35 основни житейски урока, които всеки трябва да научи колкото може по-рано в живота си

Още от дете имах тази мечта да променя света, но докато растях, нямах представа как – да не говорим какво искам да правя с живота си.

Така че опитах различни неща: учих в чужбина, работих в Google, пътувах дълго време с раница, стартирах собствен онлайн бизнес. Продължавах да гледам навън, без да изпитвам истинско чувство на удовлетворение или мир, докато не стигнах до тези думи на поета от 13-ти век Руми:

„Вчера бях умен и исках да променя света.Днес съм мъдър, така че променям себе си.”

Точно тогава започнах да разбирам, че цялата промяна, която търся в живота си, първо започва от мен. И цялата промяна, която търсите в живота си, първо започва с вас. Сменете вътрешността и външната част си идва на мястото.

Истината е, че вие ​​сте способни да създавате каквото пожелаете, но това, което стои на пътя между мястото, където сте и мястото, където искате да бъдете, сте вие. Не времето, не парите, не обстоятелствата – вие. И знаете ли защо? Защото ти си най-голямата пречка.

Колкото по-рано научите това, толкова по-добре и колкото по-рано приемете, толкова по-скоро ще искате да научите как можете да се промените. И отново, красноречивите думи на Руми се чуват и звучат толкова вярно: Вчера ти беше умен, така че искаше да промениш света. Днес сте мъдри, така че променяте себе си.

Ето 35 житейски урока, които трябва да научите в началото на живота. Прочетете ги, обмислете ги и ги приложете. И докато го правите, имайте предвид факта, че промяната отнема време, така че си позволете цялото време, от което се нуждаете, за да растете.

1. Целият ви живот може да се промени за миг. Така че вместо пасивно да приемате това, което имате за даденост, бъдете благодарни за него и направете с него каквото можете.

Когато бях на 27, излетях от мотор и припаднах на улицата. В един миг си счупих гръбнака и скъсах основната връзка на коляното. В един миг цялата траектория на следващата година от живота ми се промени.

По-рано тази година третата най-голяма експлозия в човешката история разтърси родния ми град Бейрут. За миг 200 души загубиха живота си и 300 000 хиляди останаха без дом. Лесно можех да съм един от тях.

Често забравяме, че смъртта е надвиснала над нас; то се задържа в пространството, което не можем да докоснем, и в миг на око, в проблясък на секунда, може да ни улови и да ни лиши от най-ценната благословия от всички: дарът да сме живи.

Целият ви живот може да се промени мигновено. Така че спрете да приемате това, което имате за даденост. Вместо това бъдете благодарни за това и направете всичко добро с него.

2. Добре е понякога да се чувствате изгубени; истината е, че не дължиш нищо на по-младото си Аз, но дължиш всичко на сегашното си Аз.

Когато бях по-млад, мислех, че да се чувстваш изгубен е нещо, от което трябва да се срамуваш. Сега осъзнавам, че това е нормалният ход на живота, защото животът не е права линия, която минава от А до Б, той е платно от кръгове и вълни, възходи и падения, върхове и спадове. Това е пътуване на себеоткриване и създаване. Боядисваме го с набор от цветове и след това го рисуваме отново с друг.

Животът е трансформиращ. 

Така че да се чувстваш изгубен е нормално и колкото и „сглобени“ да изглеждат всички около теб, когато се заровиш по-дълбоко, ще разбереш, че всички те просто „разбират“ нещата, докато вървят. Всеки собственик на бизнес непрекъснато се опитва да разбере как да достигне до повече клиенти, всяка двойка във връзка непрекъснато се опитва да разбере как да продължи да работи и всеки нов родител непрекъснато се опитва да разбере как да си проправи път през родителството.

Истината е, че разбрах, че да се чувстваш изгубен е знак за растеж . Това означава, че нещата, които някога сте ценяли, вече не са нещата, които са важни за вас днес. И знаете ли защо? Това е така, защото вече не сте по-младото си аз. 

Когато сте били дете, вие сте си поставяли цели и мечти за това, което сте мислили, че бихте искали да станете като възрастен, но с времето и новите преживявания вашите интереси се промениха, както и начинът, по който мислите. Сега осъзнах, че предишните идеи, които имах за бъдещото си аз, вече не резонират с идеите, които имам за настоящото си аз днес. 

Същото важи и за вас: човекът, който сте днес, не е отговорен за това, че сте човекът, който някога сте смятали, че бихте искали да станете. Човекът, който сте днес, е единствено отговорен за възрастния, който искате да бъдете днес. Не дължите нищо на по-младото си Аз, но дължите всичко на сегашното си Аз.

Така че е добре да се чувствате изгубени или да се чувствате сякаш не знаете какво правите с живота си – не се очаква да разберете всичко, защото това е процес. Това, което е важно обаче, е да не използвате „да бъдете изгубени“ като извинение да седите в застой. Важното е да се трудите повече на езика на действието, отколкото на съзерцанието и мисълта.

3. Действието поражда повече яснота от мисълта, така че не можете да мислите как да влезете в нов живот, трябва да действате по своя път в него.

Как да разберете какво всъщност искате от живота? Облягате се на това, което мислите, че искате, и предприемате действия към него. Това е най-добрият отговор, който мога да ви дам, защото ето какво научих: действието поражда повече яснота, отколкото мисълта.

Прекарах по-голямата част от тийнейджърските си години в мисълта, че това, което искам да правя с времето си на земята, е да стана главен изпълнителен директор на мултинационална фирма, докато не се присъединих към корпоративен конгломерат и осъзнах: Това не е, което искам. Няколко години по-късно прекарах по-голямата част от времето си в Google, мечтаейки да стана предприемач и да изградя следващия голям стартъп за еднорог, докато не стартирах собствена компания и осъзнах: Това не е това, което всъщност искам.

Действието поражда повече яснота, отколкото мисълта, защото в края на деня вие само ще научите, подобрите и разберете това чрез правене. Ще научите как да готвите чрез готвене. Ще овладеете изкуството на писане, като сядате да пишете всеки ден. 

Когато се облегнете на любопитството си и вървите по пътя, ще придобиете опит и отговорът на това, което всъщност искате, ще ви се разкрие, докато работите към това, което мислите, че искате .

Всичко, от което се нуждаете, е посока, в която да се движите. Всичко, от което се нуждаете, е „къде“, а не „как“. След като започнете да вървите по пътя и се доверите на процеса, отговорите започват да се разкриват пред вас и пътят започва да се появява. Ето защо не можете да мислите как да влезете в нов живот; трябва да действаш по своя път в едно.

4. Преследването на щастието ще ви доведе до нещастие, докато не разберете, че щастието е пътят.

Преди няколко години, в къмпинг на музикален фестивал, срещнах жена в началото на 30-те, която ми каза, че все още не е намерила щастието в живота си – че все още го преследва и търси. За съжаление и аз мислех точно същото.

Може би това е така, защото съвременното общество ни кара да вярваме, че щастието е дестинация, до която достигаме: повишението, което ще измие всичките ни проблеми, или свободата, която ще получим, като напуснем работа от 9 до 5 години. Така че сега живеем с тази идея: „Когато X се случи, ще бъда щастлив.“

Преживях цялото последно десетилетие, култивирайки този токсичен манталитет и това повлия на всяко важно решение, което взех в живота си. Винаги преследвах следващото голямо нещо, в постоянно преследване на следващото, никога не се отдадох истински на пълнотата на това, което вече имах точно тук, точно сега.

Ето какво искам да разберете: Щастието не е райски остров, който трябва да търсим. Не. Щастието е дълбоко вкоренена роза на доволство, която носите със себе си навсякъде, където отидете – и вие сте този, който избира дали да я полива или не всяка сутрин, след като се събуди.

Вашето щастие и благополучие нямат нищо общо с това колко добре мислите, че се справяте, колко далече сте преминали в пътуването или какво следва. Вашето щастие и благополучие имат всичко общо с това колко присъствате, приемате и сте доволни от всичко, което е, точно тук, точно сега.

Според думите на Thich Nhat Hanh, „няма път към щастието, щастието е пътят“. Ако не успеете да оцените това чувство и продължите да преследвате голямата неуловима мечта за далечно щастливо бъдеще, тогава никога няма да изпитате самооценката и удовлетворението, които могат да бъдат намерени в този момент.

И не е нужно много, за да бъдете щастливи: Практикувайте да присъствате, записвайте за какво сте благодарни всяка сутрин, приемайте каквото и да се случи и всеки ден правете нещо, което носи радост на сърцето ви. Това са някои от лесните, прости и практични съвети как да станете по-щастливи .

5. Ако искате да промените траекторията на живота си, прегърнете тези правила и ги прилагайте: Ангажиментът е това, което ви кара да започнете, последователността е това, което ви отвежда някъде, а постоянството е това, което ви кара да продължите.

От 24 до 28 години съм говорил само за това да стана предприемач, но никога не съм го правил. Защо? Защото тогава всичко, което правех, беше да говоря, но никога да не „правя“. И така, на 29-ия си рожден ден регистрирах първата си компания — реших да стана предприемач и това промени траекторията на живота ми.

Една година по-късно, на моя 30-ти рожден ден, избрах да стана писател. Отдадох се на това ново призвание и през тази година изградих система , която да ми помага да остана последователен. В рамките на дванадесет месеца публикувах 140 онлайн статии, които ме изведоха от нула гледания до над 500 000, от нула последователи в Medium до над 6100 и от нула абонати за бюлетин до над 1500.

Каква беше моята тайна?

Постоянно пишех и публикувах по 2-3 статии на седмица. Дори в дните, когато не ми се пишеше, се насилвах да се покажа, да седна на един стол и да пиша.

Ако искате да промените живота си, ето какво трябва да направите:

 1. Посветете се на едно нещо.
 2. Бъдете последователни в това.
 3. Прекарайте го.

Ангажиментът е това, което ви кара да започнете по нова траектория. Последователността – която е ключът към създаването на дълготрайна и устойчива промяна в живота – е това, което ви отвежда някъде. А постоянството е това, което ви държи въпреки трудностите.

6. Разрушаваме малко по малко, ден след ден, но също така се грижим за себе си и се изграждаме, малко по малко, ден след ден. Защо? Тъй като вашите навици ви определят – това, което правите днес, е отражение на това кой ще станете утре.

Има тънка граница между това къде си днес и къде ще бъдеш утре. Пантата, която свързва двете, е един малък навик, който повтаряте всеки ден. Ако се облягате на лоши навици (или пренебрегвате добрите), ще се разпаднете малко по малко, ден след ден, но ако практикувате добри навици, ще се изграждате малко по малко, ден след ден.

През първите си шест месеца на предприемачество напълно пренебрегнах себе си. Спрях да медитирам, спрях да общувам, спрях да спортувам, спрях да се грижа за себе си. Резултатът? Безсънни нощи на прекалено мислене, постоянно разочарование и безпокойство, емоционален смут и объркване – бях нещастна.

За щастие, веднага щом осъзнах това самосаботиращо поведение, се заклех, че никога повече няма да си позволя да падна толкова ниско . Оттогава включих 10 ежедневни навика и все още ги практикувам до ден днешен. Те включват, между другото, 15-минутна ежедневна сутрешна медитация, водене на дневник на благодарност, ежедневно разтягане и упражнения и периодично гладуване.

Реалността е, че всеки ден сме изправени пред нови предизвикателства, някои по-големи и по-катастрофални от други. Въпреки емоционалните развалини, в които може да се окажем, трябва да погледнем навътре, за да запалим силата на духа, която ни позволява да се съберем и да продължим. Как да направим това? Позволяваме на нашите ежедневни ритуали да ни поддържат. Нашите ежедневни навици и ритуали за самообслужване определят ритъма, по който тече животът ни и посоката, в която се развива, защото това, което правите днес, е отражение на това кой ще станете утре.

Искате ли да знаете къде ще бъдете след година? Вижте какво правите днес. Стремите ли се да бъдете писател? Е, пишеш ли днес? Искате ли да сте в най-добрата форма в живота си. Това е страхотно, но тренирахте ли днес? Вие ставате ваши навици, защото вие сте това, което многократно правите.

От каквото и да искате да се състоят тези ежедневни котви, навици и ритуали, направете всичко възможно да се придържате към тях, защото пробивите не се случват за една нощ – трансформиращите пробиви се случват след малките стъпки на промяна в ежедневието ви животът се съединява в нещо красиво с течение на времето.

7. Споделяйте напредъка си, а не целите си, и винаги ще бъдете мотивирани.

Изследванията доказват, че преждевременната похвала, която получаваме от споделянето на нашите цели публично, се превръща в заместител на действителното им постигане. Ето защо много хора говорят за това, което искат да направят, но всъщност никога не го правят. И затова се научих повече да не обявявам целите си публично. По-скоро работя тихо зад кулисите и вместо това споделям напредъка си.

Когато проследявате и споделяте напредъка си, поддържате мотивацията си. Проследяването ви позволява да видите еволюцията си, разгръщаща се пред очите ви, а споделянето позволява на хората да ви хвалят не за вашите резултати, а за вашия процес.

Проследяването на напредъка ми е една от трите стратегии, които използвам, за да се мотивирам да пиша. Създадох си табло за управление в Google Таблици, за да проследявам и измервам напредъка си, и го правя по три причини:

 1. Това ме мотивира и ме вдъхновява да продължа.
 2. Помага ми да остана дисциплиниран.
 3. Това ми помага да вземам по-добри решения (защото сега имам данни, с които да работя).

Така че, ако искате да преместите иглата, започнете да споделяте напредъка си и спрете да споделяте целите си – започнете да споделяте какво правите активно и спрете да споделяте това, което искате да правите.

8. Всяка секунда, която прекарвате в сравняване на живота си с живота на някой друг, е секунда, прекарана в пропиляване на вашия; така че спрете да сравнявате и вместо това създайте своя собствена дефиниция за успех.

Да се ​​сравняваме с другите е един от най-токсичните навици, който може драстично да повлияе на нашето психическо здраве и емоционално благополучие.

Когато за първи път започнах своето предприемаческо пътуване, се сравнявах с всеки друг там. Бих сравнил моята първа глава с нечия двадесета глава, без да знам пълния обхват на тяхната история. Всъщност дори не познавах никого от хората, с които бих се сравнил. Имаше ли смисъл в това? Абсолютно не. Направи ли ме нещастен? Да, така беше.

Истината е, че всеки един от нас е уникален. Всички имаме своя собствена история, която да продължим да пишем, и свои собствени пътища, по които да продължим да вървим. Така че вместо да се сравнявате с другите, създайте своя собствена дефиниция за успех; докато останете верни на това определение, вие сте успешни. Ето едно определение от Ралф Уолдо Емерсън, което много харесвам.

Част от моето определение за успех през изминалата година беше да публикувам две статии на седмица. Направих. Смятам ли се за успял? да

На кого му пука, ако обществото мисли друго?

9. Създаването на смислен живот, който обичате, е възможно, но правенето на това, което обичате, няма да направи живота по-лесен — просто ще ви направи по-дисциплинирани и по-щастливи.

Моят идеален живот е този, в който създавам повече, отколкото консумирам, наслаждавам се на качественото си време с хората, които обичам, разказвам добри истории, които вдъхновяват положителен растеж в другите, и съм здрав и финансово независим със свободата да върша творческата си работа от където пожелая. Това е моето определение за успех.

През последните две години всяка сутрин, когато се събуждам, ми напомнят, че проектирането на смислен живот, който обичам – където го живея според собствените си условия и правя това, което наистина ми харесва – е възможно .

Защо? Защото всяка сутрин получавам нови известия, които ми напомнят за тази възможност: нарастващият брой хора, които четат моите статии, нарастващият брой абонати на моя бюлетин, съобщенията, които получавам от читатели.

Визиите са възможни за постигане и всеки, който ви казва обратното, е циничен човек, който се е отказал от изобилието от красота, което животът може да предложи. Истината е, че хората винаги ще проектират своите страхове и ограничаващи вярвания върху вас. Това, което трябва да направите, е да изградите щит срещу този шум, за да можете да се предпазите от него.

Но ето предупреждението: ако чакате някой да ви даде зелена светлина, за да започнете да проектирате живота, който искате, ще чакате вечно. Никой няма да дойде и да ви тласне по пътя на това, което желаете. Трябва да се наложиш. Никой няма да дойде и да ви даде одобрението да бъдете себе си. Единственото одобрение, от което се нуждаете, е вашето собствено.

Да, можете да си изградите начин на живот, при който правите това, което обичате всеки ден. Първата ви стъпка е да поемете отговорност за това. Определете какво прави живота си струва да живеете за вас и след това проектирайте живота си около това.

Втората ви стъпка е да осъзнаете, че правенето на това, което обичате, няма да направи живота по-лесен. Всъщност първоначално ще ви е по-трудно да проправите собствения си път. Някои дни ще бъдат трудни, наистина трудни. Ще трябва да работите десетократно. Ще се съмнявате в себе си. Ще поставите под въпрос всичко. И все пак това са най-големите признаци на растеж и обновяване.

Придържайте се към него и го прегледайте.

Според красивите думи на Руми, „нека красотата на това, което обичаш, бъде това, което правиш“. И това е така, защото има магия в правенето на това, което обичате : ще го приоритизирате, ще станете по-дисциплинирани за него, ще се насладите на процеса на работа към него и след като влезете в потока си, рядко ще се чувствате като работа.

10. Независимо дали е правилно или грешно, всичко, което правите, се ражда от набор от вярвания. Това означава, че грижата за себе си не е само рози и шоколадови бонбони; грижата за себе си навлиза дълбоко навътре, за да изплува на повърхността на всички подсъзнателни поведенчески и мисловни модели, които саботират растежа ви.

Грижата за себе си не е само рози и шоколадови бонбони. Грижата за себе си означава да се погледнете в огледалото и да си зададете тези трудни въпроси:

 • Какво ми тежи?
 • Какво трябва да оставя, за да си позволя да цъфтя нагоре?
 • Кои навици и фалшиви идеали вече не ми служат?
 • На какви самоограничаващи се вярвания се придържам?

Грижата за себе си е осъзнаването, че вие ​​сте най-голямата ви пречка. И това е един от най-великите уроци, които научих през последните няколко години. Вашите вярвания, вашите идеали, вашите навици, начинът, по който говорите със и за себе си, степента на вашето самоприемане, вашите подсъзнателни поведенчески и мисловни модели… Всички тези неща, ако не бъдат оценени и надградени, ще саботират напредъка ви в живота.

Днес вие подсъзнателно действате по начин, потвърждаващ старите разкази. Виждали сте как се правят нещата и сега подсъзнателно мислите, че това е единственият начин, по който нещата могат да се направят. Били сте критикувани и сега подсъзнателно вярвате, че не сте способни да процъфтявате. Били сте наранени и сега подсъзнателно таите обида, която не ви помага.

Реалността е следната: всяко действие, което предприемате, се ражда от дълбоко вкоренен набор от вярвания – независимо дали тези вярвания са правилни или грешни. Така че, ако искате да промените своето самосаботиращо се поведение и по този начин траекторията на живота си, първо трябва да промените тези вътрешни убеждения. как? Вие повишавате самосъзнанието си , за да можете да направите подсъзнанието съзнателно.

Никога не можем да процъфтим или да преживеем някаква положителна устойчива промяна в живота си, докато продължаваме да носим цялото тегло на багажа си със себе си. Грижата за себе си е активен процес на научаване как да идентифицираме тези модели на самосаботиране, които ни тежат, и след това да ги пуснем да си отидат.

След като пуснем това, което вече не ни служи положително, ще оставим място за това, което ще стане.

11. В ерата на скоростта и ускорението, стремете се да забавяте. Когато живеете бавно, вие ставате по-съзнателни и преднамерени за това как да живеете живота си и започвате да се грижите за тялото, ума и душата си, за да могат след това те да се грижат за вас.

Сега живеем в епоха на скорост и ускорение, където ритъмът на забързаност може да бъде открит навсякъде около нас: бърза храна, бърза мода, бърз интернет, бързо пътуване, бързи пари. В началото на двадесетте години аз също живеех в бързата лента, след като паднах в този емоционално разрушителен капан на житейската философия за бързане.

Едва преди малко повече от година, когато достигнах най-ниското си ниво в живота си, реших да забавя темпото. Спрях да се блъскам. Спрях да оптимизирам. Спрях да бъда безцелен и безсмислен и започнах да ставам много по-преднамерен и внимателен – и този подход е в основата на това какво означава да живееш бавно.

Бавният живот е житейска философия. Това е състояние на ума, което въплъщавате в ежедневния си живот и е антитезата на безсмисленото блъскане. Той измества фокуса от скоростта и ефективността към идеята, че трябва да правим това, което е най-важно за нас и нашия растеж, и да го правим възможно най-добре, вместо колкото е възможно по-бързо. Подобрява вниманието, създава спокойствие и развива емоционална зрялост.

Ето някои признаци, че започвате да живеете бавно:

 1. Поставяте себе си на първо място, което означава, че приоритизирате собственото си емоционално и психическо благополучие пред това на всеки друг, защото най-накрая ви просветна, че не можете да дадете от това, което нямате.
 2. Вие ставате все по-съзнателни за това как искате да живеете ежедневния си живот и начина на живот, който искате да водите, така че не правите повече – правите по-малко от това, което няма значение, така че вие може да направи повече от това, което прави.
 3. Не бързате сутрин. Вместо това вие си давате време да откриете как искате да зададете тона за деня, така че създавате план за самообслужване, който работи за вас и е съобразен с вашите нужди, а не с това, което обществото ви казва -планът за грижи трябва да изглежда така.
 4. Вие медитирате и четете книги, за да подхранвате ума си. Водите дневник и отделяте време за практикуване на хобита, които обичате, за да можете да нахраните душата си. Отнасяте се към тялото си с уважението, което заслужава. Разтягате се, за да останете гъвкави. Движиш се и спортуваш редовно. Опитвате се да ядете здравословни и полезни храни, но също така си позволявате забавлението да се отдадете на сладки изкушения.
 5. Всеки път, когато сте изправени пред дилема, вие си задавате този въпрос: „Това има ли значение за мен?“ Ако отговорът е да, обръщате му внимание. В противен случай го пускате.
 6. Вие казвате „не“ повече, отколкото казвате „да“. Вие защитавате времето си и защитавате енергията си. Вие не се захващате с нещата само защото звучат готино – вие се връщате към въпроса „това изобщо има ли значение за мен?“
 7. Вие се учите как да проектирате среда, която е благоприятна за вашия растеж; избирате да се отдалечите от хора с отрицателна енергия и да се приближите до хора, които ви повдигат. Така създавате повече пространство за чудо и вдъхновение.
 8. Започвате да приемате, че борбата е просто отказ да приемете това, което е. Така че сега се учите как да се отдадете на потока на живота. Учите се как да се доверявате на процеса и ставате по-наясно с предимствата на фокусирането само върху това, което е във вашия контрол.
 9. Забавяте се, за да станете по-наблюдателни и да осъзнавате красотата около вас. Ставаш все по-благодарен за всичко, което животът може да ти предложи: слънцето в небето, успокояващият звук на вълните, целуващи брега, удобното легло, в което можеш да спиш тази вечер.
 10. Вие създавате повече, отколкото консумирате. Осъзнавате, че чувството за цел се корени в службата на другите, така че сега търсите смислена работа, която обичате да вършите, и избирате да положите най-доброто от себе си.
 11. Вие осъзнавате, че убежището се намира във вас и единственият начин да го достигнете е да бъдете добри първо към себе си, за да можете след това да бъдете добри към всички други хора около вас.

Бавният живот е начин на живот, който цени внимателното, преднамерено вземане на решения пред бързото, интензивно и безцелно ускорение. Така че вместо да живеете живот на бягство, където бягате от това, което не е наред, намалете скоростта, за да можете да видите пътя, който ще ви позволи да вървите към това, което е правилно за вас.

12. Воденето на дневник е най-вечната и безценна форма на терапия, която ще ви помогне да мислите ясно, да разберете себе си по-добре и да осмислите по-добре живота.

Воденето на дневник е просто актът на отразяване и мислене за определени аспекти от живота ви и записването им – и превеждането на вашите мисли в думи може да има дълбоко въздействие върху всички области на живота ви.

Писането ви помага да разчистите ума си и да обработвате по-добре емоциите си , като и двете водят до по-добро мислене. Освен това имате 42% по-голяма вероятност да постигнете целите си, просто като ги записвате редовно.

Правя 5-минутно упражнение за умишлено водене на дневник всяка сутрин през последната година и това ми помогна да бъда по-съзнателен относно деня си. Веднъж седмично през последните седем години пиша запис в дневника със свободен поток, в който разсъждавам върху това, което се случва в живота ми и правя стратегия за това, което предстои.

Истината е, че само чрез редовно писане можете да развиете по-дълбоко ниво на самосъзнание и по-добро разбиране на себе си. Така че водете дневник като форма на рефлективна медитация и средство, в което да се докоснете и да разговаряте със себе си.

Пишете, за да разберете себе си по-добре.

Пиши, за да мислиш по-добре.

Пишете, за да осмислите живота.

Опра Уинфри, Ричард Брансън, Ралф Уолдо Емерсън, Нелсън Мандела, Алберт Айнщайн, Маркус Аврелий и дори Винсент Ван Гог – всички тези велики мислители си водеха всекидневник и го правеха поради тези причини. Така че защо не си?

13. Забогатяваш, когато търсиш нови преживявания, а не материални неща.

Материалните неща се развалят. Събират прах. Може дори да бъдат забравени с времето. Преживяванията обаче живеят с вас завинаги. Когато погледна назад, си спомням деня, в който скочих с парашут, първия път, когато се преместих във Франция, времето, когато получих овации за речта, която произнесох, това пътуване до Тайланд с брат ми, седмицата на мълчание в Шри Ланка, тръпката от стартирането на собствен бизнес.

Когато погледна назад, си спомням преживявания, а не неща.

Оливър Уендъл Холмс младши веднъж написа, че „ум, който е разтегнат от ново преживяване, никога не може да се върне към старите си измерения“. Това е толкова вярно. Преживяванията ни разтягат, защото ни изтласкват от нашите зони на комфорт в нашите зони на растеж . И докато събираме повече опит, ние растем, поддържаме спомени, изграждаме взаимоотношения – ние се развиваме и по този начин ставаме по-богати в ума, тялото и духа.

14. В днешния дигитален свят, най-великото умение, което можете да използвате, е силата на фокусираното внимание и начинът да го изградите е чрез ежедневна медитация.

За 28-ия си рожден ден се записах за едноседмично тихо убежище в Шри Ланка. Това беше едно от най-трудните, но най-красивите преживявания, които съм имал. Трудно, защото не можете да говорите. Красиво, защото най-накрая се научавате как да създавате умствено пространство за спокойствие.

След това отстъпление прекарах още две седмици, пътувайки сам покрай острова – значителна част от което беше посветена на писане. До края на моите 21 дни бях пренаписал и редактирал книга от 100 страници, върху която работех по това време.

Така разбрах, че медитацията прави чудеса. Защо? Защото медитацията ви учи как да не бъдете жертва на блуждаещите мисли на ума. Той ви обучава как да контролирате вниманието на ума си и да го насочвате както искате.

Както обяснявах на клиентите си, докато работех в Google: Сега живеем в свят на първо място в дигиталните технологии, където средният обхват на вниманието на потребителя е по-малко от 5 секунди (затова видеорекламите в YouTube могат да се пропускат след 5 секунди).

Какво означава това? Това означава, че най-голямото умение, което можете да използвате в този момент – и в бъдеще – е силата на фокусираното внимание . Фокусираното внимание е вашата крайна валута. Можете да тренирате и комбинирате този мускул на вниманието с ежедневната практика на медиация.

15. Уравнението на финансовото богатство е съвсем просто: Научете се как да управлявате парите си, овладейте набор от умения, които ще ви направят ценни, и създавайте повече, отколкото консумирате.

Майк Тайсън спечели приблизително 300 милиона долара по време на разгара на своята боксова кариера, но той загуби всичките си пари и имаше дълг от 23 милиона долара, когато подаде молба за банкрут през 2003 г. Алън Айвърсън, някога MVP на NBA, направи общо 154 милиона долара по време на своята играеща кариера и почти фалира след пенсиониране. През двадесетте си години бях задлъжнял три пъти.

Какво общо имаме и тримата?

Никога не се научихме как да управляваме парите си.

Вижте, всеки споделя мотивацията да прави повече пари и в това няма нищо лошо, но какъв е смисълът да придобиваме повече пари, ако проблемът със саботажа е в нашата неспособност да ги управляваме?

Тогава първата стъпка към финансовото богатство е да поправим връзката си с парите и да изградим по-добри навици, за да можем по-добре да ги управляваме. Вие изграждате основните умения за управление на 5-цифрен доход и те стават прехвърлими към 7-цифрен доход.

В края на деня парите идват и си отиват. Пристига под формата на приход и си отива под формата на разходи. Вашият доход е това, което печелите от работата, която произвеждате, а разходите ви се увеличават, докато продължавате да консумирате. И така, накратко, колкото повече произвеждате – или създавате – и колкото по-малко консумирате, толкова повече богатство ще създадете.

Но въпросът е как можете да създадете повече пари, когато имате само един източник на доходи? Как учетворявате производството или творението си?

Ето отговора: владеете набор от умения, които ви правят ценни. Мислиш като занаятчия и ставаш един от най-добрите в това, което правиш. Защо? Защото това отваря вратата за повече творчество, което отваря вратата за повече потоци от доходи: сега можете да научите другите на това, което знаете. Вече можете да произвеждате вашите знания и себе си.

Уравнението за финансовото богатство е съвсем просто:

 1. Научете как да управлявате парите си. Коригирайте отношенията си с парите и изградете основните умения, които ще станат прехвърлими.
 2. Овладейте набор от умения, които ще ви направят ценни. Мислете като занаятчия и станете толкова ценни с определен набор от умения, че хората ще бъдат толкова склонни да плащат и да се учат от вас.
 3. Създавайте повече, отколкото консумирате. Намаляването на разходите ви спестява пари, но създаването на повече потоци от приходи ви прави пари. И как изграждате повече потоци от приходи? Вие създавате продукти, които осигуряват добавена стойност на пазара. как? Вие се възползвате от набора от умения, които сте усвоили.

Вижте как всичко се свързва?

16. Вие сте ученик на живота, за цял живот. Вашата единствена цел тогава е да продължите да учите, да се развивате и да разширявате ума си.

Преди хиляди години Конфуций е написал тези думи : „Истинското знание е да знаеш степента на своето невежество.“ И все пак – независимо дали се корени в гордостта на егото ни или ниското самосъзнание – ние продължаваме да надценяваме способностите си да постигнем някои неща, въпреки че очевидно нямаме  правилния  набор от умения, за да ги постигнем.

В психологията това се нарича ефект на Дънинг-Крюгер, вид когнитивно пристрастие, при което хората, които са некомпетентни в нещо, не са в състояние да признаят собствената си некомпетентност. Научих този урок точно преди две години, когато се гмурнах с главата напред в света на предприемачеството, мислейки си, че знам всичко и това ще бъде разходка в парка.

Новини: Не беше.

Тогава възприех тази нова философия в живота си: Вие сте ученик на живота, за цял живот . Надявам се и вие да го приемете. Ако го направите, тогава вашата единствена цел става да продължите да учите, да се развивате и да разширявате ума си. как? Четете книги и се занимавайте с работа: Открийте нови хобита, потърсете нови преживявания или овладейте набор от умения.

17. Страхът не е там, за да ви спре, той е там, за да ви покаже, че се интересувате и ви е грижа. Така че се сприятелявайте със страха, не се борете с него, защото след като направите нещо, което ви плаши, то става почти незначително малко при втория път.

След като разберете, че страхът е чувство, което възниква само когато се интересувате от нещо, връзката ви със страха се променя. Спрете да се борите с него. Вместо това започвате да се облягате на него и да се сприятелявате с него – което ви поставя на мястото на водача и контролирате съдбата си.

Това е мястото, където една малка умствена промяна може да ви помогне да преодолеете страха от предприемане на действие – осъзнаването, че ако направите първата малка крачка напред, всичко останало става по-лесно, защото след като направите нещо, което ви плаши, то става почти незначително малко за втория път наоколо.

След като напуснете работата си, става по-лесно да напуснете втория път. След като изградите първия си бизнес, вторият става значително по-лесен. С течение на времето, колкото повече победи със страх можете да натрупате, толкова по-безстрашен ще станете.

Нека изясним това: нищо в живота ви няма да се промени, ако не предприемете действия за създаване на промяната, която искате да видите. И честно казано, най-вероятно няма да си направите труда да предприемете действия, ако не вярвате в способността си да осъществите тази промяна на първо място. Част от това се дължи на факта, че мозъкът ви е проектиран да ви държи притиснати в зоната ви на комфорт , но друга част се връща към това: не вярвате в себе си и затова не си правите труда да се опитвате да го следвате това, което най-дълбоко желаете.

Тъй като всяко действие, което предприемате – или избягвате – се корени в набор от вярвания, първата стъпка не е да изградите увереността да предприемете действие, а по-скоро да промените самото убеждение. Погледнете в себе си, работете от място на идентичност и пренапишете сценария на историята, която многократно си разказвате:

Вярвам в способността си да разбирам нещата, докато вървя. Знам, че мога да преодолея бурята, когато връхлети. Знам, че мога да коригирам платната си, когато духа вятър. Уверен съм, че мога да намеря път, когато препятствията нарастват. Вярвам, че съм способен да постигна това, което съм си поставил за цел.

Вярата в себе си е светлината, която разпалва вашата увереност. И самоувереността ви е тази, която ви кара да се потопите в нови преживявания, които се простират отвъд зоната ви на комфорт.

Пътят към истинската вяра в себе си не е да се хвалите с това, което сте постигнали или да говорите за това, което възнамерявате да направите. Не. Пътят към истинската вяра в себе си е да направите точно обратното: да останете тихи и да оставите действията си да говорят сами за себе си. Защо? Защото истинската увереност говори в тихото действие.

В тази връзка, ето как работи цикълът на увереност и ето пет навика, които могат да ви помогнат да изградите истинско самочувствие .

19. Природа, смях, доброта, любов и състрадание към себе си – най-добрите и красиви неща в живота са несъвършени и безплатни.

залези. Плуване в морето. Разходка сред природата. Събуждане, за да станем свидетели на изгрева над планините. Едноминутна прегръдка. Смях. Доброта. любов. Самосъчувствие. Всички тези неща са несъвършено красиви и всички те са безплатни.

Въпросът, който винаги си задавам, е защо прекарваме толкова много от времето, енергията и парите си в търсене на временно удоволствие в паричния материал, когато можем да намерим вечен смисъл в красотата, която съществува навсякъде около нас?

Можете да намерите утеха в природата.

Можете да намерите любовта в състраданието към себе си.

Можете да намерите облекчение в смеха.

И можете да намерите красотата в несъвършенството.

Природа, смях, доброта, любов и състрадание към себе си – това са най-добрите и красиви неща в живота и са напълно безплатни. Те са несъвършени и това ги прави перфектни. Природата ви успокоява, смехът има магията да ви съживи, а добротата и състраданието към себе си вплитат тъкан от любов във вашия свят. И заедно лекуват рани.

20. Провалът и несгодата са най-великите учители – има причина да виждаме светлината на звездите само в най-мрачните времена.

Преди ме беше срам да кажа, че съм се провалил. Сега разбирам, че това е благословия, защото провалът ти дава опит и те учи как да не правиш нещата, така че следващия път, когато опиташ, да си по-склонен да успееш. Първо трябва да се провалиш, за да успееш. Тогава провалът е една стъпка по-близо до успеха, отколкото да не опитате.

Преди бях обезсърчен от нещастието. Сега го приемам, защото знам, че препятствията не са там, за да ни предпазят, а за да ни дадат шанс да изградим силата, характера и устойчивостта, за да ги преодолеем.

Заедно, неуспехът и несгодата ни напомнят, че не трябва да бъдем негативно повлияни от собствените си разочарования, по-скоро трябва да им отговорим с положителния ентусиазъм, който би ни дал шанса да процъфтяваме въпреки тях .

Така че, когато се окажете на ниско ниво, моля, напомнете си, че само в тъмнината можем да видим звездите в небето. По същия начин, само в най-тъмните времена светлината може да влезе в нас. Ето защо онези, които са били наранени най-много, имат най-голяма способност да лекуват.

И лечението, както и с всичко останало, което можем да контролираме в живота, е избор. Отваряме вратата към него, след като се научим как да станем по-благодарни за борбите си, по-признателни за всички малки благословии в живота и по този начин, по-красиво същество благодарение на тях.

21. Останете любопитни, поставяйте под въпрос всичко и ако искате нещо, поискайте го. Живейте с такава нагласа и осъзнавате, че когато една врата се затвори, винаги се отваря друга.

Разбрах, че с напредване на възрастта сме по-склонни да слушаме вътрешния си критик; но също така научих, че единственият начин за това е да усилим гласа на нашето вътрешно дете . Тези, които го правят, са тези, които остаряват, но остават млади по дух. Те са от типа хора, които виждат това, което искат – възможността, а не препятствието – и правят едно от двете неща: или го искат, или се стремят към него.

Това е така, защото нашето любопитно вътрешно дете е това, което ни позволява да изследваме, да задаваме въпроси и да създаваме. Това е двигателят на нашето чудо и въображение. И всички ние трябва да се занимаваме с по-голямо чувство на чудо, ако искаме да предизвикаме промяна в живота си.

Истината е, че степента на това докъде ще стигнете в живота е свързана с три неща: колко сте любопитни, колко често задавате въпроси и колко вероятно е да предприемете действие.

Когато се свържем отново с това вътрешно дете, добавяме нов здрав слой критично мислене. И това е любопитното отношение, което ще ви помогне да разберете, че животът е щедър; когато една врата се затвори, друга се отваря – просто трябва да сте достатъчно находчиви, за да я създадете.

22. Когато играете бързата кратка игра, вие печелите малко, но когато играете последователната дълга игра и си оставите време да пораснете, печелите много. Така че бъдете нетърпеливи с действията си, но бъдете търпеливи с резултатите си.

Най-хубавите неща в живота отнемат време, за да пораснат.

Палми.

Връзки.

Процъфтяващи бизнеси.

Майсторството на артистичните търсения.

Това е един урок, който ми отне години и години да науча – че всичко смислено в живота изисква дългосрочен ангажимент. Тогава спрях да търся преки пътища, забавих темпото и пренасочих мисленето си така, че да обмислям само дългосрочни занимания.

Истината е, че саможертвата, ангажираността и упоритата работа са основополагащи части от уравнението, за да стигнете до желаното място, а наградата е от другата страна. Няма преки пътища или хакове . Има само всеотдайна, целенасочена работа, която се комбинира и разцъфтява в нещо красиво, когато му дойде времето.

За да напишете книга, трябва да седите и да пишете страница по страница. За да прекосите океана, трябва да плувате един замах наведнъж. За да изкачите връх на планина, трябва да изкачвате едно стъпало наведнъж. За да постигнем нещо велико и да пожънем наградите, първо трябва да се трудим на езика на труда – и го правим една малка стъпка в даден момент.

Така че ето моят съвет: Бъдете нетърпеливи с действията си, но бъдете търпеливи с резултатите си. Съсредоточете се върху това къде искате да бъдете след пет години, кой искате да станете и правете малки стъпки всеки ден, които биха ви придвижили в тази посока; така създавате положителен ефект на доминото в живота си. И докато го правите, дайте си време да се впуснете в него – играйте дългата игра, никога кратката.

23. Истинската умствена сила променя играта. Вие го изграждате, като съзнателно се фокусирате върху това, което можете да контролирате (вашите входове и изходи) и игнорирате това, което не можете да контролирате (вашите резултати).

Животът понякога може да бъде толкова труден, но ти вече знаеш това.

На какво ме научи да стоя в леглото, без да мога да ходя в продължение на две седмици, на какво ме научи бедността, след като се провалих в създаването на стартиращ бизнес и на какво ме научи изправянето пред пандемия е следното: Истинската умствена сила е способността ви да се фокусирате и префокусирате върху това, което можете да контролирате и игнорирайте всичко останало извън него – това е единственият начин да запазите ентусиазма да продължите напред.

Как правиш това?

Фокусирате се върху входовете и резултатите и вярвате, че докато продължавате да работите, резултатът ще работи във ваша полза.

Животът, който преживявате, е просто отражение на вашия начин на мислене: във всяка дадена ситуация в живота можете или да се задържите и да се оплаквате за всички неща, които са лоши (неща, които не можете да контролирате), или можете да насочите вниманието си към всичко това можете да направите (това, което можете да контролирате – вашите входове и изходи). Малко по малко, ден след ден, докато съзнателно практикувате последното, ще изградите кънтяща смелост и умствена сила. Ето 12 навика , които могат да ви помогнат да го направите.

24. Вашата цел в живота е да бъдете там, където сте, и да правите каквото можете, за да служите на хората и да допринасяте положително за обществото. След като видите целта през тази призма, ще разберете, че целта ви не е да правите това, което ви харесва; вашата цел е страстно да преследвате целта си.

„Чувствам се сякаш нямам цел в живота си. Защо се събуждам сутрин? Защо съм тук в офиса всеки ден? Нямам цел, така че трябва да изляза и да я намеря.

Ако това звучи като вас, тогава ето какво искам да осъзнаете: Вие не намирате целта си някъде другаде; вие създавате своята цел, точно там, където се намирате, и вие носите значение за нея. Колкото по-скоро приемете това, толкова по-скоро можете да започнете да работите от място на намерение, смисъл и страстен стремеж.

Точно в този момент вашата цел е да сте живи. Вашата цел е да покажете своята отдадена работа. Тя трябва да бъде полезна и да се развива, адаптира и расте. Вашата цел е да продължавате да учите и да измисляте нещата, докато вървите. Вашата цел е просто да бъдете там, където сте, да правите това, което правите, и да давате най-доброто от себе си.

Ако не сте удовлетворени от това, което правите, и дълбоко в сърцето си знаете, че искате да преместите живота си в различна посока, но не сте сигурни как, тогава добра отправна точка е да помислите върху уравнението на целта и да проучите как можете бъдете в услуга на другите , като използвате това, в което сте добри, от което се интересувате, от което смятате, че светът има нужда и как можете да използвате горното, за да помогнете на хората да решат проблем. Както веднъж каза Ганди, „най-добрият начин да намериш себе си е да се изгубиш в служба на другите“.

Имайте предвид обаче, че вашата цел вероятно ще се промени с времето. Това е така, защото докато преживявате различни фази в живота си, вашите източници на смисъл ще се променят. Когато сте в училище, вашата цел е да учите и да допринасяте положително за средата в класа. Когато работите като младеж, вашата цел е да се представяте добре, да плащате сметките и да служите на хората, с които работите.

25. Не се живее само веднъж; живеете няколко живота в рамките на един.

Помислете за това: в началото на двадесетте бях студент, по-късно станах служител, в един момент бях пътешественик, след това предприемач, а сега съм писател.

Това са пет живота в рамките на един. Защо? Защото всеки изисква различен ти да се появиш. Всеки от тях изисква да умрете малко, за да можете да се преродите в нещо ново. Ето защо Пикасо веднъж каза, че „всеки акт на създаване е преди всичко акт на унищожение“.

Има общо разбиране, че са необходими 7 до 10 години, за да овладееш нещо в живота. Така че, ако живеете до 88 години, след 11-годишна възраст имате 11 възможности да бъдете страхотни в нещо. Повечето хора никога не се оставят да умрат. Може би поради страх или липса на амбиция, те се вкопчват в този единствен живот, който не им служи, без да намират смелостта да изследват нещо друго.

Тази нова перспектива от 11 възможности промени начина, по който мисля; това ми помогна да осъзная две неща: Първо, няма нужда да бързате с нещата, защото животът е дълъг – чувства се кратък само когато го живеете без преднамерено действие. Второ, никога не сте блокирани – вие сте точно там, където трябва да бъдете. Защо? Защото всяко събитие или етап от живота се опитва да ви научи на нещо, което означава, че винаги има шанс за обновяване, преоткриване и лична трансформация, които могат да произтекат от него.

Вие живеете много животи; живейте ги пълноценно и добре.

26. Отделяйте време за хората, които обичате, и се обграждайте с оптимистични хора, които ви въздигат – именно хората, с които споделяте живота си, правят живота си полезен.

Сега съм живял в шест държави и съм пътувал до над 40 и мога уверено да кажа следното: Никога няма да ви липсва място повече, отколкото ще ви липсват приятелствата, които сте създали в него. Защото хората са тези, които правят мястото, а не обратното. И това са хората, с които ковем спомените си, с които плачем и се смеем. Хората са тези, които правят живота си струва.

Всяка сутрин обмислям за какво съм благодарен и почти всяка сутрин ми се напомня, че да имам родителите си — и близките хора, които наистина обичам — в живота ми е една от най-прекрасните благословии.

Направете „отделянето на време“ за хората, които обичате, приоритет в живота си. И най-добрият начин да го направите е да бъдете мили и да ги накарате да се почувстват оценени. Използвайте думите си, за да ги накарате да се почувстват обичани. Използвайте думите си, за да ги накарате да се почувстват красиви .

Разбира се, вашият кръг от истински приятели ще намалее с времето, но това не е лошо. Това означава, че растете и се развивате. Това означава, че вие ​​избирате кой да бъде във вашия кръг и кой не. Това означава, че ставате по-преднамерени относно вида енергия, която искате да имате около себе си.

Целта на живота е да имаме по-дълбоки, уязвими и истински връзки вместо плитки, фалшиви и материалистични. Това е да стоиш далеч от негативните нагласи и да приемеш оптимистичните перспективи и да имаш кръг за подкрепа, който привлича ветровете в платната ти и те повдига – приятелства, които ще издържат изпитанието на времето .

27. Бъдете с отворен ум и действайте като художник, но мислете, проваляйте се и се учете като учен – признайте, че животът ви е експеримент и ще живеете живот без страх или съжаление.

Ралф Уолдо Емерсън веднъж написа : „Не бъдете твърде плахи и гнусливи за действията си. Целият живот е експеримент.”

Целият живот е експеримент.

Мисля, че хората, които не осъзнават това, са тези, които не успяват да се забавляват в живота — те забравят да играят и така губят връзка с вътрешното си артистично дете. Те са тези, които се плашат от действие и промяна. Те са тези, които в крайна сметка съжаляват, че не са имали смелостта да живеят живот, който е верен за тях.

Хората, които осъзнават, че животът е експеримент, са тези, които се забавляват. Те опитват неща. Те чупят нещата. Те виждат възможности и предприемат действия. Те правят това, което ги кара да се чувстват живи и внасят цялата си същност в това, което правят. Преди всичко, те са достатъчно смели, за да следват сърцето си, напълно знаейки, че ще правят грешки по пътя си и това е добре – защото така ще се научат.

За щастие избрах да възприема мисленето на последното, защото също така вярвам, че животът е експеримент – и искам той да бъде най-големият, най-смелият, най-страшният и артистичен, див, забавен и вълнуващ експеримент, който бих могъл някога съм живял така, че след двадесет години да мога да погледна назад и да кажа : „Радвам се, че го направих.“

Като творец започвам да осъзнавам, че успехът във всяка област е отчасти изкуство, отчасти наука. Частта с изкуството изисква да разкриете своята индивидуалност, ентусиазъм и автентичност. Научната част изисква да изучавате процеса, да се учите от най-добрите, да усъвършенствате уменията си и да изготвяте стратегия.

Така че ето моят съвет към вас: Бъдете с отворен ум и действайте като артист, но мислете, проваляйте се и се учете като учен. С други думи, бъдете себе си и правете грешки, но не правете една и съща грешка два пъти.

Когато разберете, че животът е просто експеримент, ще спрете да коленичите пред страха и значително ще намалите шансовете си да живеете живот, изпълнен със съжаление. Ще започнете да правите неща, които ви карат да се чувствате живи отново. Накратко, започвате да разказвате по-добра история, а кой не харесва добрите истории?

28. Ако можете да зарежете нещо от вашия свят, зарежете егото. И ако можеш да бъдеш нещо на този свят, бъди мил.

Моето духовно пътуване през годините ме научи, че егото не е нищо повече от конструкция на себе си, изкована да прикрива най-дълбоките несигурности на човека.

Подхранваме егото, като играем на игра на статус, защото дълбоко в себе си сме толкова несигурни за това как хората възприемат нашето богатство. Подхранваме егото, като се държим така, сякаш сме по-добри от всички останали или се хвалим с постиженията си, защото дълбоко в себе си сме толкова несигурни, че ще ни възприемат като незначителни.

Нашата привързаност към егото и идеята за „аз, себе си“ е това, което създава постоянен страх, объркване, безпокойство и омраза. Ето защо сме толкова нещастни. Ето защо ние се самосаботираме и самоунищожаваме… Единственият начин да разтворим това его е чрез съзнателно внимание и доброта.

Съзнателността ви напомня, че не сте непобедими, че сте прашинка във въздуха, ярка светлина върху синя топка, носеща се в пространството – тогава защо се държите така, сякаш сте по-добри от всички останали?

Добротата ви напомня, че всички ние споделяме една и съща сила – можем или уязвимо да обичаме, или злобно да мразим – така че защо клоните към раздяла и омраза, когато можете да клоните към единство и любов? Защо продължаваш да съдиш всички около себе си, когато единственият човек, когото трябва да съдиш, си самият ти?

Вниманието и добротата са стъпалата към емпатията и състраданието. Така че, ако можете да зарежете нещо от вашия свят, зарежете егото. И ако можеш да бъдеш нещо на този свят, бъди мил.

Бъдете мили с вашите думи, действия и намерения. Не знаете през какви проблеми преминават хората, защото нараняванията са безшумни – това, че не можете да видите белези, не означава, че те не съществуват.

29. Честно казано, на никого не му пука какво правите – всеки има свои проблеми, с които да се справя. Така че спрете да се омаловажавате и започнете да бъдете себе си.

Вече не мога да преброя колко пъти съм говорил с приятел и след като ги подтикна да преследват творческа идея, те спират и направо казват: „Притеснявам се какво ще си помислят другите хора.“

Страхът от външно осъждане е един от най-големите, които ни спират. Истината е, че независимо дали правиш добро или зло, винаги ще има хора, които ще те съдят. Просто такъв е животът. Всичко, което можете да направите, е да дадете най-доброто от себе си, да се съсредоточите върху това, което можете да контролирате, и да игнорирате онези, които ви карат да се чувствате по-малко достоен за това, което сте.

Когато позволите на страха от това какво мислят другите да ви спре да правите това, което знаете, че трябва да направите, вие предавате силата си. Казвам не на това. Казвам защо трябва да живееш живот, в който не си автентичен и напълно себе си?

Нека ви попитам следното: Колко често се тревожите за проблемите на други хора? Сериозно. Например веднъж на ден? И единствената причина да го направите е, че проблемът на този човек е свързан по някакъв начин с вас – което го прави и ваш проблем и затова се тревожите.

Всеки е зает с живота си; така че дали следвате сърцето си или не, никой не го интересува. Независимо дали се проваляте или не, никой не го интересува.

Разбира се, в разгара на момента вашите близки приятели ще се грижат, но в голямата схема на нещата вашият живот е ваш, защото всеки друг живее своя. Така че спрете да се омаловажавате и да отдавате силата си на това, което другите мислят. Това е вашият живот, живейте го пълноценно: Бъдете себе си и правете това, което ви прави щастливи.

30. Парите идват и парите си отиват в живота, но времето се движи само в една посока. Всичко, върху което имате власт и влияние, е това, което решавате да направите с времето, което ви е дадено днес .

Преди няколко години отидох на самостоятелно пътуване само с една раница из Централна Америка. Кацнах в Мексико и си следвах пътя си през Гватемала, Коста Рика и Никарагуа чак до Панама.

След три невероятно изпълнени с приключения месеца и в деня преди полета ми за връщане у дома пристигнах в хостел, за да се настаня. С тихичък глас казах на домакина: „Иска ми се да остана по-дълго, но свърших парите.“ На което той се усмихна и отговори: „Всичко е наред. Парите идват и си отиват, но времето не. Сега можете да се върнете вкъщи и да работите и когато спечелите пари отново, се върнете и пак ни посетете.

Парите идват и си отиват в живота, но времето се движи само в една посока – напред . Можете да възстановите загубените пари, можете да създадете нови източници на доход, но не можете да изкупите или създадете време, което вече е остаряло.

Всичко, което имате, е „сега“ и какво правите с него.

Миналото е свършено и изпрашено, всичко, което можете да направите, е да се замислите върху него, за да се поучите от него. И бъдещето все още не съществува, но се определя от това, което решите да направите в този следващ момент. По същество нашето бъдеще не е нищо повече от сумиране на поредица от „следващите последователни моменти“, свързани заедно.

Всичко, което имаме, е настоящето.

С тази нова перспектива ще осъзнаете, че всичко, върху което имате власт и влияние, е това, което решите да направите с времето, което ви е дадено днес . С тази нова перспектива ще разберете как оплакванията, отлагането, отлагането и забавните извинения ще направят времето ви остаряло.

Така че спрете да си губите времето, живеейки в бездна от извинения. В крайна сметка извиненията са изфабрикувани илюзии, които създаваме, за да рационализираме поведението си, когато се страхуваме твърде много да преследваме това, което наистина искаме. Вместо това започнете да почитате времето си на земята, като правите това, което ви кара да се чувствате най-живи.

31. Бъдете достатъчно умен, за да поискате съвет, но бъдете достатъчно мъдър, за да знаете от кого да го потърсите.

Докато растях, майка ми ми разказваше приказката за лисицата и жирафа.

Жирафът стоеше до колене в езеро, когато лисицата, която стоеше на сушата, попитала: “Колко е дълбоко езерото?” Жирафът отговорил: “Изобщо не е дълбоко.” Така че лисицата влиза и моментално се удавя.

Тя извикала: „Лъжец! Ти каза, че изобщо не е дълбоко.

А жирафът отговорил: „Не е! Водата стига само до коленете ми.”

Ще има всякакви хора, които ще се чувстват в правото си да ви дават съвети в живота. И тъжната част е, че повечето от тези хора ще споделят мнението си по всеки въпрос, дори когато очевидно нямат опит в него. Научих се да игнорирам тези хора, защото накрая говорят глупости.

След това има и такива, които ще споделят съветите си само когато бъдат помолени. Слушайте внимателно, когато говорят такива хора. Но помнете този златен къс: хората ви дават съвети въз основа на тяхната гледна точка.

Жирафът не излъга, когато каза, че езерото е плитко. От нейна гледна точка беше така, но от тази на лисицата езерото беше дълбоко.

От кого искате съвет, има повече от всичко значение. Ако сте дигитален предприемач, който продава онлайн курсове, не търсете съвет от самостоятелно зает консултант, който управлява бизнеса си изцяло офлайн. И ако сте човек, който цени внимателността и бавния начин на живот, не търсете съвет от някой, който проповядва „бързия“ начин на живот.

Бъдете достатъчно умен, за да поискате съвет, но бъдете достатъчно мъдър, за да знаете от кого да го потърсите. С други думи, никога не питайте някого за съвет, ако той все още не е постигнал това, което вие сами се стремите да постигнете.

32. Любовта към себе си се ражда от самоприемането и самосъзнанието. И единственият път към трите е чрез самота – как иначе можете да създадете пространство, за да погледнете вътре в себе си?

Знаеш ли защо се самосаботираш?

Това е така, защото се опитвате да се мерите с фалшив образ, който се основава на това, което са ви учили, че означава да бъдете перфектни. Вие вярвате , че трябва да отразявате този образ на съвършенство – въпреки че осъзнавате как той напълно противоречи на това, което сте – но тъй като не отговаряте на това, вие се вглеждате внимателно и се мразите.

Отхвърляте себе си, защото не сте това, което другите очакват да бъдете, и се мразите, защото нямате смелостта да изследвате кой сте автентично. Така че в крайна сметка изнемогвате в това недостойнство, маскирайки вътрешната си болка и самосаботирайки растежа си. По думите на Рам Дас, „не можете да изградите радост върху чувството на самоомраза“.

И така, ето какво искам да осъзнаете: вие се борите да влезете в това, което искате да станете, защото не приемате това, което сте – вие се борите с огъня с огън. Приемете това, което сте днес, и спрете да се опитвате да бъдете нещо, което не сте.

След като приемете себе си такъв, какъвто сте, само тогава можете да си позволите да станете по-осъзнати и по този начин да създадете пространство, за да се оформите в това, което наистина искате да станете.

Как го правиш

Гледаш вътре в себе си.

Затваряш очи и гледаш навътре.

Вие медитирате, отразявате и водите дневник. Вие разговаряте със себе си. Прекарвате време сам, за да можете да се дистанцирате от целия шум около вас – за да можете да чуете собствения си глас. Прекарвате време сам, за да можете да намерите тишината, за да влезете по-дълбоко в себе си и да отворите сърцето си, за да можете да излекувате раните си.

Докато повишавате съзнанието си за това кой сте, вие започвате да разрушавате бариерите, които сте изградили срещу него. С времето ще разберете, че любовта не е нещо, което трябва да търсите, защото любовта ви винаги е била там, заровена дълбоко в вас.

Самотата е от съществено значение за вашето благополучие . Използвайте го, за да изградите основа на самоосъзнаване и радикално самоприемане – използвайте го, за да промените вътрешността, така че външността да си дойде на мястото.

33. Понякога светът се опитва да ти каже кой си, но ако не спреш да размишляваш и да слушаш, никога няма да можеш да чуеш.

Когато бях тийнейджър, пишех стихове за рождените дни на майка ми и баща ми. Когато някой ме разстрои, му написах писмо с думи, изливащи се направо от сърцето ми. В университета бих се провалил на изпитите си с избор на избор, но бих издържал есетата си.

През моите двадесет години, докато пътувах през 40 държави, записвах приключенията си, разказвах историите си и публикувах шепа публикации в блогове, за да ги документирам. Малкото приятели, които ги прочетоха, незабавно ми изпратиха съобщение, за да ме насърчат да продължа да пиша. „ Вие владеете думите “, казаха те.

Няколко години по-късно стартирах платформа за съвместно разказване на истории, където хората можеха да качат снимка и да напишат кратка история за пътуване за нея. Целта ми беше да вдъхновя хората да излязат и да изследват света около тях. Проектът беше краткотраен, тъй като се провали, когато се случи инцидентът ми, но след като прекарах три седмици в леглото, възстановявайки се от операцията си, написах мемоари от 100 страници.

Иронията е, че през всичките тези години, които обхващат малко повече от десетилетие, бях забравил за повтарящите се и последователни теми за писане, разказване на истории и вдъхновение. Не забелязвах какво се опитваше да ми каже светът:

Бъдете писател .

Повече от десетилетие Вселената ми предлагаше знаци и се опитваше да ми каже кой съм, но въпреки това никога не спирах да размишлявам и да слушам. Винаги гледах навън с очите си, към следващото голямо нещо, което бих могъл да направя, към следващия модерен влак, на който мога да се кача, но никога не гледах навътре със сърцето си.

Може би същото се отнася и за вас.

Твърде често ние прокарваме собствените си идеи, философии и чувство за идентичност на света, но някога спирали ли сте, за да се чудите дали може би светът не се опитва да ви каже кой сте?

Понякога трябва да спрете и да помислите.

Как иначе ще можете да видите знаците?

Понякога трябва да спрете и да се вслушате.

Как иначе ще можете да ги чуете?

Ако се опитвате да разберете какво всъщност искате да правите с времето си на земята, моят най-добър съвет за вас е следният: Първо, научете се да изпитвате благоговение пред този дар, който е животът. Бъдете във възторг от това пътуване на себеоткриване и създаване. Да бъдеш в страхопочитание ще те държи присъстващ и жив в момента и това съзнание ще те отведе до знаците. И тогава, с цялата си смелост, следвайте тези знаци.

Търсете със сърцето си, а не с очите си.

Защото, според думите на Антоан дьо Сент-Екзюпери: „Само със сърцето човек може да види правилно; същественото е невидимо за окото.”

34. Колкото по-благодарен си, толкова повече красота ще виждаш навсякъде около себе си, толкова по-щедър ще изглежда животът и толкова по-щастлив ще станеш.

Пътуването ми към по-благодарен възглед за живота започна някъде през август 2017 г. Беше някъде по времето, когато все още бях в леглото и се възстановявах от операцията си.

Майка ми ми носеше поднос с пресни плодове сутрин, докато четях новините и виждах снимки на баща, който носи сина си на раменете си и пресича реки, за да избяга от кланетата в Рохингия. Бих се сгушил в уюта на леглото си, докато четях истории за 65 милиона бежанци, които нямаха къде да отидат.

Тогава разбрах какъв късметлия съм бил.

Щастлив съм, че все още имам майка си в живота си.

Късметлия, че има дом.

Щастливец, че имаш работа в една от най-големите компании в света.

Имам късмет, че печеля пари, които ми позволяват спонтанно да избера какво искам да ям и да отида да го купя, какво искам да облека и да отида да го купя.

Късметлия да съм жив.

Тогава започнах да практикувам благодарност, записвайки си за какво съм благодарен с по един ред на ден . Съвсем наскоро всяка сутрин записвам три неща, за които съм благодарен. Понякога съм благодарен за слънцето в небето, друг път съм благодарен за свободата, която имам, или за постоянното присъствие на добър приятел в живота ми.

Руми беше този, който ни напомни „Носете благодарността като наметало и тя ще нахрани всяко кътче от живота ви.“ Причината е проста – колкото повече съзнателно практикувате благодарност, толкова по-благодарни ще станете, толкова повече красота ще виждате около себе си, толкова по-щедър и изобилен ще изглежда животът и толкова по-щастливи ще станете.

Ароматът на живота не се разпръсква в ритъма на бързане, той се носи в мелодията на тишината. Красотата е навсякъде, но през повечето време красотата не е нещо, което може да се види, а нещо, което трябва да се почувства. Благодарността е вратата към това осъзнаване на красотата.

Всяка сутрин отделете малко време, за да забележите за какво сте благодарни. Отворете бележника си и напишете три неща. Бавно, докато отделяте повече от вниманието си на признателността, ще получавате повече във всеки ъгъл на живота си.

35. Животът е такъв, какъвто си го направиш; защото реалността, която преживявате, е пряко отражение на качеството на вашите мисли.

Преди няколко години бях в Майорка, Испания.

В един от дните с моята приятелка решихме да поплуваме спонтанно в широка рекичка, която се отваряше към Средиземно море. Водата беше девствено чиста и някои местни жители плуваха в нея. Тогава срещнахме една по-възрастна дама, около 60-те, която ни даде съвет къде да гледаме залеза и какво да правим на острова. Когато се разделихме, тя каза: “Успех в живота.”

Мислех, че това е красив начин да се сбогувам.

Днес, на 31 години, научих, че животът е такъв, какъвто сам си го направиш.

Да, късметът е необходим и късметът играе роля в оформянето на нашата реалност, но късметът е само част от това мистериозно уравнение, което прави това красиво нещо, което наричаме живот, това, което е. И честно казано, можете да поканите повече късмет да играе във ваша полза. как? Спираш да говориш за това какво искаш или не искаш, какво харесваш или не харесваш, какво те плаши или не, и просто започваш да правиш.

Не седите на този диван и не мечтаете за това, което искате – ставате и тръгвате след това. Не се оплаквате от всички неща, които са гадни в момента – спирате да се фокусирате върху това, което е извън контрола ви, и вместо това правите най-доброто, на което сте способни, с тестето карти, които са ви раздадени.

Спираш да изпитваш завист към успеха на всички останали и започваш да поемаш отговорност за факта, че не си толкова „успешен“, защото не се ангажираш с нищо, не си достатъчно изобретателен и не влагаш всеотдайна работа.

Ето как го виждам аз: продължавайте да се оплаквате и животът ще продължи да се чувства нещастен; достатъчно скоро всичко, което се случва, ще изглежда като лош късмет. Или практикувайте благодарност и бъдете смели и преднамерени в работата, която вършите, и възможностите в живота изведнъж ще изглеждат изобилни; достатъчно скоро всичко, което се случва, ще изглежда като късмет.

Всичко е в главата ти.

Всичко е въпрос на мислене.

Реалността, която преживявате, е пряко отражение на вашите мисли. Добрите мисли предизвикват добри емоции, лошите мисли предизвикват лоши. Наистина е толкова просто . И затова казвам: Животът е такъв, какъвто си го направиш.

Животът ви ще бъде толкова добър, колкото и отношението, което носите със себе си. Ето защо известни мислители казват, че „не можете да разрешите проблем със същия начин на мислене, който го е създал“ и „когато промените начина, по който гледате на нещата, нещата, на които гледате, се променят“.

Истината е, че винаги имаш избор. Имате избор как да формулирате предизвикателствата, в които се натъквате. Имате избор как да начертаете деня си веднага щом се събудите. Имате избор относно вида енергия, която проектирате върху света около вас.

Ще бъдат ли тези преживявания положителни или отрицателни?

Ще бъдат ли оптимисти или мрачни?

Този избор се връща при вас.

И това в известен смисъл е причината животът да е такъв, какъвто си го направиш.

Избрах простия, но необикновен живот и го правя такъв. Жив съм, тук съм, присъствам, благодарен съм.

Надявам се и ти да си.