Смазващата тежест на фалшивите хора в живота ни

Запознанствата са част от житейския ни път, те са съпътствани от шанс за представянето ни пред другите хора. Като деца, запознанствата са най-лесни и непринудени, а често от повечето възникват истински приятелства. Не така стоят нещата обаче, когато пораснем. Колкото повече растем, толкова повече се сблъскваме с различни хора. Някои от тях са истински и искрени, докато други са само привидно добронамерени и търсят ползи от контактите си. Как да се предпазим, за да бъдем използвани? А как да може да разпознаем фалшивите приятели и използвачите?

Ново представяне и нови възможности

Забелязал съм, как някои хора, когато се запознават сякаш влизат в роля. Интересно явление, при което някои индивиди в движение изграждат една премерена нова самоличност, която грижливо и старателно рисуват. Естествено се използват най-различни психологически техники в зависимост от това какъв пол е събеседникът. Каква е целта на запознанството и възможността за по-нататъшен контакт? Често може да сте подложени на различни техники, които ще имат за цел, да ви предразположат или в определени моменти да създадат неудобство във вас. В зависимост от това какви са намеренията. За такива хора вие сте просто средство и актив. Личностите от подобен тип си имат своеобразна цена и цел. Това може да бъде за финансови, материални или други облаги. Основните „оръжия“, които се използват са…

  • – спечелване на вашето доверие и симпатии
  • – създаване на „ореол“ от добри намерения
  • – вменяване на вина и неудобство в определени моменти, като това създава пасивност в поведението ви или желание за компенсация, спрямо тях
  • – Експлоатация на емпатията ви

Оставяйки се в това опасно течение, по което се носите, вие може да се чувствате притиснати и задушени. Ще се изисква и очаква от вас, ще трябва да правите жестове и дори лични жертви в името на този „мил“ човек. Рано или късно, това ще ви пренатовари и е възможно емоционално да избухнете като спящ вулкан.

Осъзнаването

Седнете и се замислете, какви хора допускате до себе си и в обкръжението си. Обикновено една проста равносметка, за това, какво давате и какво получавате в замяна, може да ви отвори очите доста бързо. Според мен, истинското човешко отношение се определя от постъпките, различните жестове, емоционалната заинтересуваност и откровеността. Ако се усетите, че всъщност ви разиграват и комуникационният процес е двустранен, но емоционалният еднопосочен, то тогава е време да се събудите.

Противодействие и мерки срещу фалшивите хора

В случаите, когато сте разпознали и идентифицирали тези фалшивите хора, и не желаете повече контакт с тях, просто ги игнорирайте. Това ще прекъсне каналите за комуникация. Ако все пак ви се налага да извършвате някаква интеракция с тях, дори на примитивно и основно ниво, бъдете вежливи, но директни. Без да изпадате в подробности и излишни любезности. Не позволявайте да ви разсейват. Не се поддавайте на ласкателства. Внимавайте да не ви провокират и да попаднете в словесна битка. Не сте длъжни да давате обяснение. И така отново да се оплетете в паяжини от оправдания, лъжи и изкривени факти. Вие знаете какво искате и какво трябва да кажете. Така ще си спестите много нерви и ще изградите една полезна, здравословна „стена“ срещу тези отровни задушаващи ви хора. Вече би трябвало да знаете, че не може да се харесате на всички. Отстоявайте себе си и бъдете на щрек за недоброжелателни опортюнисти.

Винаги ще има някой, който няма да споделя вашите възгледи, мнение и дори моден вкус. Това не трябва да ви разстройва или да ви влияе. Не подарявайте с лека ръка, вашето доверие и симпатии, без да сте сигурни в отсрещната страна. Бъдете будни и внимателни. Токсични хора дебнат отвсякъде!

Автор: Иван Станчев

Източник: https://glamgirls.bg