9 прекрасни упражнения за креативно писане

9 прекрасни упражнения за креативно писане | Диана

Определено идеите за креативно писане много ми допаднаха. Ще се опитам да тествам поне някоя и у нас. Надявам се и на вас да ви допаднат. Хубава тренировка са за мозъка, а за децата, които трябва да се учат да пишат есета, мисля, че ще са изключително полезни, а и атрактивни, защото няма ясна тема и всичко е в техните ръце.

Доста прилича на игра, единствено трябва да се включат в нейните правила и ще се получат чудесни творби.

Започвам, а вие си избирайте кое упражнение за креативно писане на тествате.

1. „7х7х7″ Отидете до вашата библиотека. Вземете 7-та книга. Отворете на 7-ма страница. Вижте кое е 7-то изречение. Започнете стихотворение с това изречение. Напишете само 7 реда. Можете да ползвате същата идея и за писане на кратко есе.

2. Непозната дума в речник Отворете речника до произволна страница. Намерете думата, която не знаете какво означава. Не четете повече какво пише. Напишете въображаемо определение за тази дума. Повторете упражнението и с други думи. Отново е чудесно предизвикателство да се пробвате да напишете и есе за непознатата дума.

3. Описание … с ограничение Опишете всеки един от членовете на вашето семейство. Дотук е лесно, но следва и важното изискване – има ограничение за броя на думите във всяко описание. Ограничението е според възрастта на всеки човек. Например, 60-годишната ви баба трябва да бъде описано с 60 думи, 38-годишният ви баща с 38 думи, малкият ви 6-годишен брат – с 6 думи. Ако не знаете на колко години е майка ви, използвайте хитър начин да разберете годината на раждане и така да си пресметнете на колко години е, т.е. с колко думи трябва да бъде описана. Чудесна тема и за есе, нали?

4. Обяд Какво ядохте за обяд? Напишете хайку за всичко, което сте яли.

5. Първи път Напишете есе за първия път. За първия път, когато сте карали колело. За първия учебен ден. За първата любов. За първото състезание. Опишете си вълненията в този първи път.

6. Извънземен на гости Стоите в класната си стая или в офиса и изведнъж до вас каца извънземно. Трябва задължително да му помогнете. А и трябва да сте гостоприемен земен жител. Колко често се случва на някого да му дойдат гости от Космоса? В момента сте обаче на училище или на работа и не можете да отсъствате. Напишете подробно как да стигне от вашето училище или офис до вашия дом. Всичко трябва да е изключително точно. Като за извънземен, който никога не е стъпвал на тази Земя.

7. Съществителни и глаголи Вземете лист хартия и оформете две колони. В едната напишете 10 съществителни, в другата – 10 глагола. Комбинирайте ги произволно. След това напишете изречение за всяка двойка. После напишете разказ, в който присъстват всички тези изречения.

8. Азбука Напишете история от 30 изречения. Всяко изречение трябва да започва с буква от азбуката (където е възможно, а в другите случаи – буквата да присъства). Започнете с „А“ и завършете с „Я“.

9. Детска песничка с нови думи Харесайте си детска песничка и сменете думите й с ваши, които да подхождат на мелодията.

Автор – ЙОРДАНКА БОНЕВА-БЛАГОЕВА – Данибон / www.danibon.com