13 трудни за признаване причини, заради които не достигате потенциала си в живота

Добре, значи не сте там, където се надявахте да бъдете в този момент от живота. Може би е време да погледнете обективно какво се е объркало по пътя и върху какво можете да работите СЕГА.

И имам предвид, точно сега – започвайки от този момент.

Но първо, нека погледнем малко назад, за да открием основните причини, поради които не достигате потенциала си в живота.

1) Липса на ясни цели

Грешка номер едно, която правят много изоставени, е тази.

Без конкретни цели ви липсва посока и цел. Поставянето на конкретни цели, които можете да измерите и които имат определено време за изпълнението им, ви помага да начертаете точен път напред.

Красотата на това е, че винаги знаете дестинацията си и как да стигнете до там.

Но за да си поставите цели, трябва да знаете какво искате да постигнете в живота. Дали това са повече пари, диплома, създаване на семейство…

Всяка цел и мечта има метод за достигане до там . След като запишете процеса и стратегията, всичко е свързано с упорита работа, за да ги изпълните.

За да постигнете това, ще трябва да се откажете от следващия навик, който ви пречи.

2) Съпротива срещу промяна

Промяната е необходима за растеж.

Когато се чувствате твърде удобно, вие основно ограничавате растежа си. Трябва редовно да излизате извън зоната си на комфорт, тъй като това е мястото, където се появява истинското личностно развитие.

Прегърнете промяната като възможност за развитие и адаптиране, дори ако в началото ви се струва неудобно.

Поемайте по-малки рискове, за да усетите вкуса, и след това работете върху подобряването си ежедневно.

3) Страхувате се от провал

Причината много хора да се съпротивляват на промяната е, че се страхуват от провал и от това, което другите ще кажат за тях.

Иронията е, че много хора всъщност нямат какво да губят, но въпреки това не полагат необходимите усилия, за да излязат от зоната си на комфорт .

Познавам този страх твърде добре. Може да ви парализира, карайки ви да избягвате рисковете или да опитвате нови неща.

Но след като прегърнете провала като стъпало към успеха, можете да преодолеете тази бариера. Колкото повече се проваляте, толкова по-спокойно ще се чувствате, когато това се случи.

Просто не изгаряйте всичките си мостове.

4) Липсва ви дисциплина

Без дисциплина е трудно да се определят последователни процедури и да се придържате към тях. Изграждането на самодисциплина включва поставяне на ясни граници, приоритизиране на задачите и постепенно създаване на добри навици.

Когато решите нещо, придържайте се към него, въпреки че става трудно и искате да се откажете всеки ден.

Доверете се на процеса и вземете наставник, ако можете, или поне група за отчетност, която ще ви помогне да не откъсвате очи от наградата.

Когато се сблъскате с изкушения, напомнете си за вашите цели и ползите от това да останете дисциплинирани.

Това, което ми помогна най-много, беше визуализирането на успеха . Представете си положителните резултати от вашите дисциплинирани усилия. Визуализацията може да подобри мотивацията и да засили вашата ангажираност.

Определено го направи за мен!

5) Отлагате

Много цели, мечти и проекти умряха поради отлагане. Нали? Това забавя напредъка ви и създава ненужен стрес.

Разбирането на основните причини за вашето отлагане и разработването на стратегии за преодоляването му е от съществено значение.

Понякога просто ни липсва малко мотивация и ритник в дупето. За това са менторите и групите за отчетност.

Но също така, общественото внимание ще помогне. Обявете на света или поне на приятелите и семейството си какви са вашите намерения. 9 пъти от 10, това ще бъде повече от достатъчно, за да продължите.

6) Постоянно се сравнявате с другите

Постоянното сравняване с другите е проблем. Голям. Винаги ще има по-успешни хора от нас.

Представете си, че шофирате по аутобана (германска магистрала без ограничения на скоростта) със 120 (мили/ч или км/ч, няма значение). Това е много бързо, нали?

Но някой се приближава към вас. Все повече се приближават и бързо трябва да се преместите в средната лента, защото карат със 180.

А сега и те трябва да се движат, защото някой зад тях върви 200!

Без значение колко бързо се движите, винаги има някой, който ще бъде по-бърз от вас.

Съсредоточете се върху собствения си напредък и отпразнувайте постиженията си, независимо от това как се измерват с другите.

7) Имате “синдром на самозванеца”

Една последица от сравняването на себе си с другите е, че има вероятност да получите синдром на самозванеца .
Синдромът на самозванеца ви кара да се съмнявате в способностите си и да се чувствате като измамник, дори когато доказателствата показват вашата компетентност. Може да ви попречи да преследвате предизвикателства, защото се страхувате да бъдете разкрити като неадекватни и погрешни.

Дори някои от най-успешните хора в историята са страдали от това.

Често хвалена като една от най-великите актриси на своето поколение, Мерил Стрийп споделя, че се бори със съмнения относно способностите си .

Веднъж тя спомена моменти, в които си помисли: „Защо някой би искал да ме види отново във филм? И така или иначе не знам как да действам, така че защо го правя?“

Умопомрачително, нали?

8) Нездравословни взаимоотношения

Токсичните или взаимозависимите взаимоотношения могат да източат вашата емоционална и умствена енергия, оставяйки ви с малък капацитет да преследвате целите и мечтите си.

И не говоря само за романтични връзки. Повечето родители дават цялата си енергия на децата си, оставяйки малко за собствените си страсти.

Вижте, разбрах. Имам прекрасна съпруга и страхотно и енергично изсмукващо дете. Няма да ви лъжа и да ви кажа, че не съм пренебрегнал или задържал много други аспекти от живота си.

Но бавно и един по един ги връщам обратно.

9) Не можете да кажете „не“

Това е нещо, което трябва да поправите възможно най-скоро, ако това е вашият проблем.

Казването „да“ на всяка молба може да ви разпръсне твърде много и да ви остави малко време за самоусъвършенстване.

Трябва да се научите да поставяте здравословни граници и да казвате „не“, когато е необходимо и не е добре за вас.

Независимо дали шефът ви редовно ви моли да оставате до късно или вашите приятели ви притискат да изпиете още една бира, трябва да ви “пораснат топки”.

Има начини да станете по-настоятелни и да не се страхувате да кажете „не“ и имам кратка новина за вас. След като го кажете за първи път, става много по-лесно.

10) Културни или обществени очаквания ви задържат

Друга голяма и неудобна причина, поради която някои хора никога не достигат своя потенциал. Те живеят в ограничаващо общество, социален кръг, квартал, семейство и т.н.

Обществените норми и културните очаквания лесно могат да ви накарат да следвате пътища, които не отговарят на истинския ви потенциал или страсти.

Например, идвате от семейство на лекари. Въпреки че не можете да понасяте да докосвате хлъзгави неща с ръцете си, те ви притискат да станете проктолог.

Разбира се, има по-лоши неща от това да станеш добре платен и уважаван лекар, но ако това не е твоята страст, животът ти може да е нещастен.

Освобождаването от тези очаквания изисква смелост и самосъзнание повече от всичко друго.

11) Не учите непрекъснато

Неуспехът да научите нови умения може и наистина води до стагнация, неудовлетвореност и дори по-ниско качество на живот.

Ангажирайте се с учене през целия живот чрез формално образование, четене, онлайн курсове или практически опит.

Намерете нови и вълнуващи неща, в които да се впуснете. По този начин никога няма да скучаете и ще бъдете съкровищница от информация.

Оставането на една работа или позиция в продължение на 20+ години отдавна е в миналото. Многократно е доказано, че ако не сменяте работата си на всеки няколко години, вашите работодатели се възползват от вас, като не повишават заплатата ви почти толкова, колкото бихте получили, ако се преместите в друга компания.

Никога не се задоволявайте с това. Защо да печелите по-малко пари за същата или подобна работа? Няма никакъв смисъл.

12) Заобиколени сте от негативни влияния

Заобикалянето с негативизъм изтощава вашата мотивация и ентусиазъм. Имал съм приятели, които постоянно стенеха и бяха негативни.

И познай какво? Станах същата! Никога нищо не беше правилно; всички и всичко беше срещу мен. Вината никога не е била моя.

За да напреднете в живота, потърсете позитивни, подкрепящи хора, които ви повдигат и вдъхновяват. Приятелите са страхотни, но не и когато са една от причините да не сте достигнали пълния си потенциал.

13) Имате “неразтоварен” емоционален багаж

Мога да продължа безкрайно, тъй като има много големи и малки причини да не сте успешни – каквото и да означава тази дума за вас.

Но ще спомена само тази последна причина, защото смятам, че е доста важна.

Това са минали травми.

Минали травми или неразрешени емоции могат да създадат умствени пречки. Справянето с тези проблеми чрез терапия или саморефлексия може да ви освободи да преследвате своя потенциал.

Представете си го като раница, пълна с тежки камъни, която носите навсякъде. Как бихте се почувствали, ако изведнъж го пуснете край пътя? Ще се почувствате невероятно, нали?

Последни мисли

Какво мислиш? Улучих ли целта с тези причини? Тази статия накара ли ума ви да работи и да мислите как да се подобрите?

Ако не знаете откъде да започнете, направете тези 9 неща, ако наистина искате да промените живота си .