3-те въпроса на Стив Джобс. Отговорете си, за да разберете дали сте щастливи в живота

Времето ви е ограничено, така че не го губете, живеейки живота на някой друг“. Съоснователят на Apple изрече тези думи пред випуска на Станфордския университет през 2005-та година. Малко преди тази церемония, Стив Джобс беше диагностициран с рак на панкреаса и му оставаха шест месеца живот.

Изправянето пред собствената му смърт му беше втълпило важността на това да живее възможно най-добрия живот. И това послание той предаде на наскоро завършилите и на останалия свят. Този ден много от нас отвориха очите си за наистина важните неща от живота.

Според Стив Джобс всеки трябва да си зададе три ключови въпроса, които биха изяснили каква е ситуацията в живота му. С тези три въпроса може да се разбере дали прави каквото трябва с времето, което му е дадено.

Представяме ви трите въпроса, за да можете да си ги зададете и вие. Не е необходимо да сте изобретили iPhone или да сте основали Apple, за да живеете щастливо. Достатъчно е просто да правите това, което винаги сте искали и да се възползвате от плодовете на труда си.

1. Живея ли живота, който искам и върша ли работата, която искам?

2. Ако днес беше последният ден от живота ми, щях ли да искам да правя това, което ще направя днес?

3. Правя ли това, което ми харесва?

1. Живея ли живота, който искам и върша ли работата, която искам?

Изправен пред неизбежността на смъртта, нещо силно се промени в Стив Джобс. Той започна да живее всеки ден като че ли е последен. Мисълта за това колко малко време ни остава на Земята не е депресираща. Напротив, насърчава ни да използваме това време по възможно най-смисления начин.

Стив Джобс каза, че изправянето пред смъртта му е „ най-важният инструмент, който открих, за да ми помогне да вземам големите решения в животаНашите страхове, провали и нашата гордост избледняват пред лицето на смъртта, оставяйки само това, което е наистина важно.

2. Ако днес беше последният ден от живота ми, щях ли да искам да правя това, което ще правя днес?

Това е въпрос, който Джобс каза, че си е задавал всеки ден, след като е бил диагностициран със смъртоносната болест. Главният изпълнителен директор на Apple каза: „ Когато отговорът е „не“ в продължение на много дни подред, то аз знам, че трябва да променя нещо. И ако си задавах същия въпрос всеки ден през този етап от моя живот и кариера, отговорът щеше да бъде категорично „да“. “.

Насърчаваме ви да направите същото. Бъдете готови да се изправите лице в лице със себе си и да си зададете точно този въпрос, когато започнете деня си. Обърнете внимание на това, което минава през ума ви, когато се изправите сам срещу чувствата си.

Ако сте верни на себе си, може да е страшно да признаете, че не живеете живота, който искате, но това е единственият начин да се насочите към намирането на нещо ново, нещо, което може да бъде вашето истинско призвание.

Стив Джобс и ябълката

3. Правя ли това, което ми харесва?

Както Стив Джобс казва – да живееш живота на някой друг означава да пропилееш собствения си. Вместо това е най-добре да намерите ролята, която сте предназначени да играете и е само ваша. И той знае какво говори… Много от вас четат тази статия чрез негово изобретение – iPhone .

Трябва да откриете какво обичате да правите. Работата ще заеме голяма част от живота ви и единственият начин да бъдете наистина удовлетворени е да вършите това, което смятате, че е страхотно. А единственият начин да вършите страхотна работа е да обичате това, което правите.

Проучване, публикувано в Harvard Business Review установи, че за да бъдат напълно ангажирани и щастливи, хората трябва да чувстват, че работата им има значение и че техният принос помага за постигането на нещо важно.