11 ефективни начина да се отървете завинаги от хлебарките в дома си

Хлебарки… Дори само името е достатъчно, за да ви настръхне кожата.

За съжаление, те са често срещани вредители и може да бъде трудно да се отървете от тях. Ако имате хлебарки в дома или апартамента си в зони като кухненски шкафове, таван или баня, важно е да се отървете от тях бързо.

В тази публикация ще споделим най-добрите и най-бързи начини да се отървете от хлебарки завинаги и всичко, което трябва да знаете за различните си възможности.

КЛЮЧОВИ ИЗВОДИ

 • Домашни средства като диатомит, сода за хляб, борна киселина, цитрусови плодове, етерични масла и боракс могат да бъдат ефективни начини да се отървете от хлебарки.
 • Ако искате да предприемете по-агресивен подход за премахване на хлебарки, капани с лепило, стръв и течни концентрати за възпиране на хлебарки са отлични възможности.
 • Тежките нашествия вероятно ще изискват помощта на експертен екип за борба с вредителите.

Какъв тип хлебарки има в дома ми?

как да се отървете от хлебарки в къщата

Хлебарките се разделят на две категории: околодомни хлебарки и домашни хлебарки . Перидоместичните хлебарки живеят около хората и са склонни да мигрират вътре, когато времето стане студено. Домашните хлебарки, от друга страна, са склонни да живеят в човешки домове през цялата година.

Имайки предвид това, ето преглед на хлебарките, които е най-вероятно да видите на закрито:

немски хлебарки
немска хлебарка в къщата

Изображение: LMBuga чрез Wikipedia / CC от SA 3.0

Немската  хлебарка (Blattella germanica) е най-разпространената домашна хлебарка в България. Тъй като се размножават толкова бързо (всяка кутия с яйца може да произведе 20-40 бебета хлебарки), дори една женска в дома ви може да предизвика зараза от хлебарки от повече от 30 000 индивида наведнъж година.

За разлика от други видове хлебарки, женската немска хлебарка носи своите торбички с яйца със себе си, докато не са готови да се излюпят.

Това означава, че нашествията се разпространяват лесно и могат да бъдат трудни за ограничаване. Освен че се размножават бързо, немските хлебарки се разпознават лесно:

Всички хлебарки имат плоски, широки тела с дълги задни крака и антени. Крилата им лежат сгънати на гърба им и повечето са черни или кафяви.

Германската хлебарка обаче има тенденция да бъде светлокафява с две тъмни, успоредни ивици, които се спускат по тялото от главата до крилата.

Германските хлебарки също имат отчетлива миризма, която някои хора сравняват с мръсни пелени. Тази миризма може да бъде особено силна при силно заразяване с хлебарки.

Хлебарки с кафяви ленти
кафява лентова хлебарка в къща

Хлебарките с кафяви ленти са друг често срещан вид домашни хлебарки. Те обичат сухи помещения и обикновено се намират вътре в стени или електроника като телевизори или хладилници.

Те търсят топли зони и обикновено се срещат във високите части на дома, като тавани и вентилационни отвори.

Те са с дължина около 0,5 инча и обикновено са тъмнокафяви. И мъжките, и женските имат светложълти ленти на крилата и корема.

Американски хлебарки

американска хлебарка
 Изображение: Гари Алперт чрез Wikipedia / CC от SA 2.5

Въпреки че  американската хлебарка не е най-често срещаният вид хлебарка в България, тя е най-големият перидомашен вид, който живее около хората.

Той е и един от най-дълголетните – с продължителност на живота около две години.

Тези хлебарки понякога се наричат ​​„канализационна хлебарка“ или „палмето“. Те могат да достигнат 1-3″ дължина и са склонни да бъдат кафяви или червеникаво-кафяви със светложълти ръбове около телата им.

Ориенталска хлебарка - пръскане срещу хлебарки

Ориенталска хлебарка

Ориенталската хлебарка също е голям по размер представител на хлебарките. На цвят са много тъмно кафяви или черни. Женската е по-голяма от мъжкия екземпляр и е с по-широко тяло. Мъжкият притежава двойка криле, но въпреки това и двата пола не са летящи. Климата в България е изключително подходящ за тяхното развитие, но като цяло се срещат и живеят по цялото земно кълбо. В сравнение с други представители, ориенталската хлебарка се движи доста по-бавно и обикновено обичат тъмни, мръсни и влажни места. Обичат също така гниещ материал. Често се срещат в канализацията, влажни мазета, места с органичен отпадъчен материал и други подобни.

За щастие тези хлебарки не са толкова добре подвижни и не могат да пълзят по гладки повърхности, затова трудно бихме ги открили в жилищните пространства. Все пак е възможно, но при наличието на няколко ориенталски хлебарки обикновено не означава, че има повече на близо.

Въпреки това не бива да подценяваме този опасен вредител. Инвазията от този вид хлебарка е по-малко вероятна, но за сметка на това ориенталската хлебарка е не по-малко опасна, поради местата, които обитава обикновено.

Какво привлича хлебарки в дома ми?

Независимо какъв вид хлебарки имате в дома си, едно е сигурно: не ги искате там.

Освен че ви причиняват пълзящи гадове, хлебарките могат да предизвикат алергии, да  разпространят болести и да създадат нехигиенична жизнена среда.

За щастие, първата стъпка да се отървете от хлебарки е да разберете какво ги привлича към вашия имот на първо място.

Ето някои от най-честите виновници:

1. Хранителни източници

Хлебарките са всеядни, което означава, че ще ядат всичко. Те обичат особено нишестета, сладкиши, мазна храна и месо.

Лесни източници на храна – като мръсни съдове в мивката, храна за домашни любимци на пода или трохи на плота ще ги привлекат.

Хлебарките също обичат боклука, така че се уверете, че изнасяте боклука редовно и дръжте всички кофи за битови отпадъци плътно затворени.

Важно е да знаете, че хлебарките също ядат всякакви неща, които може да не смятаме за храна, включително сапун, косми и остатъци от паста за зъби.

2. Подслон

Хлебарките влизат в домовете за подслон. През деня те се крият в тъмни, тихи зони, които ги пазят в безопасност.

В зависимост от вида хлебарка, те могат да живеят зад рамки за картини, в издълбано дърво, на влажни места като под мивката или зад тоалетната, или в задната част на вашата електроника.

Тъй като температурата навън пада, хлебарките се осмеляват да навлизат на закрито.

Те обичат тихи, забравени места и могат да живеят под големи уреди, в ъглите на мазета и тавани.

3. Местоположение

Ако се чудите: „Защо имам хлебарки в моята чиста къща?“ разбираме.

Решаването на проблема с хлебарката може да бъде разочароващо – особено ако сте внимавали да избягвате обичайните атрактанти.

За съжаление, някои места просто са по-привлекателни за хлебарките от други.

Видове като американската хлебарка не се нуждаят от нехигиенични условия, за да виреят – те просто влизат през пролука в уплътнението на прозореца или отворена врата и започват да се установяват в къщата ви.

4. Вода

Като всички животни, хлебарките се нуждаят от вода, за да оцелеят – и те ще влязат дори в най-чистите и хигиенични домове, за да я намерят.

Спуканите тръби и кранове са обичайни привличащи средства, както и отворените душове и купите за вода за домашни любимци.

Хлебарките също ще се събират във влажни зони, като мазета и места за обхождане.

5. Озеленяване

Въпреки че хлебарките обичат да живеят вътре, те също ще влязат във вашия двор в търсене на храна, подслон и вода.

Стоящата вода в бани за птици, улуци и саксии ще привлече хлебарки, както и източници на храна като птичи семена или овощни растения.

Как хлебарките влизат в дома ви

Подслонът, храната и водата привличат хлебарки в дома ви, но как влизат? Най-честият начин, по който хлебарките влизат в дома ви, е през малки пукнатини и пролуки в прозорци, врати и други места.

Ето някои от техните любими точки за достъп:

1. Пукнатини и пролуки в прозорците и вратите

Пукнатините и пролуките във вратите и прозорците на вашия дом са най-добрият начин, по който хлебарките си проправят път в дома ви. Вратите, които не са добре затворени, и прозорците, които не се затварят напълно, са идеални точки за достъп за хлебарки.

2. Дупки в тръби и вентилационни отвори

Друга често срещана входна точка за хлебарки е през дупки в тръби и вентилационни отвори. Ако живеете в по-стар дом с отвори, които имат дупки или не се затварят правилно, това е покана за хлебарки да влязат вътре.

Проверявайте вентилационните си отвори, когато ги сменяте или обслужвате, и наблюдавайте тръбите и водопроводните инсталации за дупки или други потенциални точки за достъп на хлебарка.

3. Качване на мебели и други артикули

Ако внасяте използвани мебели или други предмети в дома, първо ги проверете за хлебарки. Тези насекоми могат да се крият и да се скрият в използвани предмети, само за да излязат, след като са на безопасно място в дома ви.

4. Зеленина на открито

В някои случаи хлебарките могат да използват мръсни улуци или външна растителност за достъп до входни точки в дома, включително вентилационни отвори и пролуки и пукнатини около прозорците. Поради това професионалистите по борба с вредителите препоръчват да се създаде буфер без растителност около дома и да се елиминират листата, висящи над къщата.

Как да се отървем от хлебарки в дома си?

ленти за лепило за хлебарки

Естествено с домашни средства

Ако искате да се отървете от хлебарки без химикали като бомбардиране, мъгла или спрейове, имате късмет. Има шепа ефективни домашни средства, които ще накарат тези неприятни същества да се опаковат и много от тях не са вредни за деца или домашни любимци.

Ето няколко, които препоръчваме:

1. Диатомична пръст

Диатомичната пръст , или накратко DE, е  отличен естествен инсектицид . Съставени от пулверизирани, фосилизирани водорасли, частиците на DE са остри и дехидратиращи. Когато хлебарките влязат в контакт с DE, той уврежда техните екзоскелети и ги дехидратира до смърт.

Купете малко DE за храна и поръсете леко покритие върху всяка повърхност, където сте забелязали активност на хлебарка.

Плюсове : Ефективен, достъпен, безопасен за деца и домашни любимци

Недостатъци:  разхвърлян, изисква повторно нанасяне, ще трябва да намерите и изхвърлите мъртвите хлебарки след всяко DE третиране

2. Сода за хляб

Содата за хляб е един от най-бързите и лесни начини да се отървете от хлебарки – и вероятно е нещо, което вече имате в килера си. За да си направите примамка за хлебарка, нарежете на кубчета шепа лук и ги поръсете със сода за хляб.

Поставете това предястие в плитка чиния навсякъде, където сте забелязали дейност на хлебарка. Когато хлебарките консумират сода за хляб, тя създава газове в стомасите на хлебарките, което ги кара да се пръснат.

Плюсове : Ефективен, нетоксичен, достъпен

Недостатъци:  Домашните любимци могат да консумират сместа от лук (лукът е токсичен за кучета), разхвърлян, изисква да намерите и изхвърлите мъртвите хлебарки

3. Борна киселина

Борната киселина е естествено срещащо се съединение. Смес от вода и бор, появява се в плодове и растения.

Докато борната киселина е безвредна за хората и домашните любимци, тя е смъртоносна за хлебарки. Когато хлебарки влязат в контакт с борна киселина, тя се залепва по краката и крилете им. Когато погълнат праха, той действа върху нервната и храносмилателната система на хлебарката – убивайки я бързо .

За да използвате борна киселина, за да се отървете от хлебарки, поръсете лек прах върху хартиена чиния. Поставете портокалова кора или лъжица фъстъчено масло в средата на чинията и поставете всичко навсякъде, където сте забелязали дейност на хлебарка.

Плюсове : Ефективен, достъпен, естествен, нетоксичен, лесен

Недостатъци : Може да бъде разхвърлян, изисква няколко приложения или третирания, може да не е идеален за домове с домашни любимци или малки деца, изисква да проследите и изхвърлите мъртвите хлебарки 

4. Боракс

Бораксът е леснодостъпен продукт за пране, който е отличен за убиване на хлебарки. За най-добри резултати комбинирайте равни части боракс и бяла трапезна захар. Поръсете със сместа всяко място, където сте виждали дейност на хлебарка. Когато хлебарките консумират боракс, той ще ги дехидратира и ще ги убие бързо.

Плюсове:  Ефективен, достъпен, убива както възрастни, така и малки хлебарки  

Недостатъци:  Може да бъде разхвърлян, изисква повторно нанасяне, изисква да проследите и премахнете телата на мъртвите хлебарки

5. Цитрус

Цитрусът е вкусно лакомство за хората, но е репелент за хлебарки. Миризмата на лимони, по-специално, възпира хлебарките. Добавете няколко капки лимоново масло към водата, която използвате за миене на пода. Ароматът няма да бъде доловим за хората, но ще накара хлебарките да се опаковат.

Плюсове:  Ефективен, достъпен, идеален за домове с деца и домашни любимци

Минуси:  Не убива хлебарки – само ги възпира

6. Етерични масла

Етеричните масла са чудесен естествен репелент срещу хлебарки. За най-добри резултати купете етерично масло от мента или лимонова трева и го смесете с малко вода. Напръскайте сместа навсякъде, където сте видели хлебарки. Етеричните масла от цитрусови плодове , лайм , риган и розмарин обикновено се препоръчват като най-ефективните и подкрепени от изследвания масла против хлебарки.

Плюсове:  Ефективен, достъпен, безопасен за деца и домашни любимци, нетоксичен

Минуси:  Не убива хлебарки 

7. Уплътнете всички входни точки

Докато лепилните ленти и станциите за стръв могат да бъдат ефективни, за да се отървете от хлебарки, те няма да са от голяма полза, ако нови хлебарки постоянно влизат в дома ви. Имайки това предвид, използвайте уплътнител, за да запечатате празнини и възможни входни точки. Обърнете голямо внимание на пролуките между стените или плочките, износените от времето ивици или пролуките в уплътненията на вратите и прозорците.

Плюсове:  Ефективен, безопасен, достъпен

Недостатъци:  Уплътнителят се износва с времето, така че трябва редовно да проверявате и проверявате точките за достъп

С химични методи

Търсите по-конвенционални опции за решаване на проблема с хлебарките? Ето някои от най-бързите начини да се отървете от хлебарки:

8. Използвайте капани за лепило, за да идентифицирате проблемните зони

Лепилните капани са безопасен и ефективен начин за идентифициране на проблемните зони на хлебарки и разрешаване на нашествия.

Лепилните ленти са листове, покрити с лепкава субстанция.

Миризмата на капана примамва хлебарки и щом стъпят върху лентата, лепилото ги улавя.

За най-добри резултати поставете закупени от магазина лепилни ленти на всяко място, където сте забелязали дейност на хлебарка, включително зад хладилника или под мивката.

Плюсове:  Ефективен, безопасен за деца и домашни любимци (стига лентите да са скрити), бързодействащ

Минуси : Трябва да наблюдавате лентите за няколко дни или седмици и да ги смените и замените, когато се напълнят с мъртви хлебарки; лепилните ленти няма да работят при големи зарази с хлебарки, но могат да помогнат за наблюдение и контрол на малки зарази

9. Задайте станции за стръв

Какво убива хлебарки почти мигновено? Станции за стръв. Обикновено тези станции за стръв идват в дълга тръба и могат да бъдат поставени навсякъде, където сте забелязали активност на хлебарка.

Миризмата на стръвта привлича хлебарки, които след това изяждат отровата. Когато хлебарката се върне обратно до местонахождението си и умре, другите хлебарки ще я изядат, предавайки отровата през групата.

Плюсове : Ефективен, бързо действащ

Недостатъци : Станциите за примамки изглеждат непривлекателни около дома, могат да бъдат токсични за деца и домашни любимци, ще оставят мъртви хлебарки около дома, мъртвите хлебарки могат да бъдат консумирани от нецелеви видове като птици и други животни – отравяйки ги също

10. Използвайте течен концентрат

Купете течен концентрат за възпиране на хлебарки в местния магазин за подобряване на дома. Тази концентрирана течност е предназначена за разреждане и пръскане в пукнатини и пукнатини, където хлебарките обичат да се крият.

Ако имате нужда от по-всеобхватно решение, можете също да добавите малко от концентрата в кофа за моп и да избършете подовете си с разтвора. Тази опция ще възпре хлебарките за една нощ и ще им попречи да се върнат.

Плюсове: Ефективен, бързо действащ, достъпен.

Минуси: Съдържа токсични съставки, не е идеален за домове с деца и домашни любимци. 

11. Използвайте регулатор на растежа на насекомите

Ако имате домашни хлебарки в дома си или смятате, че хлебарки се размножават в дома ви, продуктът за регулатор на растежа на насекоми (IGR) може да помогне за контролиране на заразата. Тези продукти се предлагат в различни формули, включително спрейове, формулирани с пирипроксифен .

Тези продукти са насочени към яйцата и нимфите на хлебарка, като ги правят неспособни да узряват повече и намаляват популацията на хлебарка.

Докато регулаторите на растежа на насекомите могат да бъдат ефективна мярка за контрол, те се използват най-добре в тандем с продукти, които ще елиминират възрастни хлебарки, включително примамки, капани и течни концентрати.

Плюсове : Ефективен за контрол на хлебарки по време на ранните им жизнени етапи и предотвратяване на размножаването, достъпен.

Минуси : Няма да убие пораснали хлебарки, може да отнеме месеци, за да има забележим ефект.

12. Наемете унищожител

За най-добри резултати наемете професионален екип за управление на хлебарки като Smith’s, за да се отървете от нашествието ви веднъж завинаги.

Професионалните екипи знаят как да локализират и унищожат нашествията от хлебарки безопасно и ефективно, без да излагат на риск вашите деца, домашни любимци или домакинство.

Плюсове : Ефективен, безопасен, дълготраен, може да се справи с заразата от хлебарки както на закрито, така и извън дома

Минуси:  Изисква по-голяма предварителна инвестиция от опциите „Направи си сам“.

Roach Bombs: Избягвайте, ако е възможно

Когато се чудят как да се отърват от хлебарки без унищожител, някои хора се обръщат към бомби за хлебарки.

Наричани още „замъгляващи“, бомбите от хлебарка пръскат пестицид във въздуха.

Когато пестицидът падне на земята, той покрива вътрешните повърхности и убива целевите вредители. Повечето бомби против хлебарки са проектирани да бъдат поставени в центъра на стаята и активирани.

За съжаление  бомбите срещу хлебарки са изключително токсични и препоръчваме да не ги използвате. Има по-безопасни и по-ефективни начини да се отървете от заразата с хлебарка.

Плюсове:  Бързо действие

Недостатъци : Токсичен, запалим, най-ефективен само за летящи хлебарки, не е подходящ за домове с домашни любимци или малки деца, изисква да напуснете дома, докато бомбата срещу хлебарки работи 

Как да се отървете от хлебарки извън дома си

Ако искате да предотвратите появата на хлебарки в дома си, трябва да започнете с ограничаване на техния брой извън дома ви в двора или градината.

Ето как:

1. Почистете

Запомнете: хлебарките се нуждаят от три неща, за да оцелеят – храна, вода и подслон. Въпреки че не можете да премахнете тези неща във външната среда, можете да направите озеленяването си по-малко приветливо за тях.

Ето няколко съвета:

 • Отстранете купчини дърва, купчини листа, застояла вода и обрасли храсти
 • Закрепете капаци към външните кофи за боклук
 • Подрежете основните насаждения далече от дома
 • Ограничете източниците на вода, като изпразвате стояща вода в саксии и бани за птици

Плюсове:  Ефективен, достъпен, прави вашето озеленяване да изглежда красиво

Недостатъци:  Не убива и не се отървава от хлебарки – само прави озеленяването ви по-малко привлекателно за тях

2. Използвайте лепкави капани

Лепкавите капани не са само за употреба на закрито – можете да ги поставите и на открито. Поставете лепкави капани на всяко място, където видите хлебарки да влизат в дома ви, като пукнатини около врати или прозорци или основи.

Ако не сте сигурни откъде идват хлебарките, поставете капаните на няколко места и проверявайте капаните ежедневно, за да идентифицирате маршрутите с голям трафик.

Плюсове : Ефективен начин за идентифициране на маршрути за хлебарка

Минуси : Неестетичен, отнема много време

3. Поставете стръв

За да намалите броя на хлебарките, влизащи в дома ви, убийте ги със стръв, преди да влязат вътре.

Тъй като хлебарките обичат да държат горната или страничната част на тялото си притисната към нещо, докато ходят, вашите станции за примамка ще бъдат най-ефективни, когато се поставят до стопански постройки, первази, ъгли, огради или основите на вашия дом.

Плюсове : Ефективно, бързодействащо, дългосрочно решение

Минуси : Токсичен, може да бъде опасен за деца, домашни любимци и други животни

4. Напръскайте пестицид

Един от по-ефективните начини да се отървете от хлебарки е да напръскате пестицид около периметъра на вашия двор и дом. Тези спрейове са с продължително действие (много от тях продължават три месеца или повече) и ще убият хлебарки при контакт.

Плюсове : Ефективен, с продължително действие

Минуси : Токсичен, може да бъде опасен за деца, домашни любимци и други животни 

Как унищожителите се отърват от хлебарки?

унищожител на хлебарки в Сан Франциско, Калифорния

Ако наемете професионален унищожител, за да се отървете от хлебарки, какво можете да очаквате?

Ето как го прави нашият екип в Smith’s Pest Management:

Стъпка 1: Инспекцията

Експертите по борба с хлебарки ще пристигнат във вашия имот, за да инспектират нашествието. Ще потърсят зони, където хлебарките имат достъп до дома ви, и източници на влага или храна, които може да ги примамват.

Също така, те ще идентифицират видовете хлебарки, с които имате работа, и ще формулират план за борба с хлебарки.

Стъпка 2: Първото лечение

Въз основа на информацията, която събраха по време на нашата първоначална проверка, те ще разработят план за “лечение” на вашия дом. Тъй като хлебарките могат да бъдат труден вредител за унищожаване, обикновено предприемат процес в две стъпки, за да се отървете от тях.

В зависимост от тежестта на вашето заразяване, предварителната обработка може да включва примамка, наблюдение, улавяне или пръскане на хлебарки или предоставяне на услуги за обучение, почистване и дезинфекция или регулатори на растежа на насекомите.

По време на тази стъпка ще поставят монитори за хлебарки, за да измерват активността.

Стъпка трета: Последващо посещение

След като разположат своите препарати, ще проверят мониторите и ще разположат допълнителни примамки, ако е необходимо. Резултатът е пълен край на вашето заразяване, възможно най-бързо.

Как да държа хлебарките извън дома си?

съвети за предотвратяване на хлебарки

Един грам превенция е равен на половин килограм лечение. Дръжте хлебарките далеч от дома си на първо място с тези прости съвети:

1. Почистете къщата

Най-напред: започнете с премахване на всичко, което може да привлече хлебарки.

Всеки домашен убиец на хлебарки, който използвате, ще бъде по-ефективен, ако направите дома си възможно най-неприветлив, преди да го използвате.

Ето няколко елемента, които да отметнете от списъка със задачи:

 • Измийте и приберете всички мръсни съдове веднага след употреба.
 • Почиствайте незабавно всякакви трохи и разливи.
 • Празни източници на стояща вода, включително купи за домашни любимци.
 • Изхвърляйте боклука всеки ден и особено преди лягане вечер.
 • Редовно почиствайте и метете подовете, включително под и около големите уреди.
 • Избягвайте да оставяте храна за домашни любимци за продължителен период от време.

2. Отнесете се сериозно към съхранението на храна

Ако искате да държите хлебарките далеч от къщата си, елиминирането на източниците на храна е от решаващо значение. Един от най-добрите начини да направите това е да съхранявате храната в херметически затворени стъклени или пластмасови съдове.

Съхранявайте нетрайните продукти в хладилника и избягвайте да оставяте плодове и зеленчуци на открито.

3. Почистете кухненските уреди

Запомнете: хлебарките обичат мазнина и вашата кухня е чудесно място да намерите тези вкусни лакомства. Имайки това предвид, поддържайте котлона, съдомиялната машина и другите уреди за готвене чисти.

Обърнете специално внимание на зони като съдовете за отцеждане, под и зад печката и изхвърлянето на боклука.

Освен това се уверете, че бършете плотове и маси, след като готвите всяка вечер. За да добавите допълнителен слой защита, добавете няколко капки лимоново масло към водата за почистване. Ароматът на цитрус ще попречи на хлебарките да се върнат.

4. Отървете се от вестници и картонени кутии

Хлебарките обичат вестници и картонени кутии, защото са отличен материал за размножаване и гнездене. За да предотвратите заразяване с хлебарки, рециклирайте или се отървете от старите вестници и използвани картонени кутии възможно най-бързо.

5. Запечатайте пукнатини и входни точки

Хлебарките могат да промъкнат малките си тела през малки пролуки и пукнатини. За да им попречите да получат достъп до вашия дом, запечатайте пукнатини в основата на дома и монтирайте щипки за почистване на вратите, за да блокирате пролуките под вратите.

Също така ще искате да проверите за пропуски около прозорците и около дупките, използвани за газови, водопроводни и електрически линии, и вентилационните отвори на пространството за обхождане. Използвайте уплътнител или пяна за пръскане, за да запечатате тези пукнатини и да запазите дома си без хлебарки.

6. Отстранете течовете веднага

Ако имате водопроводни течове в дома си, отстранете ги възможно най-бързо. Дори една малка капка от тръба е достатъчна, за да осигури на хлебарките влагата, от която се нуждаят, за да оцелеят.

В допълнение към отстраняването на течове, редовно проверявайте мивките, хладилниците, уредите и крановете, за да се уверите, че не текат или не отделят излишна влага.