Д-р Цветанка Янакиева: Лекарства за отслабване са по-опасни, отколкото тлъстините!

Д-р Цветанка Янакиева: Лекарства за отслабване са по-опасни, отколкото тлъстините! | Диана

Някои от препаратите предизвикват депресия с желание за самоубийство.

Д-р Цветанка Янакиева е завършила Медицинската академия в София и е магистър по медицина. Има призната специалност по спортна медицина. Работила е в Районна болница – Лом, в Националния център по спортна медицина и в Медицински център по рехабилитация и спортна медицина. Има специализации по спортна медицина, по ехография и токсикология, както и по анестезиология, реанимация и здравен мениджмънт. Има дългогодишен опит в областта на спортната медицина, профилактиката, здравословното хранене, отслабването и възстановяването и биостимулирането.

Лятото и жегите разголват телата и разкриват… натрупаните тлъстини, некрасиво набъбнали под леките дрехи. Искаме колкото се може по-бързо да се отървем от тях и така попадаме в капана на агресивните реклами за чудодейни хапчета за отслабване, бързи диети…

Наднорменото тегло безпокои близо половината от хората. Някои отиват в спортната зала, други започват диета, а трети търсят лесен начин и се тровят с таблетки. Но дали си заслужава да заложим здравето си в името на красотата? Какви рискове крият хапчетата за отслабване? Разделното хранене може ли да е изход от проблема с наднорменото тегло? По тези въпроси разговаряме с д-р Цветанка Янакиева.


– Д-р Янакиева, може ли таблетките за отслабване да решат проблема с наднорменото тегло, без да спазваме правилата на балансираното хранене?
– Никакви таблетки не отменят нито балансираното хранене, нито физическата активност. Повечето от тях помагат да се понесе гладът – човек е на строга диета и по-малко страда от недостига на храна. Но сега подобни препарати почти не се произвеждат. Повечето от тях са забранени. Едни от даващите големи надежди препарати бяха тези на базата на веществото сибутрамин. Твърдеше се, че той увеличава чувството за насищане и намалява потребността от храна, помага да се изгарят мазнините. Но установената му с наблюдения способност да намалява теглото, се оказа силно преувеличена. А предизвиканите от него странични ефекти са твърде реални и не могат да се пренебрегнат.

– Какви по-точно усложнения предизвиква веществото сибутрамин?

– То предизвиква предимно усложнения от страна на сърдечносъдовата система – повишаване на кръвното налягане, сърцебиене, инфаркти и инсулти. Дори и усложнения на вече съществуващи заболявания, които са чести при хората със затлъстяване. Рисковете значително надвишиха ползите и производителят сам го изтегли от пазара. За това официална забрана не е пусната и негови копия продължават да се произвеждат и да се разпространяват по Интернет или в състава на китайски хранителни добавки, които почти не подлежат на контрол.

– Има ли и други такива опасни препарати за отслабване?

– Подобна е историята с френския препарат фенфлурамин. Той също притъпява чувството на глад. Но с течение на времето става ясно, че у една трета от потребителите предизвиква поражения на клапите на сърцето. На някои, изпили един-два курса от него, се е наложило да бъдат сменени сърдечните клапи. Препаратът бързо е забранен и никъде в света официално не се продава.

– А неофициално?
– Опасното вещество се синтезира в Източна Азия и се разпространява контрабандно по Интернет или в състава на някои

рекламирани като ефективни китайски добавки

Много надежди донесе и появата на препарата римонабанд. И той също много бързо беше изтеглен от пазара. Изясни се, че предизвиква появата на депресия с желание за самоубийство. Явно е, че усилията, насочени към успокояване на чувството за глад засяга такива дълбини на нашата физиология, че всеки опит ни застрашава със сериозни странични ефекти.

– Има ли препарат за отслабване в момента, който е разрешен за продажба у нас?
– С голям ентусиазъм беше посрещнат препаратът орлистат, чието действие не е насочено към мозъка, а към червата – той блокира ензима, който разгражда мазнините и те се изхвърлят по естествен път. Към този момент той е единственият препарат за отслабване, разрешен за продажба у нас и в цивилизования свят. Но с времето се натрупаха и за него негативни наблюдения. Има данни, че влияе зле върху черния дроб, предизвиква появата на рак на пикочния мехур и доброкачествени аденоми на дебелото черво, които могат да станат основата за появата на рак. Освен това има някои особености при неговото използване. Трудно е да се избегнат проблеми с дефекацията – незадържане на изпражнения, мазни зацапвания, диария, силно подуване на корема. За да се избегнат, е необходимо да се намалят мазнините в храната. А в такъв случай за какво ви е орлистат? Неговият ефект можете да постигнете с добре обмислено хранене. Така че, уважаеми читатели на в. „Доктор”, не разчитайте на чудодейни таблетки, елексири и задморски билки. Много по-сигурно е да заложите на умереност в храненето и заниманията със спорт. Доказано са безопасни и действат.

– А как да контролираме ефективно преяждането?

– Затлъстяването е най-разпространеното заболяване в наше време. Няма друга болест, която да засяга поне една трета от жителите на дадена страна. Която да засяга в еднаква степен и развитите, и развиващите се страни, бедни и богати. Която да носи след себе си цял шлейф от неприятни последствия – повишено кръвно налягане, атеросклероза и сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт, захарен диабет втори тип с неговите многобройни усложнения. Също така и

проблеми с опорно-двигателния апарат,

с ендокринната и имунната система. Няма система в нашия организъм, която да не страда от затлъстяването. За борба с него са измислени хиляди диети. Многобройни хапчета са рекламирани като последното чудо, което ще стопи тлъстинките. Но… хапчетата едно по едно биват забранявани поради тежки странични ефекти. Хилядите диети дават временен ефект и след това до 95% от приложилите ги си възвръщат килограмите и още над тях. След което проблемите се увеличават още повече. Защото човек се връща към старите си навици, без да е променил своето отношение към храната. Това е така, защото се борим със следствието, а не с причината. Смятаме, че основният ни враг е наднорменото тегло. За никого не е тайна, че основната причина за появата на излишните килограми е преяждането. Но какво да правим, ако ръката ни сама пъха в устата поредната торта, ако след основната порция винаги следва добавка, ако всички мъки и радости ги затискаме с нов десерт и цял ден дъвчем и се тъпчем с предимно вредни и много калорични храни?


Какво трябва да направим?

Първо трябва да признаем поне пред себе си, че имаме проблем. Не трябва до безкрай да се заблуждаваме, че това са 2-3 килограма, които можем да свалим, когато поискаме. Имаме проблем и се налага да взимаме мерки и да се преборим с основната причина. Второ, необходимо е да признаем личната си отговорност за съществуването на проблема и причината за него – преяждането. Този който уверява, че яде малко, почти нищо или си спестява истината, или не я осъзнава.

„За да отслабне човек, за да се намали вредното въздействие на следствието, да стане свободен от вредния навик да преяжда, необходимо е да признае неговото наличие и своята зависимост от храната. Човек, който смята, че за всичките му беди е виновен всеки друг, но само не и той, няма да поиска да се променя и няма да може. Едни се стремят да прехвърлят своята отговорност на лекаря: „Нищо не мога да направя със своя апетит, направете нещо вие, мотивирайте ме да отслабна.”

Други жално разказват за тежката си наследственост, бавен метаболизъм, нарушена липидна обмяна, изобилието на стресови ситуации в живота и напълно изключват собственото си авторство в натрупването на излишните мазнини. Това не признаване на личната отговорност прави лечението неефективно. Осъзнаването на личната отговорност в появата на проблема ще доведе до осъзнаването на факта, че както сам си виновен за това, така и сам ще трябва да се пребориш с него. Сам ще трябва да вложиш време и усилия за преодоляването му. Никой не може да направи това вместо теб. Всеки е способен да се промени към по-добро”, допълни д-р Янакиева.


Имам въпрос: Олга Стилиянова от Кубрат:
Наистина ли преяждането е вид психична зависимост?

Не бързайте да отслабвате, правете го бавно, но сигурно

Да, преяждането е вид психична зависимост от храната, сходна с наркотичната. Това е действителният проблем. В мозъка се намират еднакви промени и при двете. Борбата с нея е дълга и трудна. Никой не трябва да мисли, че може за десет дни да се справи с проблем, натрупвал се с години. Но трябва да се започне, ако искаме да постигнем някакъв успех. Никой не може да го направи заради нас.

Промяната може да дойде по-бавно, но резултатът ще е по-траен. „Вълшебните” начини за отслабване – диети, таблетки, чайове – в най-добрия случай заобикалят проблема, а в действителност го задълбочават. А тази зависимост разрушава физическото ни здраве. Не ни позволява да живеем пълноценно. Ние ставаме нейни роби.


Да сложим под контрол преяждането!

Това трябва да е най-главната ни цел. Намаляването на килограмите ще бъде приятният страничен ефект от това, нашата награда. В няколкоседмичната програма да сложим началото на нашето ново „аз”! Иска ни се да отслабнем сега и веднага. Затова често се поддаваме на т.нар. чудодейни диети, като разделното хранене например, което има много последователи и у нас. На кого не му се е искало да отслабне бързо и с минимални усилия. Всеки ден на бял свят се появяват поредните чудо диети, някои твърде съмнителни, които най-често са или безсмислени и скъпи, или направо опасни.

Една от най-популярните системи за хранене е разделното хранене. Нейните привърженици в наши дни са безчислено множество.

Следвайки заповедите на американеца Хърбърт Шелтън от 1928 г. те се хранят така, че в храносмилателната система белтъците да се смилат отделно от въглехидратите и в различно време. Това е според Шелтън. От гледна точка на медицината тази теория е нелепа и няма никаква физиологична основа под себе си. Идеите на Шелтън нямат никакво отношение нито към изводите от опитите на Павлов, нито към общоприетите в началото на миналия век, а още повече към съвременните, представи за физиологията на храносмилането.

Един от постулатите му е, че при неправилно хранене храната се задържа в хранопровода – не е грешка на преводача, а продуктите в недопустимите съчетания се задържат в стомаха, където се подлагат на гниене. Разбира се, никакво гниене в стомаха не е възможно – при такава киселинност не може да оцелее нито една бактерия, освен хеликобактер пилори.Между другото!

Представите на Шелтън за съчетаемостта на храните не е основана на нищо друго освен на фантазията на автора, подпомогната от липса на медицинско образование. Той е завършил школа по натуропатия и хиропрактика. На практика е доказано в множество изследвания, че хранителните вещества се усвояват и метаболизират най-добре именно при съчетаване на различни продукти при един прием на храна. От друга страна, храните са съчетание от белтъци, въглехидрати и мазнини. В действителност чисти монокомпонентни продукти са само захарта, солта и олиото. Даже чистата свинска мас е 70-75% мазнини, а медът – 75% въглехидрати, останалите проценти са други вещества, включително и белтъци.


Как разделното хранене редуцира теглото?

За няколко милиона години еволюцията е успяла да приспособи човешката физиология към усвояване на хранителните вещества чрез поемане на смес от различни храни.

В дванадесетопръстника благополучно се смилат в едно и също време, без всякакво разделяне, мазнини, белтъци и въглехидрати. То се осъществява от ензимите на панкреаса и чревната лигавица и с помощта на жлъчката, без отлагане на прословутата „шлака”. В клетките на панкреаса храносмилателните ензими се синтезират и пакетират в едни и същи мехурчета – везикули и в комплект се изливат в дванадесетопръстника. Тук обаче въпросът е: на какво се дължи тогава намаляването на теглото при разделното хранене? То се дължи на няколко простички неща. И те са:

• Непълното усвояване на храната.

• Преминаването към дробно хранене – храната се приема 6-7 и дори 8-кратно през деня.

• Замяната на похапванията с некачествени храни на осъзнато отношение към храненето.

• Намаляване на употребата на бързи въглехидрати и тежки животински мазнини, употребата на повече плодове и зеленчуци.

• Снижаване на общата калоричност на менюто.

• Склонност към останалите аспекти на здравословния начин на живот.

Това са причините хората да мислят, че от разделното хранене се отслабва. Причината за отслабването е калорийният дефицит, а не разделното хранене. И все пак, всяко осъзнато отношение към храненето е за предпочитане пред стихийното преяждане.


Още един факт!

Олово, живак и синтетични материали се съдържат в голяма част от хапчетата и билките за отслабване, които се продават в различни държави, включително и в България Това съобщава швейцарската преса, която публикува предупреждение на института „Swissmedic”.

До учените в института са изпратени множество сигнали за опасността от български, американски и френски колеги. Специалистите предупреждават, че най-опасни са хранителните добавки, продавани по интернет.

На първо място трябва да се внимава с капсули, съдържащи уж лековити китайски билки, обяви институтът. В тях различни европейски лаборатории са засекли не безвредните субстанции сибутрамин и фенолфталеин, но и олово и живак в пъти над допустимите норми.Впрочем!

Специалистите от института „Swissmedic” са тествали 13 вида хапове за отслабване, направени от 10 различни билки. Над половината съдържали недекларирани тежки метали и синтетични вещества. В 8 от тях например, вместо билки, имало само синтетика. В три имало комбинация от сибутрамин и фенолфталеин – и двете вещества могат да се получават само с рецепта, тъй като имат странични ефекти, а на всичкото отгоре не водят до намаляване на теглото. Институтът ги е класифицирал като потенциално опасни за здравето медикаменти.

Престъпно е нарочното въвеждане в заблуждение на клиентите, смятат още швейцарците.

Най-опасни са хаповете от азиатските страни. В един от азиатските изследвани продукти имало олово 50 пъти над допустимото!

Милена ВАСИЛЕВА