11 здравословни навика от различните части на света

11 здравословни навика от различните части на света | Диана

Трайното отслабване и поддържането на добра физическа форма не се крие в крайностите.

Културата оказва огромно влияние върху начина на хранене. За западния маниер към който все повече се пристрастяваме и ние например е характерно: Колкото по-бързо и повече, толкова по-добре. Без дори да осъзнава, човек свиква да поглъща ненужно големи количества храна и напитки – особено в ресторантите за бързо хранене, пише здраве.бг.

Докато маниерът на хранене на запад и у нас все повече се изкривява и отдалечава от здравословните навици, в много страни традиционната кухня все още е на почит. Там се сервират умерени по размери, добре комбинирани порции, които се поднасят в приятна обстановка и с любимите хора. Затова и няма нищо чудно, че любителите на домашната кухня са по-елегантни от онези, които обичат да хапват най-вече навън.

Яжте по-често у дома отколкото навън (Полша)

Яденето в домашна обстановка не само ни дава по-голям контрол върху храните, които слагаме в устата си, но и пести пари. Плюс това ни дава възможност да прекараме повече време със семейството.

Яжте повече ядки (Африка)

Богати на белтъчини, здравословни мазнини и други полезни хранителни вещества, ядките могат да бъдат прекрасен заместител на месото, включително на пилешкото. В Африка, особено в Гамбия, ядките се сервират в комбинация с най-различни зеленчуци и подправки под формата на супи и яхнии.

Станете приятели с ориза и семейство бобови (Бразилия)

Според проучване, публикувано в списание Obesity Research, диета, богата на ориз и бобови растения, намалява риска от затлъстяване с 14% в сравнение с типичния западен маниер на хранене.

Подправете добре храната (Югоизточна Азия)

Легендарните лютиви чушки в тайландската кухня имат най-малко две диетични функции: забавят храненето и ускоряват метаболизма. Не трябва да забравяме, че бързото хранене е една от основните причини за наднорменото тегло, защото мозъкът ни няма достатъчно време да подаде на тялото сигнал, че погълнатата храна вече му е достатъчна. Ето защо добавянето на лютиви подправки към ястията може да допринесе за процесите на отслабване.

Например популярната в кухнята на Югоизточна Азия подправка куркума съдържа вещество, наречено съвсем не случайно куркумин, което потиска изграждането на мазнини и ускорява метаболизма.

Не пропускайте закуската (Германия)

Може да ви се струва нелогично това да се яде повече на закуска да води до отслабване, но е доказано – приемът на добре балансирана храна рано сутрин (като например варени яйца, препечена филийка, плодове) засилва метаболизма и увеличава усещането за задоволство, правейки ни по-малко податливи на високо калоричните изкушения по-късно през деня.

Разкършете крака и ръце (Индия и Холандия)

Свикнали сме и при най-малката нужда да скачаме веднага в автомобила, дори и ако хранителният магазин се намира на две преки. Противоположно на нас, в Холандия броят на велосипедите е по-голям от този на хората, като над половината от холандците използват ползват колелото си всеки ден.

В Индия пък хората предпочитат йогата, за да поддържат добра физическа форма, мускулна сила, а и да усъвършенстват своето познание. Докато в Европа думата йога се е превърнала в синоним на релаксация от стреса, в Далечния изток хората я възприемат най-вече като начин на живот. Освен това тя е и мощно средство срещу наднорменото тегло: комбинацията от практикуването й на празен стомах и изграждането на мускули води до засилен метаболизъм, което означава най-малко едно – повече изгорени калории.

Нисък приоритет на месото (Гърция и Близкия изток)

За традиционната средиземноморска кухня е характерна ниската консумация на месо и месни продукти. Там се набляга на плодовете и зеленчуците, в това число на маслините. Главен източник на белтъчини са ядките и нахутът, докато месото се използва много повече като допълнение към ястията.

Подобно на гръцката кухня, в много азиатски страни месото също се третира като гарнитура, а не като основно ястие. Белтъчините се набавят главно от риба и соя, сервирани в комбинация с пресни или задушени зеленчуци, варен ориз, спагети и супа.

Пийте чай Ройбос (Южна Африка)

Естествено сладкият червен чай от ройбос е по-полезен дори от зеления и може да предотврати епизоди на преяждане, тъй като засилва усещането за достатъчна хидратация. Освен това той съдържа катехини и антиоксиданти, които подпомагат процеса на отслабване.

Направете обеда, а не вечерята, най-обилното ядене за деня (някои европейски страни и Мексико)

Дали заради забързания начин на живот или неправилните хранителни навици, често се налага да изпускаме закуската, да обядваме нещо на крак и… да преядем на вечеря. Този режим на хранене обаче е силно противопоказен. Обилната храна малко преди лягане по време на сън се преобразува в мазнини, тъй като докато спим, обмяната на веществата е забавена. Ето защо, вместо да консумирате най-много калории вечерно време, започнете с малка, но хранителна закуска, продължете със здравословен обяд, аз за накрая оставете леката вечеря. По този начин ще увеличите оборотите на метаболизма, т.е. ще изгаряте повече вредни мазнини.

Яжте бавно и се наслаждавайте (Франция)

92% от френските семейства се хранят всяка вечер заедно. Нека да вземем пример от тях! Времето, прекарано със семейството и любимите хора, не е загубено: то не само ще подобри семейните отношения, но и ще забави процеса на хранене. Освен това ще се чувствате сити с по-малко погълнати калории.

Яжте повече риба (Япония и Холандия)

Японците консумират повече риба от жителите на всяка друга държава, но и холандците не остават много назад. Там всяка година се изяждат средно 85 милиона херинги, приготвени по най-различен начин. А, както е известно, рибата е богата на така ценните омега-3 мастни киселини, които стимулират мозъчната функция, подобряват състоянието на сърцето и кръвоносните съдове и намаляват нивата на стресовия хормон кортизол, който доказано влияе неблагоприятно и на психическото, и на физическото здраве. И понеже повече морски храни са нискокалорични (защото съдържат малко наситени мазнини), може да ги ядете без да се тревожите от излишни килограми.

Спрете да се храните още преди да сте сити (Япония)

Според известна японска система на хранене, човек трябва да престане да яде, когато е на 80% сит. Логиката зад това е, че системното и пълно засищане води до разтягане на стените на стомаха, което пък непрекъснато увеличава необходимото количество храна, за да се чувстваме сити. По този начин се оформя един порочен кръг, който води до затлъстяване.

Научете се да ставате от масата в момента, когато почувствате първите признаци на засищане, и ще спадането на теглото няма да закъснее.