7 психологически трика, които ще направят живота ви по-хубав

Професор Мартин Селигман, един от създателите на психологията на позитивизма, има десетки проучвания, които доказват, че позитивизмът прави живота по-хубав и по-лесен. Ето 7-те златни правила, които ще ви помогнат да се справите с лошото настроение, депресията, апатията и да подобрите начина си на живот.

1. Огледалното правило

Съвсем просто – това означава, че всеки човек, който присъства в живота ви, е ваше огледално отражение, защото неминуемо влияе на характера, на настроението, на светогледа ви, дори на самооценката ви. Чували сте за „енергийни вампири”, нали? Това са хората, които ви натоварват, които сякаш „изсмукват” енергията ви и си я присвояват. Избягвайте ги. Търсете компанията на позитивни и добронамерени хора, които не само ще поплачат за вашата мъка, но също ще се зарадват от сърце на вашия успех.

2. Силата на избора

Всичко, което се случва в живота ви, е резултат от изборите, които правите. Всяко действие води до друго действие, това е верижната последователност на събитията, които са навързани и никое не стои просто ей така в празното пространство. Някои го наричат съдба, други – Бог, трети – случайност. Науката го нарича личен избор. Разбира се, че съществуват неща, които не избираме – родителите, семейството, раждането, смъртта. Но нека това, което зависи от вас, бъде премислено. Ако имате мечтана цел, следвайте я неотклонно. Всяка малка стъпка ви приближава към желания резултат.

3. Силата на грешките

Важно е да осъзнаете, че всеки може да сгреши. Съвършенството и безгреховността са присъщи само на мъртвата материя. Затова се радвайте, че грешите и че можете да се поучите от грешките си. Това означава, че животът продължава.

4. Правилото на относителността

Съществуват неща, които зависят само и единствено от нас, затова спрете да се оплаквате от връзката си, от начина си на живот, от работата си. Ако не се чувствате щастлив с човека да себе си, по-добре се огледайте за промяна. Ако не харесвате работата си, напуснете. Нищо не е толкова страшно, колкото изглежда. Кажете си, че заслужавате повече, преодолейте страха и навика си и дерзайте!

5. Ефектът на очакването

Примирете се с мисълта, че никой нищо не ви дължи. Колкото по-малко очаквания, толкова по-малко разочарования. Бъдете мили с другите безрезервно и помагайте безкористно. Самият факт, че сте подали ръка на човек в нужда, би трябвало да ви донесе достатъчно удовлетворение.

6. Правилото на трезвото мислене

Живейте тук и сега. Не вчера, не утре, днес! Не мислете за вече отминалото, не се тревожете за това, което предстои. Животът е в този момент, докато четете тези редове, докато отпивате глътка кафе, докато гледате приятен филм. Не пропускайте настоящия миг заради мисли какво е можело да бъде или какво може да бъде. Важното е какво е сега.

7. Силата на оптимизма

Не пренебрегвайте дребните неща, които ви заобикалят. Не обвинявайте живота, че е скучен, не завиждайте на хората за техния живот – заблуждавате се, че е по-интересен от вашия. Насладете се на природата, на красотата край себе си. Благодарете, че сте живи, че сте здрави, че ходите, че виждате, че чувате. Създавайте си сами преживявания и хубави спомени. Ако прекарвате по-голямата част от времето си с дистанционното пред телевизора или втренчени в монитора, нищо чудно, че сте изпаднали в дупка. Ставайте и излезте навън. Светът ви очаква!

Цветелина Велчева

Източник: https://www.obekti.bg