27 световни личности, за които не знаехте, че имат дислексия

27 световни личности, за които не знаехте, че имат дислексия | Диана image 1

Това заболяване е познато още като „разстройство на четенето“. Дислексията се отразява на способността на ума да обработи думите, написани на една страница, като при всеки човек тази невъзможност е в различна степен. Често хората с дислексия имат трудности в училище, те са отхвърлени, смятани са за деца със затруднения, определяни са като разсеяни или с ниска степен на интелигентност.

Въпреки това, списъкът с известни личности, който ви предоставяме, е свидетелство за факта, че тези твърдения просто не са верни. Някои от най-големите художници, мислители и визионери на нашето време са били диагностицирани с дислексия.

1. Кийра Найтли (на заглавната снимка)

Когато актрисата става на шест години, тя все още не може да чете, като симулира пред родителите си, че няма никакви проблеми с книгите. И известно време те не знаят, че детето им има затруднения. Но в един момент майка й се усъмнява и диагнозата е поставена от лекар.

2. Пабло Пикасо

Тестове показват, че хората с дислексия имат по-добро разбиране за пространството, така че този проблем по-скоро е помогнал на популярния художник.

 

3. Орландо Блум

“Бях ужасен, че с моята дислексия нямаше да съм в състояние да запазя диалога с партньора си по време на снимки. Добре че имах добри познания за езика още в ранна възраст”, казва актьорът.

 

4. Уилям Хюлет

Трудно е да се повярва, че един от бащите на Силиконовата долина и съосновател на Хюлет Пакард е имал дислексия, но е истина.

 

5. Ерин Брокович

„Знаех, че не съм глупава, но имах големи трудности в училище“, казва Ерин Брокович.

 

6. Джон Ленън

Поради своята дислексия, Ленън не е добър ученик и затова се насочва към света на музиката.

 

7. Дженифър Анистън

Актрисата не е знаела, че има дислексия, докато не става на 20 години. Веднъж диагностицирана, тя разбрала защо й е било толкова трудно в училище.

 

8. Уилям Бътлър Йетс

Той е диагностициран с дислексия в ранните си години, но въпреки това печели Нобелова награда за литература.

 

9. Ричард Брансън

Дислексията на бизнесмена може и да е направила живота му в училище по-труден, но не го е спряла да се превърне в уникален и много заможен предприемач.

 

10. Анди Уорхол

Уорхол не е бил добър студент поради състоянието му, така че насочва интелекта си към изкуството.

 

11. Патрик Демпси

Актьорът често имал проблеми с четенето на своите реплики и трябвало напълно да наизусти текста на „Анатомията на Грей“, за да свърши добре работата си. Това го направило по-добър актьор.

 

12. Томи Хилфигър

Той е бил с тази диагноза през целия си живот, но това не му е попречило да има една от най-влиятелните модни къщи.

 

13. Алберт Айнщайн

Често се спекулира с това, че Айнщайн е имал дислексия заради неспособността му да запомня. Той дори не си спомнял месеците от годината. Но когато ставало въпрос за математика – се случвало нещо напълно различно.

 

14. Шер

Много от учителите на Шер смятали, че тя не полага достатъчно усилия. По-късно във времето й се налагало да учи всички свои текстове на песни и реплики за филми, докато ги слуша. Дори не разбрала, че има дислексия, докато не станала на 30 години.

 

15. Джим Кери

Кери може да е с дислексия, но той използва мозъка си, за да се създаде комедия, която е по-физически разбираема, отколкото вербална. В действителност, това е причината, поради която той е известен сега.

 

16. Хенри Форд

Основателят на компанията Ford Motor също имал по-трудно детство заради дислексията.

 

17. Стивън Спилбърг

Спилбърг често е обект на тормоз от съучениците си в училище. В действителност, казва той, голяма част от тормоза във филма The Goonies е вдъхновен от страданията му, защото е бил с дислексия.

 

18. Били Боб Торнтън

До ден днешен да чете и запомня сценарии е трудно за Торнтън. Обикновено той учи репликите си, докато някой друг му ги чете.

 

19. Ансел Адамс

Той може да е имал дислексия, но това не го е спряло да стане един от най-известните фотографи в света.

 

20. Андерсън Купър

“Имах лека форма на дислексия и трябваше да ходя на специален инструктор по четене”, заявява Андерсън. “Един от начините, по които инструкторката ми помогна, беше да ме насърчи да намеря книги, които ми бяха много интересни.”

 

21. Джордж Вашингтон

Вашингтон често има проблеми в училище и е самоук. Заради дислексията той е имал проблеми с правописа.

 

22. Мохамед Али

Боксьорът в тежка категория е бил невероятен на ринга, но дислексията му е била толкова тежка, че едва завършил гимназия.

 

23. Нелсън Рокфелер

Членът на легендарната фамилия Рокфелер също страдал от този проблем.

 

24. Александър Бел

Дори изобретателят на телефона имал дислексия. Именно състоянието му го вдъхновило да създаде други форми на комуникация.

 

25. Хенри Уинклър

Той не е прочел и една книга, докато не станал на 31 години. Сега актьорът води кампании за повишаване на знанията, свързани с този проблем.

 

26. Упи Голдбърг

Дислексията на Упи може би е причината тя да напусне училище на 14 години. След това тя често лъжела на колко е години, и съсредоточила усилията си в това да си проправи път към Холивуд.

 

27. Франсис Скот Фицджералд

Авторът на „Великият Гетсби“ имал дислексия, и бил изхвърлен от училище на 12 години, защото не можел да чете.

 Източник: afish.bg