На какво се дължат спазмите на мускулите ни?

На какво се дължат спазмите на мускулите ни? | Диана

Случвало ли ви се е да получите внезапен спазъм или трепване в клепача, ръката или крака? Чудите ли се как точно се появява тази реакция и как може да се отървете от нея?

Неволните мускулни спазми са доста често срещани, но все още не са изучени достатъчно добре. “Почти всеки ги е изпитвал в един или друг момент”, казва др. Даниел Драхман, професор по неврология в Университета Джонс Хопкинс. “Тези спазми се появяват спонтанно при над 90 процента от хората. Дори в момента докато пиша това изречение, левият ми клепач трепери неконтролируемо. Много е досадно”.

Най-често срещаният вид спазъм е т.нар. фасцикулация. Тя може да се появи във всеки мускул от тялото, но се среща най-често в крайниците и клепачите. Фасцикулацията е резултат на някакъв вид раздразнение на нервните окончания. Тъй като фасцикулацията не е злокачествено явление, нейният произход не е изследван подробно. Възможни причини за този тип спазъм могат да бъдат открити в липсата на достатъчно сън, прекаленото физическо натоварване, липсата на магнезий и използването на стимуланти и най-вече кофеин. Фасцикулацията е дразнеща, но не причинява вреда и се среща при почти всички хора.

Не всеки мускулен спазъм обаче може да бъде определен като фасцикулация. Фибрилацията например често се бърка с фасцикулация, но при нея околните мускулни тъкани напълно са загубили техните нервни окончания. Фибрилациите по принцип са лош симптом и често пъти могат да сигнализират за сериозно нервно заболяване като Болестта на Гериг.

Един лесен начин да различите вида спазъм, който имате е като застанете пред огледалото и се наблюдавате внимателно. Фасцикулацията е видима – ако виждате как клепачът ви трепти, значи това е фасцикулация. На свой ред фибрилацията не се вижда през кожата и за да я откриете, трябва да се подложите на електромиография. Тя измерва електрическата активност на скелетните мускули.

Ако имате прекалено сериозни пристъпи на фасцикулация, е възможно да ви бъде предписано лекарство, което да намали чувствителността на нервите, обяснява др. Драхман. Ако те са причинени от липса на достатъчно магнезий, трябва просто да си добавите нужното количество в организма.

Източник: Обекти.бг