10 житейски урока, които научихме от д-р Уейн Дайър

Д-р Уейн Дайър промени света към по-добро. Той изговори и написа думи, оставили безспорна следа в човечеството. Д-р Дайър е прочут автор на 30 известни книги и икона и учител по саморазвитие. Той беше вълнуващ, разтърсващ сърцето оратор и присъствието му винаги осветяваше стаята по много реален, осезаем начин.

Д-р Уейн Дайър ни научи, че всички сме в състояние да живеем смислен, преднамерен и изпълнен с благоговение живот.

Но повече от това, д-р Дайър беше светило, което се застъпваше за прогресивен, дхармичен и свободен от его начин на живот, който се основава на философии на древен текст и силна библейска препратка. Той ни научи, че всички сме в състояние да живеем смислен, преднамерен и изпълнен с благоговение живот. Той също така ни научи как да разпознаем и активираме този потенциал в себе си.
 
Сега пишем за д-р Дайър в минало време. На 75 години си отиде от този свят.

Ето 10 житейски урока, на които ни научи д-р Уейн Дайър:

1. Всичко има дхарма – живейте според вашата дхарма.

Вашата дхарма е вашето призвание или вашата цел в този живот. Уейн ни насърчава да изследваме каква е целта ни – да научим нашата дхарма и да живеем според нея. Избягвайте да живеете чрез егото – сравняване, състезание, битка – и вместо това живейте чрез дхармичната си природа. Изследвайте каква е истинската ви цел на тази планета, бъдете отворени към това, което Вселената ви изпраща и бъдете истински себе си.

2. Покажете състрадание.

Дайър ни учи да виждаме себе си във всеки, който срещаме. Той ни казва да правим това дори с нашите врагове; нашите врагове в крайна сметка искат само същото, което искаме и ние – да сме в мир. Разпознаването на тази връзка може да предизвика чувство на състрадание дори към тези, които не харесвате. По същия начин Уейн насърчава прошката, която трябва да използваме, за да живеем здравословен и спокоен живот.
 
Той редовно се позовава на Марк Твен и казва, че „прошката е ароматът, който теменужката излъчва върху изцелението, което я е смазало“. Насърчавам ви да вземете това със себе си през целия живот, както Уейн със сигурност ще се съгласи.

3. Бъдете силни, като се огъвате.

Гъвкавост над твърдост. Достатъчно казано. 

4. Силата на АЗ СЪМ.

В книгата си „Изпълнени желания“ д-р Дайър учи, че като използваме „АЗ СЪМ“, ние предизвикваме богоподобната божествена част от себе си. Дайър демонстрира това със стих от Изход, където Бог казва на Мойсей „АЗ СЪМ ТОВА, КОЕТО СЪМ“. Дайър ни умолява да сме наясно как използваме „Аз съм“ в ежедневието си, тъй като това по същество е изявление, което „утвърждава нашата божествена природа“.
 
Чрез използването на АЗ СЪМ ние сме научени да изпитваме чувството на желанието, което искаме да бъде изпълнено. Той ни насърчава да изпитаме чувството на постижение, преди дори да сме постигнали, и да изпитаме чувството на успех, преди да успеете. С други думи, медитирайте върху мантрата „АЗ СЪМ“, като същевременно съзнателно запълвате празното място на това, което искате да проявите в живота си.  

Ако търсите мир, медитирайте върху „Аз съм мир“. Уейн ни учи, че като правим това, тренираме нашето подсъзнание. Ние свързваме утвърждение с положително чувство, като по този начин контролираме подсъзнанието и превръщаме живота в приятно пътуване. Толкова силно послание!

5. Освободете се от тези фалшиви идеи:

 
“Аз съм това, което имам.”
„Аз съм това, което постигам.“
“Аз съм това, което хората мислят за мен.”
“Аз съм отделен от всичко, което искам в живота си.”
„Аз съм отделен от Бог.“

 
Д-р Дайър ни учи, че сме произлезли от безкрайна, по-висша сила, следователно тази безкрайна сила и цел живее в нас. Чрез тази връзка е невъзможно да бъдеш изключен или отделен от Бога. Ние сме създадени от божествен дух и тази искра живее в нас.
 
Когато започнете да свързвате себе си с материалите, успеха и постиженията, вие дискредитирате и минимизирате безкрайността, от която сте дошли. Уейн вярваше, че когато егото поеме надмощие (частта от вас, която казва „Аз съм това, което хората мислят за мен“), вие започвате да привързвате своята идентичност към нещата и успехите, което е опасно, защото когато загубите тези неща, впоследствие губите себе си.

6. Спрете да се намесвате в собствения си живот.

Д-р Дайър споменава нашето пренатално състояние, от зачеването до раждането. Той посочва, че за тези 9 месеца не искаме нищо – напълно сме обгрижени. Всичко, от което се нуждаем, го получаваме през утробата на майка си. Ние не се тревожим за нищо, просто сме. Дайър ни казва да приложим тази философия в нашия живот на зряла възраст, предавайки се на вълните на случайностите, на стреса на живота. Освободете се, предайте се на всичко, което ще се случи, спрете да се намесвате, спрете да се борите и просто бъдете.

7. Насладете се на мистерията на живота.

В интерпретацията на д-р Дайър на първия стих от Дао Те Дзин, той ни казва да се наслаждаваме на мистерията на живота и да спрем винаги да се опитваме да контролираме, да се борим и да се намесваме. „Оставете света да се разгръща, без винаги да се опитвате да разберете всичко. Нека отношенията просто бъдат… Не се опитвайте толкова много да накарате нещо да работи – просто позволете. Когато очакванията са разбити, практикувайте да позволите това да бъде така, както е. Отпуснете се, пуснете се, позволете…” (от книгата Променете мислите си, променете живота си).

8. Радикално смирение.

„Живей тихо, стой тихо, като океана… гледай на всичко в живота си като на чудо“ (PBS Audio „Change Your Thoughts Change Your Life“).

9. Това, което никога не се променя е реално.

Д-р Дайър ни учи, че това, което не се променя е истинско. Всичко останало е илюзия. Например телата ни постоянно се променят – тялото, което сме имали, когато сме били на 5 години, вече не съществува, следователно тялото не е реално – то е просто илюзия.
 
Нашата душа обаче е непроменлива и безкрайна; тази част от нас наистина е реална. Когато гледаме на живота от тази гледна точка, малките, светски условия се считат за маловажни; те са мимолетни. На същата тази сцена Дайър отбелязва, че егото е илюзия и че „ни казва, че сме отделени от това, което искаме в живота“.

10. Как мога да служа, как мога да бъда благоговеен?

И накрая, д-р Дайър ни призовава да направим този въпрос наш основен приоритет. Той ни насърчава да се предадем на нещо по-голямо от нас самите. Когато започнем да живеем живота си с този въпрос в челните редици на нашите намерения, ние извличаме ползи, които не сме знаели, че съществуват, започваме да виждаме неща, които не сме знаели, че съществуват, и усещаме силата на божественото , безкрайна сила, която живее в нас.
 
Дайър често обичаше да споделя цитат от поета Хафиз: „Дори след толкова време Слънцето никога не казва на Земята „Ти ми дължиш.“ Вижте какво се случва с такава любов, тя осветява цялото небе.”
 
 
Д-р Уейн Дайър беше визионер, който ни научи да виждаме света по различен начин. Като включим ученията на д-р Дайър в живота си, ние се научаваме да разбираме, че навсякъде около нас има чудеса.
 
Светът загуби велик и влиятелен човек, но неговото наследство продължава да живее в света, горейки ярко във всеки от нас. И както Уейн си обеща преди години и години, обещайте си да не „умрете с музиката си все още в себе си“.