Психологията, която е основа на мотивацията ви

Мотивацията е това, което кара и насочва хората към обща цел. Тоест мотивацията включва целенасочено поведение. Това е движещата сила зад човешкото поведение. Не всички се раждаме мотивирани. Без мотивация няма да можете да постигнете или завършите нищо. Помага за изясняване на целите.

Известния психолог Ейбрахам Маслоу е казал: „Ако умишлено планирате да постигнете по-малко, отколкото можете, тогава ви предупреждавам, че ще бъдете нещастни до края на живота си.“ Томас Едисън, изобретателя на електрическата крушка се е провалял много пъти, но при всеки неуспех е научавал нещо. Представете си, че се е отказал в опитите си за изобретяването на крушката… Името му вероятно няма да се помни днес. Той казва: „Нашата най-голяма слабост е стремежа ни да се откажем“.

Източници на мотивация

Имаме два вида мотивация – вътрешна и външна мотивация. Ще направите нещо, което желаете или ще получите лично удовлетворение, ако имате вътрешна мотивация и ще изпълните задача срещу всякаква награда или признателност, ако имате външна мотивация. Теорията за възбудата гласи, че някой с висока възбуда е вероятно да извърши авантюристично, рисково поведение.

Теорията за намаляване на стремежа гласи, че поведението ни е стимулирано от необходимостта да посрещнем определени нужди. Следователно намираме почивка, пиене, храна и т.н. Теорията на инстинкта гласи, че инстинктът, който е фиксиран вроден модел на поведение, е това, което ни мотивира да постигаме цели. Според Ейбрахам Маслоу хората са мотивирани да придобият себеактуализация, ако други първични нужди са удовлетворени. Другите първични нужди включват физиологични, безопасност, любов/принадлежност и самочувствие.

Начини да увеличим мотивацията си

Мотивацията не е нещо, което ви се случва, трябва да дадете всичко от себе си и да го накарате да се случи. Всичко, което трябва да започнете с дадено действие или задача, е само малко натискане и след това мотивацията ви пада на тавана. Увеличете мотивацията си, като намалите списъка си със задачи и се фокусирате първо върху по-малък брой неща. Някои от начините да повишите мотивацията си са следните;

Чрез опростяване на задачата можете да увеличите мотивацията си. Премахнете дейностите, които не ви мотивират. Когато умът ви е групиран и объркан, би било предизвикателство да останете с всички задачи. Така че продължавайте да правите по-малко, като отделяте ненужните задачи.

Комбинирането на вашите малки задачи е един от най-лесните начини да опростите задачите си. Комбинирайте по-лесни задачи заедно и помислете как можете да ги изпълните.

Нашият успех трябва да се измерва с това колко далеч сме от него. Можем да повишим мотивацията си, ако успеем да променим начина си на мислене. Обърнете внимание на постиженията си.

Винаги мислете за напредъка, който сте постигнали от начална точка, вместо да се фокусирате върху своя идеал.

Поставете си измерими цели. Може да започнете да се сравнявате с другите, ако не сте доволни от напредъка, който постигате, което би намалило мотивацията ви. Така че не се сравнявайте с другите. Имайте самоуважение и самоуважение .

Заобикалянето с хора с подобно мислене и фокусирането върху благодарността ще изравни вашата мотивация. Затова се съсредоточете върху задълбочаването на взаимоотношенията си.

Развийте нов положителен навик. Започнете деня си с дихателни упражнения или всякакъв вид проста йога и бъдете последователни. Практикуването на това всеки ден би довело до голям резултат.

Увеличете своята благодарност. За целта можете да помислите за важни хора в живота си, след това да напишете 6 неща, които оценявате в този човек, и да им кажете за това, ако срещнете този човек. Освен това след края на всеки ден запишете за какво сте благодарни днес. Погледнете навътре какво сте постигнали до днес и отделете време да оцените себе си.

Защо отлагате?

Разбирането на причината за отлагането е първата стъпка, която трябва да знаете. Когато не сте добре организирани, това определено ще доведе до отлагане. Чрез създаване на ефективни графици, използване на приоритизиране и списък със задачи би било благодарно да избегнете отлагането. Прекъсването на навика за отлагане не е внезапно, но последователното практикуване прави разликата

Приемане на стратегии за борба с отлагането

Простете си, ако сте отлагали в миналото. Можете да изпълните задачата, като я запишете на хартия, така че да останете ангажирани и да я изпълните.

Практикувайте да се почерпите след изпълнение на задача. Почерпката може да бъде кафе, филм, торта или нещо, което харесвате. Така че, преди да започнете задача, обещайте да се наградите.

Групата за самопомощ би била полезна, за да ви накара да изпълните задачата. Вече има налични онлайн инструменти.

Изключете известията на телефона си, докато вършите работа. Ще сте си благодарни, като изпълните задачата без забавяне. Трудната или неприятна задача ще бъде тази, с която трябва да се справите първа. Тогава би било по-лесно да се концентрирате върху други прости задачи.

Друг начин е вместо да използвате фразата „аз избирам“, да я перифразирате с „трябва“ и „имам нужда“, това ще означава, че не обмисляте друг избор, освен да го направите.

Друг мощен начин да направите една неприятна задача приятна е да идентифицирате последствията от незавършването на задачата. Можете да приоритизирате спешната задача в началото, за да работите по нея.

Идентифицирането на дългосрочната полза от изпълнението на задачата също е един от ефективните начини за справяне с навика за отлагане.

Сега научихте значението на мотивацията в живота си, начините за повишаване на мотивацията и за справяне с отлагането , което ви помага да постигнете успех, да продължите напред и да живеете живота, който сте желали, като си поставите достъпни цели и ги постигнете напълно.

Както веднъж каза Пабло Пикасо, „Действието е основният елемент на успеха“. Така че останете мотивирани!