Само скъпите на сърцето ни хора са способни да ни причинят истинска болка

Хората често правят грешки и нараняват чувствата на другите, но истинска болка са способни да ни причинят само хората, които обичаме искрено. Тези, с които сме установили емоционално близки отношения, притежават над нас просто огромна власт, която не може да се сравни с никоя друга.

Можете да поставите емоционална защита между себе си и злия шеф. Имате възможност да спрете да общувате с човека, който се опитва да ви манипулира. Можете да се защитите от крадци с помощта на врата със сот и допълнителни ключалки. Но не сте способни да се скриете или избягате от близките ви хора.

Свързани сме с тях с чувства, емоции, мисли. И тази близка връзка позволява да установим над тях просто неограничена власт.

Затова болката, която ни причинява близкият човек, оставя в душата ни рана, която трудно се изцелява. И, ако искате вярвайте, ако искате не, жестоките думи и постъпки от негова страна могат да доведат до смъртта на човека, който го обича.

Кардио хирургът доктор Лоуън веднъж казал, че всички негови пациенти са били жертви на близките си хора…

Един от тях имал токсични отношения с майка си, бащата на друг пациент бил деспотичен човек. Трети пациент бил зарязан от любимата си жена, а на четвъртия съпругата му изневерила.

Получило се така, че всички тези хора били пратени в болницата не от враговете, а от близките си или, както ги наричат психолозите, “емоционално значимите хора”.

Точно поради тази причина мнозина от нас се боят да обичат, да разкрият душата си и просто да се доверят на някого. Така те се опитват да не позволят на своя “емоционално значим” човек да властва над тях.

“Трябва да бъдем добри с тези, които са емоционално независими от нас. Просто да бъдем по-нежни както в думите, така и в постъпките си”.

Но каквото и да е станало, истински може да излекува нашите рани пак този човек, който е “емоционално значим” за нас.

Това може да бъде психолог, предизвикващ в нас доверие и уважение. Приятел, който ни оказва положително влияние. Любимият ни братовчед. Общуването с тях се превръща за нас в противоотрова срещу предателските и жестоки думи и постъпките на онези, които обичаме с цялата си душа.

Източник: https://www.webmiastoto.com