Създадоха първите изкуствени сперматозоиди

Създадоха първите изкуствени сперматозоиди | Диана

Френски учени за първи път в света са успели да създадат изкуствени човешки сперматозоиди в лабораторни условия, съобщава „Индипендънт”.

Пълноценните сперматозоиди са получени от неразвити сперматогони – стволови клетки, взети при биопсия от тестиси на пациенти.

Досега подобна процедура е извършвана само върху мишки. Учените извършват предклинични изпитания относно безопасността на процедурата, като обещават през 2017 година да се роди първото дете, чийто баща е безплоден мъж.

Сперматогенезата (образуването  на сперма) при човека е сложен процес, който отнема около 72 дни, а мнозина са засегнати от безплодие.  При успех компанията, която финансира проекта, очаква да помога на около 50 000 мъже годишно и да заеме монополно положение на падар с предполагаем обем от 2,4 млрд.  долара.

До патентоването на метода, планирано за 23 юни 2015 г. фирмата отказва да разкрие повече подробности. В научните списания няма нито една статия по този въпрос, което кара академичните страни да са скептични по въпроса.