5 от най-добрите страни в света с ниски разходи и високо качество на живот

Всичко поскъпва и драмата и кризите в света сякаш нямат край.

Най-добрите страни в света за живеене знаят това – и имат въведени политики за защита на благосъстоянието на своите жители.

Цените винаги растат. Това е икономика. Неотдавнашните скокове на цените обаче ни засегнаха по-силно, благодарение на две големи събития: пандемията от COVID-19 и произтичащите от това прекъсвания на глобалната верига на доставки.

Този „скок на инфлацията“ се предвижда да бъде новото нормално, тъй като се справяме с комбинираните ефекти от климатичната криза и застаряващото население.

Преминаването към по-екологична икономика струва пари, които компаниите ще прехвърлят на нас, потребителите. И ще има повече пенсионери и по-малко работници, което компаниите могат да адаптират, като прехвърлят разходите и на потребителите.

Това е краткият отговор, въпреки че по-фините подробности за това, което кара цените да се покачват и падат, са много по-сложни.

В лицето на ракетно високите сметки, най-добрите страни в света за живеене реагират – и те реагират добре. Предвижда се увеличаване на минималната работна заплата, както и помощ за плащане на здравеопазване и наем.

Други държави планират десетилетия предварително чрез интелигентно управление на валутата, като например поддържането й чрез големи резерви от злато, облигации и финансови активи, например.

Всичко това не само поддържа цените ниски или поне управляеми за хората, особено тези с ограничен бюджет като студентите, но също така гарантира, че ще продължат да осигуряват високо качество на живот.

Това са проактивни, базирани на данни и състрадателни отговори, които ги правят едни от най-добрите страни в света за живеене като студенти и работници.

Хора със силна покупателна способност, в добро здраве (физическо и психическо) и зелени площи, чувстват се в безопасност и имат средствата и желанието да преследват щастието си – това са отличителните белези на онези, които имат късмета да живеят в най-добрите страни в света, за да живея в.

5-те най-добри страни в света за живеене

най-добрите страни в света за живеене

Без коли, без стрес в Холандия, една от най-добрите страни за живеене в света. Източник: AFP

1. Холандия

Има много неща, които да харесате в холандския начин на живот, което го прави една от най-добрите страни за живеене.

Хората са топли и гостоприемни; няма да се изненадате да видите случайни непознати да започнат разговор в автобуса или трамвая.

По-хубавото е, че всички говорят английски. Ако се борите с нидерландския (езика), ще откриете, че другият човек безпроблемно преминава към английски, така че езикът не е пречка.

Опитайте се обаче да научите някои основни фрази, за да ви помогне; винаги е важно да се асимилираш колкото е възможно повече в страната, в която ще живееш.

Що се отнася до работата, холандците са известни като трудолюбиви хора.

Но те също са много отдадени на поддържането на балансирана рутина между работа и личен живот за благополучието на всички, според високото им класиране в Индекса за по-добър живот на ОИСР .

Това означава, че няма служебни имейли след 18:00 часа, а уикендите са ваши, за да откриете напълно скритите скъпоценни камъни на тази страна, включително цветните къщи в Уитдам, фара на Маркен или красивия му национален парк Veluwezoom National Park .

Ако обичате фитнес, ще ви хареса тук. Но ако обичате да карате колело, определено ще ви хареса тук.

Колоезденето навсякъде е огромна част от начина на живот тук, не се изненадвайте да видите хора в костюми, които карат колело до работа, или родители с дете.

Не искате да харчите пари за чисто нов велосипед? Вместо това изберете втора употреба . Много студенти с бюджет правят това.

Сега всички знаем, че Европа наистина е център за стартиращи фирми и иновации.

Но Холандия направи една крачка напред, като предложи много стимули за международния бизнес.

Неговата силна комбинация от корпоративни данъци и финансови стимули е огромна възможност за тези, които изграждат стартиращи фирми.

Така че, ако сте един от тях, тогава това трябва да е голям тласък за вас да живеете в Холандия.

най-добрите страни за живеене като международен студент

Швейцарските Алпи са сред най-добрите точки за каране на ски. Източник: François-Xavier Marit/AFP

2. Швейцария

Ако естествената красота на Алпите, извисяващите се замъци, шоколадите и сиренето от световна класа или спокойните, спокойни езера не са достатъчни причини да искате да живеете в Швейцария, нека разгледаме още.

Швейцария е много популярна дестинация за обучение, работа и пътуване.

През 2022 г. в страната е имало 74 440 чуждестранни студенти – включително 7 526 швейцарски експати, според Федералната статистическа служба на Швейцария .

Защо студентите се стичат тук всяка година? Швейцария е политически неутрална и икономически стабилна; това е свързано с високото му качество на живот.

Швейцарците живеят добре, защото печелят добре — Швейцария е в първите 4% от страните с най-висока минимална заплата .

И това включва студентски работни места. Въпреки че не посещават часове, студентите могат да намерят работа на непълен работен ден и стажове , които са сравнително добре платени .

Когато не учите, има толкова много да се види и изживее в тази красива страна.

Разходете се нагоре и надолу по Gornergrat за зашеметяващи гледки, опитайте се да карате ски както никога досега на върха на Matterhorn Glacier Paradise или направете обиколка до Базел.

Цюрих , Женева и Берн са най-скъпите градове за живеене. Въпреки че настаняването не е евтино, ето един съвет; живеят извън града.

Споделеният апартамент може да ви помогне да извървите дълъг път; множество сайтове ще ви помогнат да намерите това, което търсите, като Homegate , Remax и ImmoStreet.ch .

най-добрите страни за живеене като международен студент

Хиляди се стичат в САЩ всяка година, за да учат или да намерят работа. Наличните възможности я правят една от най-добрите страни за живеене. Източник: Yuki Iwamura/AFP

3. САЩ

Хиляди се тълпят в САЩ всяка година в търсене на американската мечта.

За тези, които искат да продължат обучението си, страната разполага с едни от най-добрите колежи в света и предлага широка гама от области за обучение. Помислете за Харвард, MIT и Йейл.

През първите две години от бакалавърска степен в САЩ можете да отделите време и да изследвате различни дисциплини и теми, преди да вземете решение да продължите обучението си.

Освен с колежите си, САЩ са известни със страхотни възможности за кариера, както и с разрастването и създаването на нови работни места, особено в областта на технологиите .

Какво ще кажете за настаняването, може да попитате? Някои градове са по-евтини от останалите за живеене, така че всичко зависи от това къде ще изберете да учите.

Когато живеете в чужда страна, вие сте длъжни да искате да изследвате всеки сантиметър от нея.

Дали по пясъчните плажове на Флорида, на разходка из национален парк Йосемити или на историческа обиколка в различни градове – винаги има какво да правите.

И, разбира се, всички говорят английски тук , така че никога не трябва да се притеснявате, че не можете да общувате.

най-добрите страни за живеене като международен студент

Япония не само е известна с това, че е изключително чиста страна, но и хората й са много уважителни. Това са някои от причините, които правят Япония една от най-добрите страни за живеене. Източник: Richard A. Brooks/AFP

4. Япония

Нека да преминем към една азиатска държава, която също намери своето място в нашия списък с най-добрите страни за живеене: Япония.

Скоро ще разберете защо има равен потенциал и възможности като всяка западна страна, което я прави една от най-добрите страни за живеене като международен студент.

Изборът да изучавате и овладявате японски език може да ви отвори безкрайни възможности, докато изследвате културата и кухнята на страната.

И добрата новина е, че нейното правителство планира да привлече 400 000 чуждестранни студенти в Япония от задгранични институции с цел по-нататъшно интернационализиране на висшето образование.

Университетът в Киото не изисква никакви предварителни умения по японски език, докато университетът Тохуку има световно признати изследователски възможности.

Освен това, като третата по големина икономика в света, има огромни възможности за завършилите да намерят работа и да продължат да живеят там.

Ако живеете в Токио, Киото или Осака, вероятно нямате нужда от кола.

Японският обществен транспорт е един от най-ефективните в света. Всъщност Токио е един от 19-те топ града с най-добър обществен транспорт в света.

Наемът може да бъде скъп, ако решите да живеете точно в центъра на града, но „ къщите gaijin “, по-известни като къщи за гости, са добър начин да намерите хубаво и удобно място, без да се налага да го обзавеждате.

най-добрите страни за живеене като международен студент

Статуята на Христос Спасителя, осмото чудо на света, се извисява над Бразилия, една от най-добрите страни за живеене в света. Източник: Карл Де Соуза/АФП

5. Бразилия

Най-голямата държава в Южна Америка е известна със своите красиви плажове, танц самба, вкусна кухня и тропически гори.

Чували ли сте за Пеле, Роналдо и Кака? Разбира се, всички те са родени в Бразилия.

Тази южноамериканска държава има приблизително 55 000 международни студенти , което я прави една от най-популярните дестинации за обучение в Северна и Южна Америка.

Вземете например Университета на Сао Пауло . Знаете ли, че всичките му бакалавърски курсове са безплатни ? Това важи дори за международни студенти.

Обърнете внимание обаче, че повечето курсове ще се преподават на португалски, така че ще трябва да научите езика.

Другите езици, които се говорят в Бразилия, включват испански и английски .

Вече сте там и не сте сигурни къде да отидете сега? Тези езикови училища предлагат най-добрите класове и имат по нещо за всеки, независимо дали в частна или групова среда.

Няма съмнение, че хората в Бразилия са изложени на риск от потапяне в крайна бедност , но това не трябва да ви спира да искате да учите и работите там.

Някои сектори, като селското стопанство и неговия промишлен сектор , са процъфтявали дори през някои от най-трудните времена, което означава, че все още има работни места .

Сега за забавната страна на тази красива, величествена страна. Можете да участвате в карнавала в Рио, да наблюдавате диви животни в Пантанал или да си направите круиз из река Амазонка.

Когато става въпрос за настаняване, има сайтове, които ще предоставят опции за това, което всеки човек търси.