Обикновено заради жегите през лятото губим апетит, но също така сме склонни и на най-големите грешки в храненето. Красноречив е примерът, когато късно вечер се настаним на масата след като цял ден сме гладували. Резултатът е пълен стомах, лош сън, стомашни проблеми, лошо настроение на следващия ден…
Ясно е, че докато през зимата се нуждаем от повече калории за да се поддържа тялото тялото през лятото можем да си позволим диетичен режим. Сега е подходящото време без особени усилия да се вталим приятно. Първо правило при храненето през лятото е да се ограничат максимално храните, богати на мазнини.
През топлия сезон можем на воля да консумираме всякакви плодове. Тях обаче е добре да включим в менюто си сутрин. Те са богати на вода, което допълнително допринася за поддържане на водния баланс в организма и на витамини, от които организмът ни се нуждае постоянно.
И напротив, приети вечерно време плодовете и дори зеленчуците предизвикват ферментация в чревния тракт и понякога киселини.
Млечните продукти също не са сред най-подходящите в горещините, заради риска бързо да се развалят или създадат тежест в стомаха, в случаите когато съдържат повече мазнини. Но от друга страна, млечните продукти са изключително полезни за стомашния комфорт и имунитета именно в този сезон. Една от най-добрите закуски през лятото е млечно-киселият продукт. Стремете се да избирате възможно най-натуралния – произведен от истинско мляко, плодов сироп, плодове. По-добрият начин е разбира се сами да приготвите подобен. Добавяйки към предпочитаното мляко с нарязаните или смлени плодове две лъжици овесени ядки и няколко ореха правите незаменима полезна храна.
Полезен начин за консумация на мляко и поддържане на микрофлората на червата е нашият таратор, който бихте могли да си позволите и вечер, заради специфичната ароматна подправка в него – чесъна. Подходящо е и българското сирене, но като част от сутрешното или вечерното меню, например в парчен с големината на кибритена кутийка в купичка елда сутрин или салатата вечер.
Не е добре за организма да се консумират пържени продукти в горещините, така че мекиците, палачинките дори, кюфтетата, шницели, наденици, пържените картофи и др. оставете за друг сезон. Опасни могат да бъдат както млечните продукти така и месните, затова следете за срока им на годност, правилното им предлагане в търговската мрежа и в заведенията за хранене и съхранение у дома. Избирайте леките зеленчукови ястия за обяд и вечеря, който не отлагайте за късно. Бъдете внимателни и с морските деликатеси!
Специалистите съветват закуската да е ранна, около 8 часа, обядът – също, по-възможност до 12.30 ч. Вечерята е удачно да се планира при първото настъпване на хлад, но от друга страна, без да се отлага за твърде късно. Не пропускайте хранене през деня, за да не усетите трудноконтролируем „вълчи глад“ вечерта.
Правило е през лятото да се приемат много течности, но не всички са правилните. Всички кофеин съдържащи са враг за поддържане на хидратацията на организма. Изключете – кафе, черен чай, кола или приемайте по една доза от изброените напитки рано сутрин, ако е от топлите. Неподходящи са и плодовите сокове и газираните напитки, заради високото съдържание на захари и калории и други вредни за организма съединения във вторите.
Водата е най-ефикасната напитка, когато ни измъчва жажда. Домашната лимонада, добавянето на мента или джинджифил в нея само ще допринесат за допълнителното ни освежаване и удоволствие от напитката.