Помагат ли добавките с витамин D за Диабет, Отслабване и Кръвно налягане?

Статии, подобни на тази, продължават да се публикуват, като агитират, че витамин D е лек за всичко. Рецептори на витамин D се откриват в повечето тъкани на нашето тяло, включително и в мозъка. Над 2000 гени могат да се регулират от витамин D. В рамките на 24 часа от излагане на влиянието на витамин D може да се промени поведението на стотици гени.

D не е витамин, а хормон

Терминът “витамин” обаче е погрешно название. Витамините по дефиниция не могат да се синтезират в тялото ни, но ние можем да произведем цялото количество витамин D, от което се нуждаем, с достатъчно излагане на слънчева светлина. D не е витамин, а хормон, който се произвежда от нашата кожа в отговор на излагането ни на слънчева светлина. И това не е само хормон, свързан с регулирането на калция и здравето на костите, но е и хормон на плодовитостта, имунитета и работата на мозъка. Но дали наистина е панацея или просто лъжлив пророк?

Витамин Е беше витаминът на деня

Помните ли когато витамин Е беше витаминът на деня, изтъкван за лечител на много клинични проблеми? Витамин Е: радикалният защитник, чиито продажби под формата на добавка формираха бизнес за милиарди долари, който се възползва от страховете на хората. В крайна сметка хората с ниски нива на витамин Е в кръвта си имат 50% по-голям шанс за развитие на рак. А какво да кажем за витамин А или бета каротин? В края на краищата хората, които ядат много зеленолистни, сладки картофи и други храни, богати на бета каротин, имат по-малък риск от развитие на рак. И така, хайде да даваме на хората хапчета с бета каротин. Но когато направили проучване, установили, че хапчетата с бета-каротин всъщност увеличават риска от рак. Бета каротин, витамин А и витамин Е под формата на добавки могат да увеличат смъртността. Като резултат, ние всъщност харчим пари за скъсяване на живота си.

Витамин D и връзката му с лечението на различни заболявания

Ето защо е разбираем скептицизмът на медицинската общност относно твърденията за витамин D, който в момента се радва на… „своите моменти на слава“.
Наличието на индустрия за милиарди за производство на витамин D под формата на хранителни добавки не помага особено за разкриване на истината, да не говорим и за високо доходоносната индустрия за изследване на витамин D, която обича да говори за проучванията, които твърдят, че високите нива на витамин D могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет, автоимунни заболявания и инфекции.
Но по-голямата част от тези проучвания произлизат от наблюдателни проучвания, което означава проучвания, които свързват високите нива на витамин D в кръвта с по-малък риск от развитие на заболявания. Но това не означава, че витамин D е причината. Това е като по-ранните данни за бета каротина. По-високите нива в кръвта може би просто са показател за по-здравословно хранене. Кой има високи нива на бета каротин? Хората, които ядат много зеленолистни и сладки картофи. Също както нивата на витамин D може би са просто показател за по-здравословни навици. Кой има високи нива на витамин D? Хората, които тичат навън. По-високите нива на витамин D може би са просто показател за по-висока физическа активност например.

Връзката между витамин D и диабет

И така, когато видите проучване като това, което показва, че значително по-малкото случаи на диабет сред хората с по-високи нива на витамин D, това не означава, че приемът на витамин D непременно ще помогне. Трябва да се направи проучване за това. И когато разгледаме едно такова проучване, се оказва, че добавките с витамин D се провалят главоломно. Никаква полза за предотвратяването или лечението на диабет тип 2.

Връзката между витамин D и наднормено тегло

Така че, когато компаниите за добавки размахват проучвания като това, което предполага, че недостигът на витамин D играе роля за затлъстяването, защото повечето проучвания върху населението установяват по-ниски нива на витамин D в кръвта на хората, които са с наднормено тегло, дали това не е просто защото тези хора не се движат достатъчно или защото става въпрос за мастноразтворим витамин? И той просто се разтваря в цялата тази мазнина. Очаква се, че хората с наднормено тегло, които се пекат на слънце, ще произвеждат повече витамин D, тъй като имат по-голяма площ на кожата, но същото излагане на слънце води до по-малко от половината витамин D, защото изчезва в мазнините им. Ето защо хората с наднормено тегло може би имат нужда от 2 до 3 пъти по-голяма доза витамин D, въпреки че биха могли да си върнат нормалните нива, ако отслабнат и да ги върнат обратно в кръвообращението си. Така че това би могло да обясни тези данни от населението. И наистина, при проучване върху витамин D, което да види дали той помага при наднормено тегло, се оказва, че това изобщо не действа.

Връзката между витамин D и високо кръвно налягане

Същата е историята и с артериалното здраве. Хората с ниски нива на витамин D имат по-лош коронарен кръвопоток, повече атеросклероза и по-лоша артериална функция. Но ако всъщност направите рандомизирано проучване с контролна група, резултатите ще са отчайващи. Също толкова неефективен е витамин D за понижаване на кръвното налягане.

Може ли Витамин D да удължи живота ви?

Така че всичко това допринася към нарастващите научни данни, които поставят под съмнение способността на витамин D под формата на хранителна добавка да подобрява каквото и да било, освен фрактури в резултат от падане, обикновената настинка и смъртността като цяло – чакайте малко, какво?
Може ли витамин D да удължи живота ви? Това е нещо важно. Ще го разгледаме в следващата статия….

автор: Д-р Майкъл Грегър
източник: 
https://nutritionfacts.org/video/do-vit-d-supplements-help-diabetes-weight-loss-blood-pressure/