6 признака издават смъртоносната липса на цинк

6 признака издават смъртоносната липса на цинк | Диана image 2

Цинкът е много важен за здравето, тъй като участва в ремонта на ДНК и усилва активността на ензимите. Недостиг на цинк има при алкохолизъм, свирепи диети за отслабване, хронични бъбречни болести и след употреба на някои лекарства. Ако продължи дълго, той може да е смъртоносен. В човешкото тяло има 2-3 г (2000-3000 мг) цинк. Той е складиран предимно в очите, мозъка и надбъбречните жлези. И понеже го няма в кръвта, дефицитът му в организма не може да се установи с кръвен тест.

Ето по какво се познава дали ви липсва цинк:

1. Косопад
Ранното олисяване е първи признак за дефицит на цинк. Познава се и по силно изтънелите косми.

2. Диария
Без цинк храносмилането е лошо и се стига до хронична диария. Тя обаче може да се дължи на най-различни причини. Поради това трябва да се следи дали съвпада с някои от другите изброени тук симптоми.

3. Сексуална немощ
Цинкът осигурява добро кръвообращение, така че при недостиг мъжът е сексуално нефелен.

4. Незарастващи рани
Цинкът има важна роля в имунната система. Ако постоянно се борите с инфекции и забележите, че малки рани от порязване, убождане и ожулване дълго не зарастват, може би не ви достига цинк.

5. Загуба на апетит и на тегло
При недостиг на цинк човек губи интерес към храната, а освен това бързо слабее.

6. Разсеяност
Цинкът държи човека нащрек. Ако не достига, той е много разсеян и изпада в хиперактивност.

За щастие има десетки храни, от които може да се набави цинк. Сред тях са стриди, сьомга, агнешко, пилешко и телешко месо, тиквени семки, бадеми, кашу, семки от диня, кисело мляко и какао на прах или черен шоколад. За да усвоите цинка от тях обаче, са ви нужни и витамините А и В6, както и витамин Д, който се синтезира само ако ви пече слънце.