“Зад настоящите хранителни препоръки да се ограничават мазнините, които съдържат над два пъти повече калории на грам от въглехидратите и протеините, стои схващането, че ограничението по естествен начин ще доведе до загуба на тегло. Направеният от нас анализ ясно показва, че науката не подкрепя нискомаслената диета като оптимална стратегия за отслабване в дългосрочен аспект”, казва ръководителят на изследването Диърдри Тобаяс.
В краткосрочен аспект нискомаслената диета наистина оказва ефект върху отслабването в сравнение с неспазването на хранителен режим. Анализът обаче показва, че в дългосроченаспект няма разлика между нискомаслените и високомаслените диети по отношение на средната загуба на тегло.
“За да се справим с епидемията от затлъстяване, трябва да потърсим по-ефективни в дългосрочен аспект подходи към отслабването и поддържането на здравословно тегло”,допълва Тобаяс.