Всички познаваме полезните и лечебни свойства на меда, неговите антисептични и антибактериални свойства. Но не много хора знаят как правилно да консумират меда. При неправилни комбинации складираните в него витамини могат да бъдат дори вредни, пише Elle. Вижте как да бъдете здрави с помощта на меда.
Правило 1: Норма
Ежедневната доза мед не трябва да надвишава 1-2 супени лъжици. Това е количеството, което дава енергия на организма и бодрост за целия ден. Тази доза осигурява нужните витамини и хранителни вещества.
Ако надвишавате тази норма, може лесно да напълнеете, тъй като в състава на меда влиза, освен фруктоза и около 40% глюкоза.
Правило 2: Време
Много лекари препоръчват да се приема меда в сутрешните часове на деня. Причината е, че съдържа много въглехидрати, които дават енергия за цял ден, а до вечерта ще успеете да изгорите калориите, които сте поели с меда. Може да хапнете малко количество мед на празен стомах преди сутрешната чаша топла вода.
Медът е отлично лекарство при простуда. Топло мляко с лъжица мед преди сън е прекрасен лек за гърло – отпуска целия организъм, сгрява и предразполага за добър сън.
Правило 3: Температура
Медът не търпи висока температура – не трябва да се опитвате да го разтопите при повече от 40 градуса Целзий. Особено, ако искате да го добавите към сладкиш или друго ястие. Причината за това е, че при тези условия медът губи полезните си свойства и витамините.
Когато става дума за чай, тогава е необходимо да се въоръжите с търпение. Чаят трябва да изстине до 40 градуса и едва тогава към него да добавите мед. И без това врял чай не можем да пием. Ако във врелия чай добавите мед, той не само може да загуби от витамините, но и да бъде вреден за организма.
Правило 4: Регулярност
За да подсилите имунитета си, условието е да приемате по 1-2 лъжици мед всеки ден. Това ускорява процеса на оздравяване и прави организма устойчив към простуда и други вреди от климатичните промени.
В меда (за разлика от плодовете, които също е добре да консумирате редовно), витамините се запазват за по-дълго време.