Според проучване на The Lancet – над 1,3 милиарда души ще са болни от диабет до 2050-та година.

Броят на възрастните, живеещи с диабет в световен мащаб, ще се удвои повече от 2050 г., според изследване, което обвинява бързо нарастващите нива на затлъстяване и разширяващите се неравенства в здравеопазването.

Новите оценки прогнозират, че броят им ще нарасне от 529 милиона през 2021 г. до повече от 1,3 милиарда през 2050 г. Нито една държава не се очаква да види спад в нивото на диабет през следващите 30 години. Констатациите са публикувани в списанията The Lancet и The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Експертите описаха данните като тревожни, като казаха, че диабетът изпреварва повечето заболявания в световен мащаб, представлявайки значителна заплаха за хората и здравните системи.

„Диабетът остава една от най-големите заплахи за общественото здраве на нашето време и се очаква да расте агресивно през следващите три десетилетия във всяка страна, възрастова група и пол, представлявайки сериозно предизвикателство за здравните системи в световен мащаб“, каза д-р Шивани Агарвал от здравната система Монтефиоре и Медицинския колеж Алберт Айнщайн в Ню Йорк.

Отделно от това ООН прогнозира, че до 2050 г. населението на света ще бъде около 9,8 милиарда . Това предполага, че дотогава между един на всеки седем и един на всеки осем души ще живее с диабет.

Авторите на изследването пишат: „Диабет тип 2, който съставлява по-голямата част от случаите на диабет, е до голяма степен предотвратим и в някои случаи потенциално обратим, ако бъде идентифициран и управляван на ранен етап от хода на заболяването. Въпреки това, всички доказателства сочат, че разпространението на диабета се увеличава в световен мащаб, главно поради нарастването на затлъстяването, причинено от множество фактори.

Структурният расизъм, преживян от малцинствените етнически групи, и „географското неравенство“ ускориха темповете на диабет, болести, заболявания и смърт по света, казаха авторите.

Хората от маргинализирани общности е по-малко вероятно да имат достъп до основни лекарства като инсулин и имат по-лош контрол на кръвната захар, по-ниско качество на живот и намалена продължителност на живота.

Пандемията засили неравенството в диабета в световен мащаб. Хората с диабет са два пъти по-склонни да развият тежка инфекция с Covid-19 и да умрат в сравнение с тези без диабет, особено сред малцинствените етнически групи, казаха авторите.

Изследването очертава как широкомащабните и дълбоко вкоренени ефекти на расизма и неравенството водят до неравномерно въздействие върху глобалното разпространение на диабета, грижите и резултатите.

Броя на хората с диабет в световен мащаб се очаква да се удвои до 1,3 милиарда до 2050 г., установява ново проучване. Тази тенденция е ускорена от разширяващите се неравенства както между, така и вътре в държавите.

До 2050 г. се прогнозира, че около 1 на 10 души по света ще има заболяването, което представлява 60% скок в разпространението на диабета, според проучването, публикувано в четвъртък в Lancet като част от широка поредица за глобалните неравенства при диабета .

„Диабетът ще бъде определяща болест на този век“, пишат редакторите на Lancet в редакционна статия за поредицата. „Начинът, по който здравната общност се справя с диабета през следващите две десетилетия, ще оформи здравето на населението и очакваната продължителност на живота през следващите 80 години. Светът не успя да разбере социалната природа на диабета и подцени истинския мащаб и заплахата, която представлява заболяването.

Нарастващите проценти ще се дължат на диабет тип 2, който съставлява 96% от случаите на диабет в света през 2021 г., а случаите на диабет тип 2 в голяма степен ще се дължат на затлъстяването, основен рисков фактор за заболяването. Докато авторите приписват около половината от нарастването на диабета през следващите три десетилетия на демографски промени като застаряване на населението, те отдават останалата половина на нарастващите нива на затлъстяване.

Диабетът традиционно се смята за заболяване, което се среща в страните с високи доходи, но заедно със затлъстяването , той все повече засяга и страните с ниски и средни доходи. Тези региони бързо преминават към индустриализиран начин на живот, състоящ се от диети, съставени от преработени храни и намалена физическа активност, като същевременно изпитват ограничени разходи за здравеопазване и неадекватно лечение, казаха авторите.

Въпреки че се появиха нови, високоефективни лекарства за затлъстяване и диабет – като класа GLP-1 лекарства, които включват Ozempic, Wegovy и Mounjaro – справянето с диабета в световен мащаб изисква не само медицински интервенции, но и широки промени в средата, в която живеят хората, пишат редакторите на Lancet.

„Вълнението около GLP-1 и по-новите лекарствени комбинации, които помагат за контролиране на кръвната захар, както и за намаляване на телесното тегло е разбираемо“, казаха те. Но „решението за нездравословните и несправедливи общества не е повече хапчета, а да преоценим и преосмислим живота си, за да предоставим възможности за справяне с расизма и несправедливостта и да предотвратим основните социални двигатели на болестите.“

„Решаването на структурния расизъм трябва да се превърне в основен компонент на превантивните стратегии и насърчаването на здравето – области, които неизменно получават твърде малко инвестиции“, добавиха те.

По-ранни проучвания установиха, че повече от три четвърти от хората с диабет се очаква да живеят в страни с ниски и средни доходи до 2045 г., но по-малко от 10% от хората с диабет в тези страни са получили комплексни грижи за диабета. Това ново проучване обхваща по-дълбоко определени региони по света.

Във всяка страна и територия в три региона – Северна Африка и Близкия изток, Централна Латинска Америка и Океания – процентът на диабет се очаква да надхвърли 10% до 2050 г., установи проучването. А в 10 от 21 страни в Северна Африка и Близкия изток и в 13 от 18 страни в Океания разпространението на диабета се очаква да надхвърли 20%.

Като цяло в света няма страни, в които се очаква нивата на диабет да намалеят, казаха авторите.

„За заболяване, при което има значително количество финансови инвестиции – някои държави харчат много пари и определено има индустрии, които изразходват много усилия и енергия – изглежда, че нещо не е наред“, каза Лиан Онг, първи автор на изследването и водещ изследовател в Института за здравни показатели и оценка. „Начинът, по който се опитваме да се справим с това състояние, може би трябва да бъде преосмислен и преформулиран.“

Поредицата на The Lancet разглежда не само неравенствата между държавите, но и вътре в тях. В Австралия например авторите отбелязват, че местното население е имало повече от четири пъти по-високи нива на смъртност и хоспитализация, свързани с диабета, отколкото неместните австралийци. Авторите проследяват тези разлики в резултатите до дългогодишни проблеми, пред които са изправени местните групи, като хранителна несигурност и неадекватно жилище.

В САЩ авторите отбелязват, че индианците и чернокожите американци изпитват по-голямо бреме от диабет и приписват различията на последиците от исторически събития като изселване на местните общности и червена линия, която дискриминира чернокожите популации.

„Структурните неравенства наистина лежат в основата на глобалната диабетна криза, която имаме и за следващите поколения“, каза Шивани Агарвал, водещ автор на поредицата Lancet и доцент по медицина в Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“. Ако хората не обърнат внимание сега, „ще бъдем в наистина трудно положение за себе си и за нашите деца и техните деца.“

Отрицателните въздействия на обществената осведоменост и политики, икономическото развитие, достъпа до висококачествени грижи, иновациите в управлението и социокултурните норми се усещат широко от маргинализираните групи и ще бъдат усетени за поколения напред, установи той.

„Расистките политики като жилищната сегрегация засягат мястото, където живеят хората, техния достъп до достатъчно и здравословна храна и здравни услуги“, каза съавторът Леонард Егеде от Медицинския колеж на Уисконсин. „Тази каскада от разширяване на несправедливостта при диабета води до значителни пропуски в грижите и клиничните резултати за хора от исторически лишени от права расови и етнически групи, включително чернокожи, испанци и коренно население.“

Според изследването структурните условия в местата, където хората живеят и работят, имат широкообхватни, трансгенерационни отрицателни ефекти върху резултатите от диабета по света.

Д-р Алиша Уейд, съавтор и доцент в университета на Witwatersrand в Южна Африка, каза: „Жизненоважно е въздействието на социалните и икономически фактори върху диабета да бъде признато, разбрано и включено в усилията за ограничаване на глобалната диабетна криза.“

Бездействието по отношение на диабета потопи Обединеното кралство в криза, която се смяташе за предотвратена.

Състоянието става все по-често срещано сред хората под 40-годишна възраст и в райони, където има по-високи нива на лишения.

Благотворителната организация каза, че рисковите фактори за диабет тип 2 са „множествени и сложни“ и включват възраст, семейна история, етническа принадлежност и тегло.

Крис Аскю, главен изпълнителен директор на Diabetes UK, каза: „Това важно проучване подчертава големия мащаб на диабетната криза, пред която сме изправени, както в Обединеното кралство, така и по света.

„Вашият етнически произход, къде живеете и доходите ви влияят върху шансовете ви да получите диабет тип 2, грижите, които получавате, и дългосрочното ви здраве и всички те са взаимосвързани.

„Необходимостта от съгласувани междуправителствени действия за справяне с неравенствата в разпространението и резултатите от диабета, както и основните условия на лошо здраве, като бедност и живот със затлъстяване, никога не е била по-голяма или по-спешна.“