5 от най-добрите страни в света с ниски разходи и високо качество на живот

Всичко поскъпва и драмата и кризите в света сякаш нямат край.

Най-добрите страни в света за живеене знаят това – и имат въведени политики за защита на благосъстоянието на своите жители.

Цените винаги растат. Това е икономика. Неотдавнашните скокове на цените обаче ни засегнаха по-силно, благодарение на две големи събития: пандемията от COVID-19 и произтичащите от това прекъсвания на глобалната верига на доставки.

Този „скок на инфлацията“ се предвижда да бъде новото нормално, тъй като се справяме с комбинираните ефекти от климатичната криза и застаряващото население.

Преминаването към по-екологична икономика струва пари, които компаниите ще прехвърлят на нас, потребителите. И ще има повече пенсионери и по-малко работници, което компаниите могат да адаптират, като прехвърлят разходите и на потребителите.

Това е краткият отговор, въпреки че по-фините подробности за това, което кара цените да се покачват и падат, са много по-сложни.

В лицето на ракетно високите сметки, най-добрите страни в света за живеене реагират – и те реагират добре. Предвижда се увеличаване на минималната работна заплата, както и помощ за плащане на здравеопазване и наем.

Други държави планират десетилетия предварително чрез интелигентно управление на валутата, като например поддържането й чрез големи резерви от злато, облигации и финансови активи, например.

Всичко това не само поддържа цените ниски или поне управляеми за хората, особено тези с ограничен бюджет като студентите, но също така гарантира, че ще продължат да осигуряват високо качество на живот.

Това са проактивни, базирани на данни и състрадателни отговори, които ги правят едни от най-добрите страни в света за живеене като студенти и работници.

Хора със силна покупателна способност, в добро здраве (физическо и психическо) и зелени площи, чувстват се в безопасност и имат средствата и желанието да преследват щастието си – това са отличителните белези на онези, които имат късмета да живеят в най-добрите страни в света, за да живея в.

5-те най-добри страни в света за живеене

най-добрите страни в света за живеене

Без коли, без стрес в Холандия, една от най-добрите страни за живеене в света. Източник: AFP

1. Холандия

Има много неща, които да харесате в холандския начин на живот, което го прави една от най-добрите страни за живеене.

Хората са топли и гостоприемни; няма да се изненадате да видите случайни непознати да започнат разговор в автобуса или трамвая.

По-хубавото е, че всички говорят английски. Ако се борите с нидерландския (езика), ще откриете, че другият човек безпроблемно преминава към английски, така че езикът не е пречка.

Опитайте се обаче да научите някои основни фрази, за да ви помогне; винаги е важно да се асимилираш колкото е възможно повече в страната, в която ще живееш.

Вижте още:   Открити са стотици гени, които пряко влияят върху избора ни на храна

Що се отнася до работата, холандците са известни като трудолюбиви хора.

Но те също са много отдадени на поддържането на балансирана рутина между работа и личен живот за благополучието на всички, според високото им класиране в Индекса за по-добър живот на ОИСР .

Това означава, че няма служебни имейли след 18:00 часа, а уикендите са ваши, за да откриете напълно скритите скъпоценни камъни на тази страна, включително цветните къщи в Уитдам, фара на Маркен или красивия му национален парк Veluwezoom National Park .

Ако обичате фитнес, ще ви хареса тук. Но ако обичате да карате колело, определено ще ви хареса тук.

Колоезденето навсякъде е огромна част от начина на живот тук, не се изненадвайте да видите хора в костюми, които карат колело до работа, или родители с дете.

Не искате да харчите пари за чисто нов велосипед? Вместо това изберете втора употреба . Много студенти с бюджет правят това.

Сега всички знаем, че Европа наистина е център за стартиращи фирми и иновации.

Но Холандия направи една крачка напред, като предложи много стимули за международния бизнес.

Неговата силна комбинация от корпоративни данъци и финансови стимули е огромна възможност за тези, които изграждат стартиращи фирми.

Така че, ако сте един от тях, тогава това трябва да е голям тласък за вас да живеете в Холандия.

най-добрите страни за живеене като международен студент

Швейцарските Алпи са сред най-добрите точки за каране на ски. Източник: François-Xavier Marit/AFP

2. Швейцария

Ако естествената красота на Алпите, извисяващите се замъци, шоколадите и сиренето от световна класа или спокойните, спокойни езера не са достатъчни причини да искате да живеете в Швейцария, нека разгледаме още.

Швейцария е много популярна дестинация за обучение, работа и пътуване.

През 2022 г. в страната е имало 74 440 чуждестранни студенти – включително 7 526 швейцарски експати, според Федералната статистическа служба на Швейцария .

Защо студентите се стичат тук всяка година? Швейцария е политически неутрална и икономически стабилна; това е свързано с високото му качество на живот.

Швейцарците живеят добре, защото печелят добре — Швейцария е в първите 4% от страните с най-висока минимална заплата .

И това включва студентски работни места. Въпреки че не посещават часове, студентите могат да намерят работа на непълен работен ден и стажове , които са сравнително добре платени .

Когато не учите, има толкова много да се види и изживее в тази красива страна.

Разходете се нагоре и надолу по Gornergrat за зашеметяващи гледки, опитайте се да карате ски както никога досега на върха на Matterhorn Glacier Paradise или направете обиколка до Базел.

Вижте още:   Защо най-перфектните родители отглеждат най-проблематичните деца?

Цюрих , Женева и Берн са най-скъпите градове за живеене. Въпреки че настаняването не е евтино, ето един съвет; живеят извън града.

Споделеният апартамент може да ви помогне да извървите дълъг път; множество сайтове ще ви помогнат да намерите това, което търсите, като Homegate , Remax и ImmoStreet.ch .

най-добрите страни за живеене като международен студент

Хиляди се стичат в САЩ всяка година, за да учат или да намерят работа. Наличните възможности я правят една от най-добрите страни за живеене. Източник: Yuki Iwamura/AFP

3. САЩ

Хиляди се тълпят в САЩ всяка година в търсене на американската мечта.

За тези, които искат да продължат обучението си, страната разполага с едни от най-добрите колежи в света и предлага широка гама от области за обучение. Помислете за Харвард, MIT и Йейл.

През първите две години от бакалавърска степен в САЩ можете да отделите време и да изследвате различни дисциплини и теми, преди да вземете решение да продължите обучението си.

Освен с колежите си, САЩ са известни със страхотни възможности за кариера, както и с разрастването и създаването на нови работни места, особено в областта на технологиите .

Какво ще кажете за настаняването, може да попитате? Някои градове са по-евтини от останалите за живеене, така че всичко зависи от това къде ще изберете да учите.

Когато живеете в чужда страна, вие сте длъжни да искате да изследвате всеки сантиметър от нея.

Дали по пясъчните плажове на Флорида, на разходка из национален парк Йосемити или на историческа обиколка в различни градове – винаги има какво да правите.

И, разбира се, всички говорят английски тук , така че никога не трябва да се притеснявате, че не можете да общувате.

най-добрите страни за живеене като международен студент

Япония не само е известна с това, че е изключително чиста страна, но и хората й са много уважителни. Това са някои от причините, които правят Япония една от най-добрите страни за живеене. Източник: Richard A. Brooks/AFP

4. Япония

Нека да преминем към една азиатска държава, която също намери своето място в нашия списък с най-добрите страни за живеене: Япония.

Скоро ще разберете защо има равен потенциал и възможности като всяка западна страна, което я прави една от най-добрите страни за живеене като международен студент.

Изборът да изучавате и овладявате японски език може да ви отвори безкрайни възможности, докато изследвате културата и кухнята на страната.

И добрата новина е, че нейното правителство планира да привлече 400 000 чуждестранни студенти в Япония от задгранични институции с цел по-нататъшно интернационализиране на висшето образование.

Вижте още:   Защо тези пет типа хора влизат в живота ни

Университетът в Киото не изисква никакви предварителни умения по японски език, докато университетът Тохуку има световно признати изследователски възможности.

Освен това, като третата по големина икономика в света, има огромни възможности за завършилите да намерят работа и да продължат да живеят там.

Ако живеете в Токио, Киото или Осака, вероятно нямате нужда от кола.

Японският обществен транспорт е един от най-ефективните в света. Всъщност Токио е един от 19-те топ града с най-добър обществен транспорт в света.

Наемът може да бъде скъп, ако решите да живеете точно в центъра на града, но „ къщите gaijin “, по-известни като къщи за гости, са добър начин да намерите хубаво и удобно място, без да се налага да го обзавеждате.

най-добрите страни за живеене като международен студент

Статуята на Христос Спасителя, осмото чудо на света, се извисява над Бразилия, една от най-добрите страни за живеене в света. Източник: Карл Де Соуза/АФП

5. Бразилия

Най-голямата държава в Южна Америка е известна със своите красиви плажове, танц самба, вкусна кухня и тропически гори.

Чували ли сте за Пеле, Роналдо и Кака? Разбира се, всички те са родени в Бразилия.

Тази южноамериканска държава има приблизително 55 000 международни студенти , което я прави една от най-популярните дестинации за обучение в Северна и Южна Америка.

Вземете например Университета на Сао Пауло . Знаете ли, че всичките му бакалавърски курсове са безплатни ? Това важи дори за международни студенти.

Обърнете внимание обаче, че повечето курсове ще се преподават на португалски, така че ще трябва да научите езика.

Другите езици, които се говорят в Бразилия, включват испански и английски .

Вече сте там и не сте сигурни къде да отидете сега? Тези езикови училища предлагат най-добрите класове и имат по нещо за всеки, независимо дали в частна или групова среда.

Няма съмнение, че хората в Бразилия са изложени на риск от потапяне в крайна бедност , но това не трябва да ви спира да искате да учите и работите там.

Някои сектори, като селското стопанство и неговия промишлен сектор , са процъфтявали дори през някои от най-трудните времена, което означава, че все още има работни места .

Сега за забавната страна на тази красива, величествена страна. Можете да участвате в карнавала в Рио, да наблюдавате диви животни в Пантанал или да си направите круиз из река Амазонка.

Когато става въпрос за настаняване, има сайтове, които ще предоставят опции за това, което всеки човек търси.

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds