10 неща, за които трябва да спрете да се самозалъгвате

10 неща, за които трябва да спрете да се самозалъгвате | Диана

Кажете „НЕ“ на страховете, съмненията и лошите си мисли

Повечето хора имат склонност да се самозалъгват за едно или друго нещо в живота си, за една или друга своя характеристика и т. н.

Почти никой не е готов да си признае, че има някаква слабост, че има проблеми със самия себе си и, че по този начин се самозаблуждава и самоограничава.

Понякога ние сами пречим на себе си – стоим в лоша връзка, не напускаме безперспективната си работа, носим се по течението, не слушаме чуждите съвети… Сега, в края на годината е време да се замислите реално за себе си, да си признаете истината и да спрете да се самозалъгвате.

Ето и 10 автолъжи, на които е крайно време да спрете да вярвате:

1. „Не изглеждам добре.“

Не е задължително да изглеждате като знаменитост, за да се възприемате за човек с приятна визия. Имайте предвид, че самочувствието е едно привлекателно качество и когато човек се чувства красив, и другите го намират за такъв.

2. „Не съм достатъчно умен.“

Разбира се, че не сте Алберт Айнщайн, но дори и да не сте се дипломирали в Харвард, пак може да притежавате достатъчно интелект, необходим ви, за да успеете в живота. Просто се старайте да учите и да се образовате непрекъснато.

3. „Не мога да победя страховете си.“

Страхът от провал е истински убиец на мечтите и чувството за свобода. Не бива да позволявате страховете ви да ви спират и демотивират.

4. „Не живея живота, който искам.“

Много хора считат живота си за скучен, а осъзнават, че са били щастливи, едва след като изгубят нещо важно или претърпят някакво нещастие. По-добре се опитайте да цените миговете на радост и спокойствие, когато ги имате.

5. „Това, което другите твърдят за мен не е вярно.“

Има хора, които не понасят никаква критика, дори и градивната. Те не могат да преглътнат откровеното негативно мнение на другите за тях, защото това просто им създава дискомфорт. Те винаги изтъкват 100 хиляди причини, за да обяснят, че мнението на другите е погрешно.

6. „Това е твърде трудно, за да пробвам.“

Много хора отказват да правят големи промени в живота си, защото не са сигурни, че борбата си заслужава. Животът е труден, промените – също, но борбата ни учи да ценим това, което имаме, след като го получим.

7. „Не заслужавам щастие.“

Понякога хората, които са допуснали повече грешки в живота си, започват да се самозаблуждават, че явно не заслужават да бъдат щастливи. Без значение кой сте, на колко години сте и на какъв етап от живота си сте, запомнете, че вие заслужавате да бъдете щастливи! Не забравяйте, че до голяма степен щастието е избор.

8. „Това никога няма да ми се случи на мен.“

Колкото и успешна и щастлива година (или петилетка) да сте имали, винаги трябва да сте готови да посрещнете и проблемите смело. Няма човешки живот без борби, така че не се заблуждавайте, че сте богоизбрани и лошото винаги ще ви подминава. Често точно преодоляването на проблемите ни прави по-силни и разгръща потенциала ни.

9. „Никой не ме разбира.“

Много хора, които преминават през трудности, смятат че другите не им съчувстват достатъчно или че не могат да ги разберат. Именно заради това тези хора се затварят в себе си и спират да общуват с другите. Тази „негативна енергия под похлупак“ обаче, може да се отрази зле на здравето на човек, затова ви съветваме да споделяте проблемите си със своите близки, а не да ги криете.

10. „Получавам от живота толкова, колкото заслужавам.“

Качеството на живота се свежда до очакванията на човек. Ако искате повече, вие ще се борите за повече, ако се примирявате със сегашното статукво, вие няма да постигнете нещо повече и т. н. Спрете да се самоограничавате и ако наистина не харесвате някой аспект от живота си, започнете с промените – предприемете действия.