65 ефективни съвета, които ще ви помогнат да се наслаждавате на живота, да бъдете по-щастливи и по-здрави

Излезте от коловоза и преоткрийте жаждата си за живот с тези ежедневни навици и промени в мисленето.

от Логан Хейли

Ако сте загубили вдъхновение или жажда за живот, време е да пренастроите и съживите радостната енергия, която е заровена във вас. Вместо да търсите бързи решения за подобряване на настроението, тези малки ежедневни навици и промени в мисленето могат да ви помогнат да изградите дълготрайно щастие, за да можете отново да се наслаждавате на живота.

Ето 65 доказани от изследвания начина да бъдете по-щастливи, по-здрави и да извлечете максимума от живота.

Какво е щастие?

Щастието е чувство на удоволствие, бодрост и радост в ежедневието. Това е онази искра, която ви казва „продължавайте“ дори в лошите дни. Науката ни казва, че близките взаимоотношения са показател номер едно2на здраве и щастие. Освен това най-щастливите хора са склонни да се грижат по-добре за здравето си, практикувайте духовност и служат на своите общности.

Но щастието все още означава нещо различно за всеки. Лесно се усеща, но трудно се дефинира.

Някои твърдят, че щастието е мимолетно, но удовлетворението и вътрешният мир са върховните цели. Каквато и дума да изберете, ясно е, че намирането на повече начини да се наслаждавате на живота може драматично да подобри психическото и физическото ви здраве.

Как да се наслаждаваме повече на живота – ето 65 научно обосновани начина да бъдете по-щастливи.

Забелязали ли сте някога някой с „блясъка на щастието?“ Те излъчват спокойствие, благополучие и обща положителна енергия.

 1. Простете на хората, които са ви наранили
  Прошката не винаги е лесна, но може да ви освободи от носенето на бремето на обидата. Много е трудно да продължиш щастливо напред в живота, когато злоба и горчивина ти пречат да се откъснеш от мислите към хора от миналото ти.

Негодуванието е като да вземеш отрова и да чакаш другият да умре.“ — Свети Августин

Въпреки че хората трябва да поемат отговорност за това как действията им вредят на другите, важно е също така да си дадете възможността да спрете да мислите за тези неща и свободата, от които се нуждаете, за да продължите напред. Прошката е ключов принцип в позитивната психология и е пряко свързана с подобряване на здравето.

„Прошката е ароматът, който теменужката излива върху петата, която я е смачкала.“ — Марк Твен (цитирайки затворник)

Стъпка на действие : Напишете писмо до някой, който наистина ви е наранил, и му обяснете подробно какво е направил, защо го е наранило и как ви е повлияло. Можете или да редактирате писмото и да го изпратите, или да го скъсате и да го изхвърлите. Така или иначе, когато получите тази горчива емоция на страница, можете да я разгледате отделно от вас и най-накрая да освободите връзките с този човек.

Понякога това изисква помощта на лицензиран терапевт или специалист по психично здраве. Ако имате нужда от ресурс за терапевти, можете да намерите в интернет или чрез препоръка от познати.

 1. Направете детоксикация в акаунтите си в социалните медии. Социалните медии влияят на психичното здрав както по положителен, така и по отрицателен начин. Както повечето неща в живота, резултатът от инструмента зависи от това как го използвате. Социалните медии помагат за разпространението на положителни послания, изграждането на общност и споделянето на образователна информация. Но също така може да причини проблеми със сравнението, ниско самочувствие, лош сън, ниска производителност, кибертормоз и други.

Трябва да има някаква щастлива среда, която да ни позволи да извлечем ползите без толкова много недостатъци! Ако забележите, че се чувствате самотни, тревожни, завистливи или по-малко уверени след превъртане в социалните медии, може би е време за детоксикация. Опитвам:

 • Ограничете използването на социалните медии до 15 минути на ден.
 • Прекратяване на следенето на всички акаунти, които ви карат да се чувствате зле.
 • Намаляване на скролването в социалните медии сутрин и вечер.
 • Задаване на времеви напомняния за излизане от социалните медии.
 • Следвайте положителни и образователни акаунти

 1. Свържете се с детето, което се крие вътре във вас
  Децата са радостни по природа. Те виждат живота през този мечтателен, почти психеделичен обектив, където всичко е магическо и игриво. Когато си млад животът е игра. Едва когато децата пораснат, обществото и възрастните им индоктринират тази необходимост да бъдат сериозни през цялото време.

Тази скованост и стрес могат да ни лишат от ежедневната радост. За щастие, като възрастни можем да усъвършенстваме това вътрешно дете, което живее във всички нас, като бъдем по-игриви.

Това не означава да изоставите всички отговорности, а по-скоро да отделите време за неща, които са чисто забавни и глупави. Ето няколко начина да насочите вътрешното си дете:

 • Връщане към детските страсти : Ако сте обичали да рисувате или да играете с Лего като дете, отделете час или два на седмица, за да се насладите на безсмисленото забавление да се изгубите в творческа дейност.
 • Музикално изразяване : Включете музика в стаята си и пейте, танцувайте, смейте се и бъдете глупави. Всички имаме нужда от време да се отпуснем и да бъдем глупави.
 • Играйте с домашни любимци : Преследвайте кучето си из двора или играйте игра на донасяне.
 • Играйте игри с деца : Независимо дали имате собствени деца или имате племенници, племенници и приятели с деца, отделете време за разпускане, бъдете глупави и играйте игри с въображение
 • Спортувайте : Спортните лиги за възрастни са отличен начин да се срещате с хора и да създавате нови приятели.
 • Присъединете се към импровизация: Опитайте да потърсите местен клас по импровизирана комедия, за да възродите спонтанността и забавлението си.
 1. Винаги има какво да очаквате
  Изследванията показват, че мислите за перспективите и бъдещето ви добавят повече смисъл и щастие към живота ви. Мечтите за бъдещето ви позволява да използвате въображението си, за да пътувате мислено във времето и да си представите положително чувство, което предстои. Когато постоянно имате какво да очаквате с нетърпение, очакването за събитието е като награда за преодоляване на всички стресови фактори, пред които сте изправени в настоящето.

Стъпка на действие : Планирайте вълнуващо събитие и го запишете в календара си. Това може да е да отидете на кафе с приятели, да отидете на вечеря или да отидете на спа ден. Каквато и да е дейността, уверете се, че ви носи истинска радост и не добавя стрес или тревоги към живота ви. Когато се чувствате потиснати, отделете момент, за да си представите това радостно предстоящо изживяване.

 1. Практикувайте благодарност всеки ден
  Проучванията показват, че благодарността драматично подобрява настроението9, качество на съня и цялостно щастие. Когато се съсредоточите върху това, което нямате, е лесно да останете в мисленето на липса. Но когато оценявате нещата, които имате, магнетизирате повече положителна енергия към себе си.

Оценяването поставя живота в перспектива, защото има толкова много хора по света, които едва успяват да задоволят основните си нужди. Просто да имате покрив над главата си, чиста вода за пиене и технологията, за да прочетете тази статия, са огромни благословии.

„Наслаждавайте се на малките неща, за един ден може да погледнете назад и да разберете, че те са били големите неща.“ — Робърт Браулт

Знаменитости като Опра и Стив Харви са големи привърженици на ежедневната практика на благодарност.

 1. Водете с вашите ценности
  Живот, ръководен от ценности, е много по-пълноценен от този, воден от преследване на постижения и временни удоволствия. Данните показват, че хората, които ценят социалните взаимоотношения, духовността и колективните цели, са по-щастливи от тези, които дават приоритет на външните мотиватори (като пари, власт, работа или външен вид).

Разбира се, можете да намерите голямо удовлетворение в постигането на тези външни успехи, но е важно да обърнете внимание на основните ценности, които подхранват тези цели. Например:

 • Търсите ли успех в кариерата, защото цените осигуряването на семейството си?
 • Искате ли да подобрите физиката си, защото цените здравето и дълголетието?
 • Искате ли повече пари, за да можете да пътувате по света?
 • Приоритизирате ли свободното си време, защото цените вътрешния мир и спокойствие?
 • Стъпка на действие : Отделете малко време, за да обмислите това, което е най-важно за вас. Използвайте този списък с основни ценности и ръководство , за да дефинирате вашите ценности и да определите как можете да действате в съответствие с вашия вътрешен компас.
 1. Движете се
  Данни от над 1100 научни изследвания по света доказват, че най-щастливите хора са физически активни11. В допълнение към изобилието от ползи за физическото здраве, движението може драматично да подобри настроението ви. Упражнението повишава серотонина12и намалява депресията и тревожността13.

Включете ежедневното движение с бързи и лесни дейности:

 • Вземете стълбите вместо асансьора.
 • Опитайте пешеходна среща .
 • Запишете се за седмичен курс по йога или тренировка.
 • Направете 15 минути тренировка с тежести.
 • Играйте с кучето си.
 • Отидете на разходка или тичайте.
 1. Намерете си странично занимание
  Обичате ли да работите с дърво, да рисувате, да правите бижута, да пишете или уеб дизайн? Винаги ли сте се интересували от недвижими имоти, инвестиране, електронна търговия или правене на видеоклипове в YouTube?

Едно проучване установи, че самостоятелно заетите работници се чувстват по-щастливи и по-завършени от тези, които работят за организация. Но това не означава, че трябва да напуснете работата си и да преследвате страстта си на пълен работен ден.

Вместо това помислете за страстен проект, който бихте могли да превърнете в страничен източник на доходи. Посвещаването само на няколко часа седмично на страничната ви работа може да донесе големи дивиденти за вашето щастие и портфейла ви! Страничните усилия са тясно свързани с овластяването и мотивацията. Разрастващата се икономика на концертите и местните пазари предлагат изобилие от възможности за стартиране на страничен бизнес, който може да генерира повече приходи и щастие.

 1. Яжте повече здравословни мазнини
  Съвременните лекари са съгласни, че висококачествените мазнини са в основата на здравословен, жизнен живот. В крайна сметка всяка клетка в тялото ви е обвита в слой мазнина, наречен липиден двоен слой.

Приемът на мазнини с храната влияе директно на производството на серотонин и мозъчната функция. Когато не ядете достатъчно здравословни мазнини, мозъкът ви има проблеми с производството на „хормоните на щастието“, от които се нуждаете, за да се наслаждавате на живота. В допълнение, диетите с ниско съдържание на мазнини и консумацията на транс-ненаситени мазнини (от преработени храни) са свързани с по-висок процент на депресия.

Д-р Марк Хайман, авторът на Яжте мазнини, отслабвайте , препоръчва конкретни мазнини за по-голямо щастие и фитнес:

 • Яжте повече от тези здравословни мазнини Избягвайте рафинирани мазнини
 • Дива риба Маргарин и растителна мазнина
 • Екстра върджин зехтин Масло от рапица
 • Кокосово масло Сафлорово масло
 • Масло или гхи, хранени с трева Слънчогледово олио
 • авокадо палмово масло
 • Ядки и семена Царевично олио
 • Масла от ленено и конопено семе Соево масло
 1. Търсете уроците
  Най-щастливите хора разбират, че животът винаги ще има поредица от възходи и падения, но всяко предизвикателство носи със себе си ценен урок. Хората ще идват и ще си отиват. Парите ще идват и ще си отиват. Спомените ще дойдат и ще отминат. Това, което правите с тези преживявания, прави живота полезен.

„Има урок в почти всичко, което правите и ползата от урока е, че той ви разкрива как да продължите напред. Така обогатявате духа си.” — Опра Уинфри

Когато гледате на всичко като на урок, можете да видите, че животът се случва за вас, а не за вас. Вие не сте жертва на вашите обстоятелства. Когато възприемете начин на мислене „всичко се случва, за да ме научи на урок“, вие ставате победител! Неизбежните долини на живота ви дават инструментите, от които се нуждаете, за да достигнете следващия планински връх.

Стъпка на действие : Помислете за всички неща, които сте преодолели в живота си досега. От тежка раздяла през голямо здравословно пътуване до фалит до уволнение от работа – направете бърз списък на най-големите препятствия, с които сте се сблъсквали.

Сега помислете за уроците, които сте научили от тези негативни преживявания. Може би сте научили какво наистина искате от партньор в живота. Научихте как да управлявате парите си по-добре или да създавате множество източници на доходи. Каквито и да са обстоятелствата, вероятно нямаше да сте човекът, който сте днес, ако не се изправихте пред тези изпитания и не излезете с научен урок.

Ако в момента сте изправени пред негативно преживяване, добре е, ако все още не можете да видите урока. Отнема време, за да разкрием какво трябва да научим. Намерете спокойна среда, за да обмислите тези въпроси и да получите повече прозрения, докато работите през този труден период:

 • След пет години какъв съвет смятате, че вашето бъдещо аз ще даде на сегашното ви?
 • Ако някой, когото обичате, преминаваше през същия труден период като вас, как бихте му помогнали да намери светлината в края на тунела? Какво бихте казали, за да им помогнете да разпознаят своята устойчивост?
 • Какви умения развивате, докато преминавате през това предизвикателство? Ставате ли по-търпелив, по-добър в решаването на проблеми или по-добър комуникатор?
 • Как мислите, че това препятствие може да бъде част от цялостния ви успех?
 1. Насладете се на времето, което прекарвате сами
  Трудно е да се намери истински щастлив човек, който да не прекарва известно време в самота. Прекарването на време сам корелира с по-голяма увереност, творчество, емоционална интелигентност, и самосъзнание.

Когато сте сами в енергията си, можете да се свържете с дълбините на това, което сте, като всички външни сили и мнения са премахнати. Можете да видите себе си гол под всичко, за да разберете какво наистина искате, независимо от всякакви влияния около вас.

Стъпка на действие : Отделете поне един час на седмица за „самостоятелна среща“. Отидете на някое от любимите си места като плаж, гора, туристическа пътека, спа център, стая или навсякъде, където можете да се насладите на качествено време. Помислете за водене на дневник, медитация, слушане на подкаст или просто заобикаляне на обкръжението ви.

 1. Говорете с непознати
  Срещали ли сте някога някой, който е променил начина, по който виждате света? Не всяка връзка ще прерасне в приятелство за цял живот, но само един разговор може да промени настроението ви и да отвори ума ви.

Когато редовно се поставяте в ситуации да се срещате с нови хора, вие оживявате ежедневието си със свежи перспективи и потенциал за нови приятелства.

 1. Усмихвайте се повече
  Усмивката е универсалният сигнал за щастие. Науката показва, че усмивката може да намали нивата на стрес, подсилете имунитета си, и дори да удължите живота си. Истинската усмивка ви кара да изглеждате по-привлекателни и заслужаващи доверие.

Ако не се усмихвате фалшиво и не използвате микроизраза на презрение (асиметрична усмивка), вие не можете да сбъркате усмихвайки се.

Стъпка на действие : Усмихвайте се на някого всеки ден. Независимо дали става въпрос за непознат в хранителния магазин или за колега, минаващ покрай вас в коридора, усмивката може да озари нечий ден точно толкова, колкото и вашия. Научете тези 9 прости съвета, за да се усмихвате по-добре (във всяка ситуация!)

 1. Почувствайте чувствата си
  Да живееш щастлив живот не означава да си щастлив през цялото време. Всъщност токсичната позитивност може да навреди на психичното ви здраве, като ви кара да се преструвате на щастливи, когато не сте.

Вместо това си позволете да почувствате чувствата си, когато пристигнат. Скриването или избягването на емоциите ви е неадаптивен механизъм за справяне. С други думи, психолозите установиха27че потискането на негативните ви емоции може да ги накара да надигнат грозните си глави по-късно.

Когато почувствате неприятна емоция, оставете този гняв, тъга или разочарование да текат през ума и тялото ви. Позволете си да плачете, да крещите във възглавницата или да удряте боксова круша, ако това е необходимо, за да преминете през чувството. Позволено ви е да скърбите и да се чувствате потиснати за известно време. Отрицателните емоции са част от човешкия опит.

Ако бутилирате нещата твърде дълго, може да станете като разклатена бутилка сода, която в крайна сметка експлодира. Изправете се срещу чувствата си, когато се появят, за да можете да се почувствате по-свободни и да изпитате повече щастие по-късно.

 1. Овладейте емоциите си
  Емоциите могат да се объркат, когато нямате начини да се справите. Били ли сте някога свидетел на дете, което се разпада насред ресторант? Те все още не са придобили необходимото емоционално владеене, за да запазят хладнокръвие на публични места.

Емоционалната регулация е способността да контролирате емоционалното си състояние и да реагирате на емоциите по продуктивен начин. Психолозите установиха28че хората, които регулират емоциите си, са склонни да изпитват по-добро психическо и физическо здраве, по-положителни взаимоотношения и по-голяма производителност на работа.

Научете се да идентифицирате и саморегулирате чувствата си с Колелото на емоциите: Как да го използвате и да овладеете емоциите си .

 1. Яжте храни, които подхранват вашия микробиом
  Последните постижения в микробиологията и психиатрията доказват, че трилиони бактерии и полезни микроорганизми в червата играят решаваща роля за психичното здраве29. Наричани кумулативно микробиом, тези невидими микроби влияят директно върху вашето щастие чрез оста черва-мозък и гигантски нерв, който върви от храносмилателната ви система чак до мозъка ви.

С други думи, чревната ви флора комуникира с мозъка ви, за да ви направи по-щастливи30(или по-депресиран31). Според науката можете да подхранвате по-разнообразен, процъфтяващ микробиом с тези ежедневни гласове за щастливи черва:

 • Яжте богати на пробиотици ферментирали храни като кисело зеле, кимчи, кисело мляко и комбуча.
 • Прекарвайте повече време на открито сред природата.
 • Яжте повече фибри (пребиотици), като банани, бобови растения, артишок и моркови.
 • Пийте филтрирана вода.
 • Избягвайте алкохола и цигарите.
 • Избягвайте преработени сладки храни.
 1. Създайте си сутрешна рутина
  Ако чувствате, че животът ви е бъркотия или просто скучен, опитайте да подправите сутрините си. Човешкият ум обича предвидимостта и няма недостиг на гурута на успеха, насърчаващи продуктивността на сутрешната рутина. Вместо да се стремите към двучасова рутина, която прилича на TikTok на инфлуенсъри, създайте серия от ежедневни ритуали, които са персонализирани според вашия график и нужди.

Ето как да усъвършенствате сутрешната си рутина с 10 стъпки, подкрепени от изследвания .

 1. Избягвайте да проверявате телефона си сутрин
  Начинът, по който започвате сутринта, влияе върху психическото ви състояние и производителността за целия ден. Ако започнете деня с превъртане през емисия от животи на други хора, може да се почувствате по-зле за вашия.

Всяка сутрин е образно „нова година“, с нова възможност да промените начина си на мислене. Ако искате да се почувствате по-щастливи, помислете дали да оставите телефона си на „Не ме безпокойте“ през първия час или повече от събуждането. Прекарайте тихо време в правене на кафе, водене на дневник, душ, подготовка и/или упражнения без разсейването на известията и социалните медии.

 1. Спете много
  Липсата на сън е пряко свързана с лошо психично здраве. Когато нямате достатъчно време да енергизирате и регенерирате мозъка си, всичко в живота ви страда.

В допълнение към сутрешната си рутина, помислете за създаване на вечерна рутина, която може да ви помогне да се освободите от стреса. Например, можете да изключите телефона си, да избягвате синята светлина от екраните, да отпиете малко билков чай ​​и да направите леко разтягане.

 1. Потопете се в слънчевите лъчи
  Слънчевата светлина е универсално свързана с щастието. Има нещо в тази жизнена горяща топка, която просто ви кара да се чувствате добре. Шерил Кроу може да е налучкала нещо…


Дефицит на витамин D се свързва с депресия и намалено настроение, докато ежедневното излагане на слънчева светлина повишава серотонина и предотвратява сезонно афективно разстройство (SAD). Много съвременни лекари твърдят, че ползите за здравето от излагането на слънчева светлина далеч превъзхождат вредите.

Дори само 15 минути слънце върху кожата ви всеки ден могат драстично да подобрят синтеза на витамин D и психическото ви благополучие.

Ако не можете да се излагате на слънце всеки ден поради времето или здравословно състояние, помислете за проучване на терапия с червена светлина.

 1. Мислете за смъртта (не по страховит начин)
  Съобщава се, че будистката държава Бутан е дом на най-щастливите хора в света. Според журналиста Майкъл Истър, част от националната учебна програма е да се мисли за смъртта поне три пъти на ден. Проучванията показват, че осъзнаването на смъртта е свързано с по-добро психическо здраве и по-оптимистичен поглед върху живота.

Може да звучи болезнено, но причината за това всъщност е съвсем логична: когато си напомняте за вашата смъртност, е по-вероятно да оцените времето, което имате на Земята сега. Насладете се на настоящето и бъдете благодарни за специалните моменти.

 1. Слушайте положителни подкасти
  Когато влагаш добро, получаваш добро. Много съвременна музика и медии носят отрицателна енергия, която се насочва директно към ушите и мозъка ви. Ако търсите повече личен растеж и позитивност в живота си, помислете дали да не слушате вдъхновяващ подкаст, докато тренирате или се приготвяте сутрин.
 1. Поставете граници като акт на любов към себе си
  Здравословните граници са ограничения, които поставяте около вашите емоции, тяло, време и психическо здраве, за да останете доволни от това, което сте. Тези релационни „правила“ ви предпазват от това да се чувствате изцедени или манипулирани от други хора. Проучванията показват, че хората със силни граници имат по-високо самочувствие и по-добри взаимоотношения.
 1. Създавайте по-дълбоки връзки
  Прочутото изследване на Харвард за развитието на възрастните(известен също като „Проектът за щастието на Харвард“) е най-продължителното изследване на човешкото психическо и физическо здраве. Тъй като проследява нивата на здраве и щастие на близо 300 студенти от Харвард от 1938 г. нататък, това проучване разкрива, че най-голямата тайна за дълъг, здрав и щастлив живот е…

барабани моля

Близки отношения! Не пари, генетика, IQ, физическа годност или нещо друго! Дълбоките социални връзки са тайният сос за живеене на по-дълъг и по-щастлив живот. Изследванията показват, че силните връзки забавят умствения и физическия упадък, независимо от социалната класа.

Ако искате да сте по-щастливи, жизненоважно е да се свържете по-дълбоко с хората, които обичате. Ето 15 ефективни начина да се свържете с абсолютно всеки, по всяко време .

 1. Разпуснете се и се смейте
  Чували сте, че смехът е най-доброто лекарство, но може ли науката да го докаже?

Да! Проучванията показват, че смехът помага на хората да се справят с безпокойство, скръб, стрес и освен това значително подобрява общото настроение. Странно е, но дори насиленият смях може да помогне за подобряване на настроението ви.

Да не говорим, че хуморът кара хората да се чувстват по-свързани на работното място и извън него. Доброто чувство за хумор може дори да ви накара да живеете по-дълго!

Разкажете вицове, смейте се на грешките си, слушайте комик, гледайте забавен филм и научете как да бъдете забавни.

 1. Направете случаен акт на доброта
  Доказано е, че извършването на случаен акт на доброта предизвиква освобождаване на серотонин в мозъка ви. Ето защо се чувствате толкова топло и размито, след като сте помогнали на стара дама да пресече улицата или сте направили комплимент за нечие облекло на работа. Когато сте мили към другите хора, вие тайно сте по-добри и към себе си.
 1. Бъдете по-уязвими
  Уязвимостта е актът да свалиш гарда си и да споделиш емоциите си. От съществено значение е за задълбочаване на връзките ви с приятели, семейство и половинката ви.

„Уязвимостта не е печалба или загуба; това е да имаме смелостта да се появим и да бъдем видени, когато нямаме контрол върху резултата. Уязвимостта не е слабост; това е нашата най-голяма мярка за смелост. — Брене Браун

Уязвимостта ражда повече уязвимост. С други думи, когато безстрашно се отваряте към близките си хора, те се чувстват свободни да направят същото. Можете да създадете безопасно пространство за други хора да споделят по-меките, по-емоционални части от себе си с вас.

Ключово предупреждение : Избягвайте да бъдете прекалено уязвими с хора, които все още не познавате твърде добре. Уязвимостта изисква доверие и време. Споделянето на вашите най-дълбоки и тъмни тайни с непознати може да ви накара да се почувствате по-зле от преди. Запазете уязвимостта за тези, които са най-важни.

 1. Водете смислени разговори
  По-дълбоката връзка обикновено изисква по-смислени разговори с хората около вас. Всички искаме да се чувстваме чути и разбрани, но може да е трудно да разочароваме бдителността си и да изследваме повече емоционална интимност. Как преминавате през малките разговори и се впускате в дискусии, които наистина озаряват душата ви?
 1. Пренастройте мозъка си с 5 минути медитация на ден
  Когато се почувствате глупави, последното нещо, което искате да направите, е да седнете и да се потопите в мислите си. Но медитацията може драматично да промени гледната ви точка за живота и да ви помогне да му се наслаждавате повече. Вместо да размишлявате, да се стресирате и да се биете, медитацията ви помага да се почувствате здраво стъпили на земята и в мир.
 1. Използвайте силата на прерамкирането
  Някои хора се вкопчват в идеята, че положителността е нереалистична или невежа по отношение на реалността. В подкаста The School of Greatness експертът по навици Джеймс Клиър развенчава този мит. Той обяснява как е създал навик за преформулиране, за да му помогне да се справи с трудностите и провалите. Простото упражнение върви така:

Вземете лист хартия и начертайте линия по средата.
Единственото правило за това упражнение е, че всичко трябва да е фактическо. Начинът, по който ще формулирате тези факти обаче, зависи от вас.

От едната страна напишете резюме на последната година от живота си от противоположна гледна точка.
Например: загубихте работата си, гаджето ви се раздели с вас, попаднахте в автомобилна катастрофа и трябваше да започнете да ходите на терапия, за да помогнете за психичното си здраве.

От другата страна напишете същото обобщение на фактите, като използвате възможно най-положителната гледна точка. Очертайте същите тези факти в положителна светлина.

Например: Бяхте уволнени от работа, но получихте страхотен пакет обезщетение и сега можете да намерите работа, която наистина ви харесва. Приятелят ви се е разделил с вас, но не сте били толкова щастливи във връзката и сега знаете чертите, които искате в следващия си романтичен партньор. Претърпяхте катастрофа, но не сте пострадали сериозно и застраховката ви покрива голяма част от щетите. Психичното ви здраве се влошаваше, но сега сте на терапия, работите върху травмите си, за да станете по-добра версия на себе си.

Приложете тази практика за преформулиране в ежедневието си. Оформянето на вашите неуспехи и загуби в положителна светлина може да ви помогне да се почувствате по-щастливи, защото това е фактическа логика с положителен обрат. Това не е токсична позитивност; това е оптимизъм и благодарност в действие.

Сега прегледайте написаното от вас и се запитайте: „Каква е вредата да вярваш на положителната история?“ И двете страни на обобщението може да са верни, но историята, която си разказвате, в крайна сметка може да укрепи или унищожи вашето самочувствие.

35 начина да подобрите щастието си
Ако искате повече бързи дейности за повишаване на настроението, помислете дали да включите тези мини навици и преживявания в седмицата си:

 • Публикувайте вдъхновяващи цитати на стената или огледалото си
 • Практикувайте огледални утвърждения
 • Изпращайте SMS с положителни ежедневни напомняния на вашите приятели и семейство
 • Гледайте по-малко новини (нека бъдем честни, новините са пълни с негативизъм)
 • Прочетете книга за самопомощ, повишаваща увереността
 • Прегръщайте хората, които обичате
 • Правете комплименти на хората
 • Станете доброволец за кауза, която ви интересува
 • Създайте нови приятели със социално хоби
 • Научавайте нещо ново всеки ден
 • Направете нещо продуктивно, когато ви е скучно
 • Създайте табло за виждане
 • Практикувайте ежедневно водене на дневник
 • Прекарвайте време сред природата
 • Играйте с кученца (или друго животно)
 • Спри да се оплакваш
 • Направете по-кратки списъци със задачи (ще се почувствате по-завършени)
 • Направете плейлист с любимите си песни
 • Вземете творчески клас като рисуване или танци
 • Дайте си пет в огледалото
 • Гледайте филм за добро настроение
 • Оставете си „почивни“ дни (всички го правим)
 • Инвестирайте в личното си развитие (вече го правите, като четете тази статия!)
 • Купете си малки подаръци
 • Дайте обмислени подаръци на хората, на които държите
 • Носете дрехи, които ви карат да се чувствате удобно и уверени
 • Излезте от зоната си на комфорт, като опитате нещо ново
 • Гледайте изгреви и залези
 • Организирайте и декорирайте вашето пространство
 • Отидете на терапия
 • Прекарайте време в тишина
 • Яжте повече протеини (по-висок прием на протеини53може да помогне при депресивно настроение)
 • Избягвайте да се сравнявате с другите
 • Практикувайте да присъствате в ежедневните моменти
 • Извършвайте произволни действия на доброта

Ключови изводи: Щастието не се намира, то се създава

Трайното щастие не е нещо, което можете да намерите „някъде там“; това е нещо, което създавате в себе си. Всеки мисловен модел на ежедневна дейност или навик, който изберете, е гласуване за това кой искате да станете.

Ако искате да започнете да се наслаждавате повече на живота, ние ви предизвикваме да изберете един малък съвет от този списък и да го приложите тази седмица. Напишете намерението си на лепкава бележка, поставете го на огледалото си и го отметнете, когато го изпълните. Вижте как се чувствате, след това изплакнете и повторете.

Имате силата да върнете своя жар и вътрешна магия. След като започнете да търсите, може просто да откриете, че радостта е скрита навсякъде около вас.