10 неща, които никога не трябва да казвате на силно чувствителен човек

Да, знаем, че сме чувствителни. Но „твърде“ чувствителни? Това вече е прекалено!

Само защото ние, силно чувствителните хора сме твърде емоционални не означава, че чувствата ни не са валидни.

Тъй като ние, силно чувствителните хора имаме толкова чувствителна нервна система, не е нужно много, за да бъде тя разклатена или направо извадена от строя. Като се има предвид това, когато не сме в състояние да задоволим нуждите си, това може да направи почти невъзможно да функционираме и може да доведе до прегаряне. И докато нашите нужди може да не изглеждат като голяма работа или да нямат смисъл за вас, те все още са наши нужди и за важни за нас. И е много добре да се грижим за чувствителната си нервна система, като задоволяваме нуждите си и не позволяваме да изпаднем в неприятни състояния. И за да постигнем тези неща, понякога имаме нужда от вашата помощ. 

Вероятно е, че ако сте силно чувствителен човек (Highly Sensitive Person – HSP), вероятно сте прекарали по-голямата част от живота си с чувството, че хората не ви “разбират” съвсем. В края на краищата, ние сме все още малцинство – почти 30 процента от хората са HSP. Така че оставаме доста неразбрани от повечето хора в нашия живот, както и от обществото като цяло. Нещо повече, обществото ни е склонно да разбира погрешно и да подценява чувствителността , възприемайки я като „слабост“, докато възхвалява черти като стоицизма, което само налива масло в огъня. 

За съжаление, това означава, че хората не винаги знаят как да се отнасят към онези от нас, които са чувствителни . Това объркване и липса на осведоменост често води до това, че хората ни казват неща, които просто не бива да изричат! Като психотерапевт и аз самият HSP, ето някои неща, които никога не трябва да се казват на HSP.

10 неща, които никога не трябва да казвате на силно чувствителен човек

1. „Ти си твърде чувствителен.“

Добре, вероятно сте го видели, вероятно заради това колко често ние, HSP, чуваме това. Да, знаем, че сме чувствителни. Но това, че казвате , че сме твърде чувствителни, е срам, тъй като това означава, че нещо не е наред с нас, че сме чувствителни. И, за съжаление, много от нас са усетили срама от това, че са чувствителни, поради обществените послания, че чувствителността се приравнява на слабост и следователно трябва да бъде поправена. 

В действителност не можем да променим чувствителността си – тази черта ни е вродена. Освен това нашата чувствителност е сила , тъй като ни прави по-състрадателни, свързана е с творчеството, свързана е с дълбокото мислене и укрепва чувството ни за интуиция (да назовем само няколко). Ние не бихме били себе си без нашата чувствителност и да кажем, че сме „прекалено чувствителни“, означава да кажем, че не трябва да сме себе си. Не можем да имаме едното без другото.

2. „Не приемайте нещата толкова лично. Спрете да бъдете толкова емоционални!“  

Основна черта сред нас, чувствителните е, дълбочината на чувствата ни. Емоциите ни са толкова силни, че често може да се проявят като по-чест плач, трудно потискане на емоциите и необходимост от време, за да обработим чувствата си. 

За съжаление, нашето общество изглежда е объркано от емоциите – тази липса на знание какво да прави често води до обезсилване на емоционалното ни преживяване. Понякога това обезсилване се корени в добри намерения („Не е толкова лошо! Погледнете от добрата страна!“). Друг път има за цел умишлено да омаловажава чувствата ни (като горното). 

Въпреки това, тези типове отговори не „лекуват“ емоциите ни или внезапно ни карат да спрем да чувстваме чувствата си. Напротив, то често комбинира настоящото ни емоционално преживяване с допълнителни чувства на изолация, вина и срам. Само защото ние, HSP, дълбоко чувстваме емоциите си, не означава, че чувствата ни не са валидни.

3. „Не е толкова голяма работа. Можете да промените решението си – само този път.

Действителната формулировка зад това може да варира, но по същество това е, когато другите ни притискат да направим нещо и натискат границите ни. Разбира се, никога не се препоръчва да се нарушават нечии граници (по очевидни причини), но това е още по-тежък удар за HSP. 

Виждате ли, HSP са склонни да изпитват затруднения с целия процес на въвеждане на граници – от идентифицирането какви са нашите граници до съобщаването им до действителното им изпълнение. Това вероятно се дължи на нашата природа, която често пъти е принудена да угажда на хората , в която искаме да направим другите щастливи; а границите не правят това, за съжаление. Като емоционални гъби, ние попиваме вашите емоции и усещаме вашите чувства . Така че , когато поставяме граница , това е, защото това е нещо много важно за нас, а не нещо, което правим, за да „разпалим драма“. 

И когато нарушите нашата граница, това не само ни изпраща съобщението, че не сме достойни да имаме нужди (което насърчава срама), но също така ни поставя в неудобната позиция да почистваме бъркотията от това нарушение на границата. И въпреки че изтласкването отвъд зоната ни на комфорт може да насърчи растежа, това винаги трябва да е нещо, което е лично решение, а не външен натиск да надхвърлим границите си. 

Така че, моля, уважавайте ни, като уважавате нашите граници.

4. „ИЗНЕНАДА!“ („Очаквайте неочакваното“ не е фраза, с която HSP могат да живеят.)

„Очаквайте неочакваното“ не е фраза, с която HSP живеят и има основателна причина. Поради нашата чувствителност към сензорна обработка, HSP изискват стабилност и на HSP може да отнеме повече време, отколкото на не-HSP, за да се адаптират към нашата среда . Ето защо HSP процъфтяват, когато следват план – ние обичаме да знаем какво да очакваме, тъй като това ни помага психически, емоционално и физически да се подготвим; всичко друго ще ни хване неподготвени и ще извади равновесието ни. 

Така че, достатъчно е да се каже, че изненадите създават претоварване , което затруднява функционирането, да не говорим за правенето на нещо друго. Освен това, когато има внезапна промяна на плановете или представена нова информация, няма достатъчно време да обмислим адекватно и да интегрираме това в нашата психика. 

Като дълбоки мислители, HSP имат нужда от време, за да обработят информация, особено нова информация. Наистина, единственият път, когато е приемливо да се каже „Изненада!“ за нас е, ако е последвано от „Купил съм от любимия ти шоколад“.

5. „Хайде да отидем на това шумно, многолюдно събитие!“ 

Като се има предвид нашата чувствителност към сензорна обработка, ние сме силно повлияни от нашата среда . Това означава, че почти всичко през типичния ден изтощава и без това ограничените ни енергийни резерви, включително забързани работни графици, малки разговори с другите, домакинска работа, поглъщане на емоциите на всички и физически фактори, като осветление , шумове , миризми и т.н. 

Така че в края на деня да кажем, че сме изтощени, често е подценяване. Така че, моля, моля , не ни принуждавайте да излизаме. Въпреки че това може да е енергиен тласък за нашите колеги без HSP, излизането с ниска енергия ще изтощи напълно батерията ни, което ще доведе до „HSP махмурлук“. Освен това се отнемат повече точки, ако ще има разговори, непознати наоколо, шумно е, пренаселено е, плановете са в последния момент или е делнична вечер. Просто — не… и повярвайте ми, няма да имаме проблем да го кажем.

Вместо това, това, което наистина жадуваме, е да се оттеглим в нашето убежище на HSP за известно време сами и да се погрижим за себе си. Това звучи като перфектната нощ (в).

6. „Можеш да спиш, когато си мъртъв“, „Стегни се“, „Просто го издържи“ и т.н., когато HSP заявяват своите нужди.

Да, този е по-широк, но си заслужава да бъде обсъден. Общото между тях е, че обезсилват и следователно затрудняват задоволяването на нашите нужди. Това може да изглежда като опит да ни убедите да останем будни по-късно от времето за лягане (въпреки че HSPs изискват повече сън ), отместване на времето за хранене, така че да станем „гладни“, гладни + ядосани (към което HSPs са склонни) или ни притиска да излезем и да направим нещо, вместо да си починем и да получим времето за престой, от което наистина се нуждаем (което води до чувство на претоварване). 

Тъй като ние, HSP, имаме толкова чувствителна нервна система, не е нужно много, за да излезе тя от строя. Като се има предвид това, когато не сме в състояние да задоволим нуждите си, това може да направи почти невъзможно да функционираме и може да доведе до прегаряне. И докато нашите нужди може да не изглеждат като голяма работа или да нямат смисъл за вас, те все още са нужди с причина. Затова нека се погрижим за чувствителната си нервна система, като задоволим нуждите си . 

7. „Съжалявам“ (когато не го мислите наистина).

Въпреки че изглежда очевидно да не се извинявате , ако не го мислите, твърде много хора все още го правят, независимо дали за да прекратят конфликт за кратко време или за да манипулират някого (или ситуация). Това също може да приеме формата на казване, че съжалявате – но след това да не го следвате по смислен начин, като например промяна на проблемното поведение. 

Има няколко причини да не поднасяте извинение, което всъщност не е извинение. Първо, силното ни чувство за интуиция е като HSP суперсила , която ни спечели етикета „човешки детектори на лъжата“ — което означава, че можем да разберем кога лъжете. Лъжливото извинение е форма на лъжа, която е неуважителна към нас и ни губи времето. 

Второ, поради нашия мил и грижовен характер, не е необичайно HSP да угаждат на хората, като дават на другите предимството на съмнението (дори когато знаем, че са неискрени, ние искаме да вярваме в най-доброто в хората). Тези тенденции са склонни да привличат нарцисистите към HSP, тъй като те ни виждат като лесни мишени, тъй като е по-вероятно да простим тяхното токсично поведение. Това може да стане още по-вредно за HSP, ако ни липсват силни граници, тъй като можем да оставим другия човек да се освободи твърде лесно, без да го държим отговорен. 

Така че не се извинявайте, ако не го мислите или не сте готови да се заемете с основния проблем. Както всички знаем, действията говорят повече от думите.

8. „Вашият опит, желания, чувства, мисли и т.н. нямат значение.“

Въпреки че това вероятно няма да бъде изрично посочено, има много действия, които ни изпращат това вредно съобщение. Наистина, поради нашата чувствителност към сензорна обработка, нашият опит като HSP е различен от този на не-HSP. Като се има предвид това, HSP са лесно склонни към претоварване и свръхстимулация , независимо дали светлините са твърде ярки, шумовете са твърде силни, има твърде много хора около нас – това е просто твърде много за нашата чувствителна нервна система, за да се справи. 

Така че, когато описваме нашето преживяване – включително това, което трябва да се промени за по-оптимална възбуда – моля, не просто отхвърляйте това, което казваме; не е същото като твоя опит. Това може да ни накара да се чувстваме виновни, че се опитваме да се грижим за себе си, да обезсили опита си и да засили посланието, че сме „твърде много“ (което, за съжаление, изглежда, че чуваме често). Вместо това вярвайте, че нашият опит е валиден и че ако трябва да направим промяна, за да се погрижим за себе си, това е за добро. 

9. „Можете ли да ми направите услуга?“

Не, няма нищо лошо в това да помолите HSP за услуга. Като се има предвид нашата състрадателна природа, ние често сме повече от щастливи да ви помогнем. Това обаче може да е част от проблема – ако попаднем в капана на това да угаждаме на хората и нямаме добри граници, HSP са склонни да помагат твърде много. 

Какво помага „твърде много“? Когато се саможертваме до степен, в която вече не се грижим адекватно за себе си, което води до негодувание, прегаряне и „умора от състрадание“. С други думи, по-малко от идеалните последици за HSP. 

Така че, въпреки че е добре да поискате нашата помощ, не се възползвайте от нашата щедрост и съпричастен, мил характер. Моля, напомнете ни изрично, че няма натиск, ако не сме в състояние, имайте предвид колко често искате помощ, проверете как се справяме и ни предложете същата помощ в замяна. По този начин ще почувстваме, че връзката е по-реципрочна отколкото едностранна — и в резултат на това ще бъде по-вероятно да ви помогнем в бъдеще.

10. „Бъди разумен/разумна!“

HSP са склонни да усещат нашите емоции дълбоко и имат силна връзка с чувството ни за интуиция. Като такива, ние често базираме нашите решения на нашите емоции и нашето „интуиция“. Не-HSP може да не разберат това, вместо това да ни отхвърлят като „нелогични“. И въпреки че няма нищо лошо в това да вземете под внимание студените, твърди факти, те могат да стигнат само дотук. 

Например нашите емоции са тук с причина и съдържат важна информация, която трябва да знаем. По същия начин, нашата силна връзка с нашата интуиция е HSP суперсила, която ни води по пътя на живота ни. Въпроси като: Приемате ли това предложение за работа? Къде се движите? Дали това е добра връзка за влизане? са тези, при които фактите сами по себе си може да не помогнат, а интуицията ни за HSP ни помага да знаем какво да правим. 

Така че, моля, не ни казвайте, че сме ирационални или че трябва да „вслушваме разума“ (да, работата се заплаща добре, но това не е нашето призвание). Вместо това вярвайте, че можем да се свържем с вътрешната си мъдрост. (Може дори да научите нещо или две.)

Автор: Лейси Паркър, Доктор по Психология