Кои са 3-те фактора за здравословна и дълготрайна връзка?

Д-р Сю Джонсън, клиничен психолог и основател на Емоционално-фокусираната терапия за двойки (ЕЕТ), открива три ключови фактора, които всяка една връзка трябва да притежава, за да бъде здравословна, удовлетворяваща и дълготрайна.

Тя отбелязва, че когато партньорите разгорещено спорят един с друг всъщност не става дума за дребни неща като чиниите, боклука или финанси, въпреки че често това се извежда на преден план.

Когато партньорите не се чувстват сигурни един с друг и не чувстват истинска свързаност един с друг обикновено това се проявява под формата на скандал и конфликт за битови въпроси. Всъщност конфликтът пита един единствен въпрос: Още ли си тук за мен?

Когато другият инициира конфликт той не се чувства достатъчни свързан с нас и пита: Още ли си тук за мен?

Д-р Сю Джонсън предлага лесен метод, чрез който двойките могат да си отговорят на този въпрос и да заобикалят конфликтите. Има три фактора, които трябва да присъстват във връзката ни, защото именно те казват „да, тук съм за теб“. Кои са те?

Достъпност

Първият фактор за здравословна връзка е факторът „достъпност“. Хората имат нужда да усещат, че партньорът им е достъпен за тях. Ако вие опитвате да се свържете с любимия по телефона, но дава „заето“ и не успявате, факторът достъпност се проваля. Това означава, че другият не е там за вас, и няма как да бъдете убедени в противното.

Отзивчивост

Вторият фактор за успешна връзка е факторът „отзивчивост“. Може да изглежда очевидно, че партньорите трябва да са отзивчиви един към друг, но в реалност не винаги е така. Когато другият дойде при вас – откликнете му. Ако не го направите няколко пъти, защото сте заети или мислите по други въпроси, вие се проваляте по фактор „отзивчивост“. Казвате му: Аз не съм тук за теб. Вместо обратното.

Емоционално обвързване

Третият ключов фактор е емоционалното обвързване. Емоциите са нещо нормално за всеки от нас, а емоционалната обвързаност е специално състояние на присъствие, интерес към другия, грижа и отдаденост. Когато се страхуваме да се отдадем или обвържем емоционалната обвързаност липсва. Сложили сме стена между себе си и другия. Казваме му с поведението си, че емоционално не сме на разположение. Няма ни. Дори и да присъстваме физически.

Ако тези 3 фактора в отношенията ви липсват вероятно във връзката ви има много конфликти и спорове. Но тук не става въпрос за чиниите и чий ред е да се изхвърли боклука. Не става въпрос за парите, децата, житейските предизвикателства. Става въпрос за вас и за това до каква степен присъствате о си давате сигурност един на друг.

Източник: https://frida.bg