4 (TJ)
9 януари 1983 г

През последните няколко години рожденикът страда от психични разстройства като шизофрения.

Роденият има

1. Луна (сигнификатор на ума), засегната от Сатурн в Лагна.

2. Господарят на Лагна ВЕНЕРА е позициониран с МЕРКУРИЙ, господарят на 12-ти дом и МАРС.