5 червени лампички, които показват, че работата ни е токсична

Може би сте чували за токсични козметични продукти, вероятно токсични връзки, но токсична работа? Всъщност голяма част от нас работят по начин, който превръща и най-приятната работа във вредна за психическото и физическото ни здраве. Много голяма част от нас са поставили работата си на първо място и не могат да се откъснат от отговорностите, задачите и стреса. А това води до нейния токсичен ефект. Представяме ви няколко червени лампички, които показват, че работата ви е токсична. И е крайно време да спрете да подценявате този факт.

Работите 24/7

Вероятно не прекарвате цялото си време в офиса, но сте „на изчакване“ или знаете, че по всяко време на деня могат да ви се обадят, защото има „нещо спешно“. Този работен режим ни заключва в лапите на хроничния стрес и това понякога продължава с години. Работа на принципа 24/7 е токсична, защото ни лишава от възможността да се отпуснем, да релаксираме и да се радваме на живота си.

Хаотични задачи

У нас това, че сте назначени на определена длъжност съвсем не означава, че ще изпълнявате само задълженията, описани в професионалната ви характеристика. Много често началниците товарят служителите си с какви ли не отговорности, които са хаотични и често отнемат толкова време, че не ви остава време да свъшите основната си работа. А какво се случва след това? Е, оставате до късно или си я орнасяте вкъщи, нали?

 Разболявате се

Ако забелязвате, че все по-често имате мигрена, грип или други симптоми и това налага да си взимате отпуск, т.е. да отсъствате от работа това може да е сигнал на тялото ви, че преживявате „отравяне“. Обичайно хората бягат от личните си и семейни проблеми като се затрупват с все повече работа. Но какво ако преживяваме работна интоксикация? Е, бягаме от работа „по болест“.

Колегите ви мразят

Нормално е да не се разбирате със всеки. В крайна сметка всички хора са различни и когато става дума за работния колектив индивидуалните различия в най-добрия случай се стопяват пред общата цел. Но какво ако са ви нарочили за „черната овца“ и ежедневно понасяте саркастични коментари, обиди и напрежение? Е, атмосферата, в която работите е едно от най-важните неща, за да си изпълнявате работата максимално добре. Ако имате проблем с колегите, обърнете се към своя HR мениджър и обяснете мотивите си.

Дискриминация и обиди

Един от най-явните знаци, че работното ни място е токсично за нашата психика са директните обиди и прояви на дискриминация. Те могат да бъдат по линията на нашия пол, възраст, етнос, религия или индивидуални предпочитания. Тук се включва и сексуалното малтретиране на работното място, което е по-често срещано, отколкото признаваме. Ако преживявате някое от изброените или друго посегателство върху вашата личност, обърнете се към вашия HR мениджър. И в крайна сметка потърсете позитивна и уважаваща служителите си работна среда!

Източник: https://www.ilady.bg