Ново проучване изведе осем здравословни навика, които ще ви помогнат да живеете по-дълго

Осем навика, които могат да помогнат на хората да живеят повече от 20 години по-дълго, са идентифицирани от изследователи.

Въпреки че отдавна е известно, че някои фактори, свързани с начина на живот, могат да повлияят на продължителността на живота, американското проучване изолира осемте фактора, които оказват най-голямо влияние – да сте физически активни, да не сте пристрастени към опиати, да не пушите, да управлявате стреса, да имате добра диета, да не преяждате редовно – пиене, добра хигиена на съня и положителни социални взаимоотношения.

Изследването беше представено на Nutrition 2023, годишната среща на Американското общество по хранене, и използва данни от 719 147 души, включени в Програмата за милиони ветерани по делата на ветераните.

Установено е, че ниската физическа активност, употребата на опиати и тютюнопушенето са свързани с около 30-45 процента по-висок риск от смърт, докато стресът, прекомерното пиене, лошата диета и лошата хигиена на съня са свързани с около 20 процента увеличение, и липсата на положителни социални взаимоотношения е свързана с 5% повишен риск от смърт.

Зрял мъж седи на дивана си и медитира
Установено е, че управлението на стреса е важно (Alamy/PA)

Мъжете, които са имали всичките осем навика на 40-годишна възраст, са били прогнозирани да живеят средно 24 години по-дълго от мъжете без нито един от навиците, според констатациите, а жените с всичките осем навика на средна възраст са били прогнозирани да живеят допълнително 21 години, в сравнение с жени без нито един от навиците.

Xuan-Mai Nguyen, специалист по здравни науки към Министерството на ветераните, каза: „Бяхме наистина изненадани от това колко много може да се спечели с приемането на един, два, три или всичките осем фактора на начина на живот. Резултатите от нашите изследвания показват, че възприемането на здравословен начин на живот е важно както за общественото здраве, така и за личното здраве. Колкото по-рано, толкова по-добре, но дори и да направите само малка промяна на 40-те, 50-те или 60-те години, тя все още е от полза.

Изследователите казват, че откритията подчертават как факторите, свързани с начина на живот, допринасят за хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания, които са свързани с преждевременна инвалидност и смърт.

Как да прегърнем осемте здравословни навика 

Вдъхновени да дадете тласък на собствения си начин на живот?

„Ако извършването на тези малки, но мощни корекции може да ви помогне да живеете още 20 години, може би е време да направите тези промени“, казва треньорът по живот и благополучие Натали Трайс.

Тя споделя следните прозрения и съвети…

1. Правете повече упражнения

Редовните упражнения могат да помогнат за предотвратяване на широк спектър от основни заболявания – освен това са чудесни за поддържане на нивата на стрес. „Разходката, плуването, бягането с приятели, дори само добрите стари танци в кухнята могат да ускорят пулса ви и да изпомпват онези ендорфини, които ви карат да се чувствате добре – така че обуйте маратонките си и започнете да се движите“, казва Трийс .

2. Управлявайте стреса

Trice предлага да възприемете прости практики за премахване на стреса, като медитация на вниманието и да се наслаждавате на хобита и спорт. „Те могат да повлияят дълбоко на цялостното благосъстояние, тъй като намалявате нивата на стрес“, казва тя. „Тук не става въпрос да се преструвате, че всичко е страхотно, а по-скоро да търсите лесни навици, които можете да възприемете, които ще свалят стреса, който може да доведе до безпокойство и прегаряне.“


3. Не пушете

Спирането на тютюнопушенето е важна стъпка за подобряване на здравето и потенциално добавяне на години към живота ви. Трайс посочва, че макар някои хора да смятат, че посягането към цигара облекчава стреса им, има по-здравословни начини за справяне.

„Може би да бягате или да се занимавате с йога може да бъде освобождаването и фокусът, от които се нуждаете, и това, което ще ви помогне да живеете по-дълго, да миришете по-свежо и да се чувствате по-добре“, предлага тя. „Също така, тъй като цената на цигарите непрекъснато расте, отказването ще освободи пари за нещата в живота, за които наистина трябва да се плати.“

Ако ви е трудно да откажете цигарите, говорете с личния си лекар относно наличните възможности за помощ.

4. Не препивайте

„Като намалите алкохола, вие правите огромна услуга на тялото и мозъка си“, казва Трайс.

„Пиенето всяка вечер ще повлияе на тялото ви и може да повлияе на съня и работата ви. Наслаждавайте се на живота, но ако искате да му се наслаждавате по-дълго, следете какво пиете.”

Официалните насоки предполагат пиенето на не повече от 14 единици алкохол на седмица (еквивалентни на шест средни чаши вино или шест халби бира), разпределени в рамките на поне три дни.

5. Хранете се здравословно

Семейство в кухнята, което приготвя здравословна храна
Диетата е тясно свързана със здравето (Alamy/PA)

Най-общо казано, балансирана диета, която е богата на фибри, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и постни протеини, със силно преработени и сладки храни, сведени до минимум, е свързана с по-добро здраве.

„Всички знаем за храненето по пет на ден, но това може да е трудно, ако сте заети със семейството и работата. Ако можете да започнете да правите това, ще се почувствате по-добре“, казва Трис.

„Съсредоточете се върху редовното хранене и мисленето за това, което влагате в тялото си, така че да работи за вас, а не срещу вас.“

6. Не вземайте наркотици

Вземащите наркотици могат да навредят на здравето си по много начини.

Трайс предлага на тези, които го правят да започнат процеса по изчистването си, като говорят с доверен приятел или техния личен лекар и „получите подкрепата, която може не само да удължи живота ви, но и да го спаси“.

7. Опитайте се да спите добре

Трайс казва: „Жизненоважно е да се погрижим за приличен нощен сън, тъй като това може да ви помогне да се почувствате много по-добре.

„Уверете се, че имате въведена рутина за сън, може да бъде полезно и може да бъде толкова лесно, колкото да нямате паравани в спалнята, да вземете вана или душ, преди да ударите чувала, както и да се уверите, че температурата е правилна и имате завеси за да не свети сутрин.“

8. Подхранвайте положителни социални взаимоотношения

Трайс отбелязва: „Ако сте в състояние да подхранвате подкрепяща мрежа от приятели, колеги и семейство, това може да доведе до подобрено психическо и емоционално благополучие и по-дълъг живот.“

Липсват ви социални връзки? Вижте местните възможности за доброволчество и обществени разходки и групи. Създаването на приятели може да отнеме време, но дори намирането на начини редовно да прекарвате време и да общувате с другите може да помогне.