13 велики цитата на Стив Джобс

13 велики цитата на Стив Джобс | Диана image 1

Големият иноватор ще остане в историята не само със създаването на култови компютри, смартфони и таблети. Мнозина ще го запомнят като човек, чиято личност поляризира мненията на хората, но който винаги казва точно какво мисли, независимо дали става въпрос за публична реч или в личен разговор.

По времето когато Джобс отстъпи поста на изпълнителен директор на Appleтехнологичните редактори на Wired и „Уолстрийт Джърлнъл“ подбраха купчина от любимите си цитати на големия бизнесмен и технологичен иноватор през годините. Сега от „Бизнес инсайдър“ решиха да ни припомнят някои от най-добрите му попадения, дадени по време на лекции и интервюта.

1. За компютрите

Всичко опира до тези прости инструкции – „Иди и донеси число, добави го до друго число, постави резултата там, сравни го дали е по-голям от друго число“. Но в случая (с компютрите) трябва да ги изпълнявате със скорост от, да речем, 1 милион пъти в секунда. При скорост от 1 млн пъти в секунда, резултатите изглеждат просто магически“

Интервю за Playboy, 1 февруари 1985 г.

146897

Снимка: Guliver/Getty Images

2. За дизайна

Наистина е трудно да създавате дизайн на продукти, разчитайки единствено на фокус групи. В повечето случаи хората не знаят какво искат, докато не им го покажете:“

Интервю за BusinessWeek, 25 май, 1998 г.

3. По темата: Коя е най-добрата линия за продажби в историята?

Искаш ли да прекараш остатъка от живота си, продавайки подсладена вода, или искаш да имаш шанса да промениш света?“

Според Odyssey това е въпросът, който през 1983 г. Джобс използвал, за да примами президента на Pepsi Джон Скъли за поста изпълнителен директор на Apple.

4. По въпроса за характера

“Аз съм единственият човек, който познавам и който е загубил 250 млн. долара за една година…Преживяването наистина гради характера.“

Из Apple Confidential 2.0

146898

Снимка: Guliver/Getty Images

5. За добрия дизайн

Това е една от моите мантри – фокусирай се върху простотата. Простото може да е по-трудно за постигане от сложното. Трябва да работиш здраво, за да изясниш достатъчно мисленето си, и да го направиш просто. Но усилието накрая си струва, тъй като щом веднъж стигнеш до дам (в мисленето си), ще можеш да преместваш планини“.

Интервю за BusinessWeek, 25 Май, 1998 г.

6. За своя външен вид

За мен не е важно да бъда най-богатият човек в гробището… Да си легна вечерта, казвайки си, че сме успели да свършим нещо прекрасно… това е което има значение за мен“

В интервю за „Уолстрий джърнъл“, 25 Май, 1993 г.

146894

Снимка: BoredPanda.org

7. За ролята си в Apple

Тук не става въпрос за моноспектакъл. Нещата, които дават живот на тази компания, са две. Първо – тук работят мнозина наистина талантливи хора, които са слушали с години, че са загубеняци, а някои са били на ръба да започнат да вярват в себе си. Но те не са загубеняци. Това, което им е липсвало е било добър екип от треньори и добър план. Добър екип от висши мениджъри, с който те разполагат в момента.“

Интервю за BusinessWeek, 25 май, 1998

8. Да се гордееш със собствените си продукти

Въпрос на Playboy:Да не би да казвате, че хората, които правят PCjr (първите малки потребителски компютри на IBM), не се гордеят толкова от продуктите си?“

Джобс: “Ако се гордееха, те нямаше да са направили PCjr.”

Интервю за Playboy, 1 февруари 1985 г.

146892

Снимка: Guliver/Getty Images

9. Той винаги ще се върне

Винаги ще остана свързан с Apple. Надявам се, че през живота си моята нишка и тази на Apple ще се преплитат като в гоблен. Може да минат и години, през които няма да съм там, но винаги ще се връщам“.

Интервю за Playboy, 1 февруари 1985 г.

10. За вярата в бъдещето

Не можете да свържете точките, когато гледате напред. Можете да го направите само, когато гледате назад. Затова трябва да вярвате, че тези точки някак си ще се свържат в бъдещето ви. Трябва да вярвате в нещо – в смелостта си, в съдбата, живота, кармата, в какво и да е. Този въпрос никога не ме е подвеждал и винаги е бил от от съществено значение в живота ми“.

От речта пред абсолвентите в Станфорд, юни 2005 г.

146896

Снимка: Guliver/Getty Images

11. За професионалния живот

Вашата работата ще запълва голяма част от живота ви и единственият начин да бъдете наистина доволни, е да правите това, което смятате за страхотна работа. И единственият начин се справяте страхотно, е да обичате това, което правите. Ако още не сте го открили, продължавайте да търсите. Не се отказвайте. Тъй като тук всичко опира до сърцето, ще го познаете, когато го откриете. И като всяка велика връзка, и тази с работата ви ще става все по-добра и по-добра с годините. ”

От речта пред абсолвентите в Станфорд, юни 2005 г.

12. За важността на смъртта

Никой не иска да умира. Дори хората, които искат да отидат на небето, не искат да умрат. И все пак смъртта е съдбата, която всички ние споделяме. Никой не е успял да ѝ се измъкне. И така трябва да стоят нещата, тъй като смъртта вероятно е единственото най-велико изобретение на живота. Тя е стимулът за промяна на живота – изчиства старото, за да даде път на новото. В момента новите сте вие, но един ден, не твърде отдалечен от днес, вие постепенно ще се превърнете в старите и ще бъдете отстранени. Съжалявам, че съм толкова драматичен, но това е чистата истина“.

От речта пред абсолвентите в Станфорд, юни 2005 г.

146893

Снимка: Guliver/Getty Images

13. Недейте да лежите на стари лаври

“Мисля, че ако направите нещо и то се окаже доста добро, тогава трябва да отидете някъде другаде и да направите нещо също толкова прекрасно. Недейте да се застоявате прекалено много. Просто разберете какво следва.”

Интервю за NBC Nightly News, май 2006 г.