Защо майките също имат вина за мухльовците наоколо?

Да отгледаш мъж | Диана

Жените постоянно се жалват, че нямало мъже наоколо. Да ги съжалим ли?

Не мисля, че трябва да ги съжаляваме, защото твърде много от тях възпитават синовете си като момичета. Лигавят ги най-малко докато достигнат възраст за училище, изпадат в истерия дори от най-малката синина или падане (О, Боже Господи, Гошко веднага слизай оттам!). Хвърлят се да ги спасяват, ако любимите им синове са се качили по-високо от третото стъпало на някоя катерушка. Обуват им всякакви нелепи шортички до петгодишна възраст и ги хранят с лъжичка вместо да възпитат някаква самостоятелност в детето си.

Резултатът е логичен: капризни полумомчета с хлътнали гърди, кецове и с лачена чантичка диагоналка Adidas през рамо. С празни погледи и  мечти родителите им да натрупат богатство за да могат те да не работят, а само да се забавляват.

Какво влиза в понятието „мъж“?

Мъжът трябва да е силен. А това какво означава – да взема бързо решения и да носи отговорност за тези си решения.

Въпрос към всички родителите имащи синове. Учи ли се синът ви да взима решения самостоятелно и да носи отговорност за решенията си?

Да взимаш решения и да носиш отговорност са двете страни на един и същи медал. Свободата е едната страна. Ограничаването на свободата в резултат от взетите решения е другата страна.

Например: мъжът взема решения, но отговорността за тях носи жена му. Това не е мъж, а просто мамино детенце.

Мъжът не взема решения, но носи отговорността за тях. Това не е мъж, а някакво мъжленце.

Свободата започва със самоограничението.

Има една стара източна поговорка, която гласи: „Първи вода пият камилите, защото нямат ръце. Втори пият мъжете, защото нямат търпение. Последни пият жените“.

В адекватната (нямаме предвид мюсюлманска) схема за възпитание, правилата трябва да са много по-различни. Например: „Най-хубавото се дава на мама. Защото тя е момиче. След това даваме на котката — защото е безпомощна и зависи от нас. А после сме ние с теб. Защото ние сме мъже“.

На каква възраст детето става мъж?

От момента на осъзнаване на себе си като личност. Психолозите знаят кога се случва това. На три години!

Да, мили мами. Още на три години вашият син или е вече мъж, или при него започват някакви изкривявания. И колкото повече се отнасяте с него не като с мъж, толкова повече ще засягате неговото мъжко му начало. А всички потиснати и неправилно развиващи се мъжки инстинкти после ще се проявят в някаква извратена форма: агресия, извращения, ненавист или тотално неуважение към женския пол.

Не по-късно от тригодишна възраст на момчето вече трябва да му се казва: „Ти си мъж”. И трябва да започне да се учи на думите „Длъжен си!“.

Тъжно е, но е факт, че фрази като „искам да го направиш както ти казвам и не ме интересува нищо друго!“ или „казах така, защото си длъжен да го направиш както казвам“ водят до развитието на социопатична личност. Огледайте се и ще видите навсякъде тълпи от мъжленца, неспособни да направят каквото и да било действие.

Мъжът е длъжен:

 • Да може да търпи.
 • Да може да преодолява себе си.
 • Да умее да греши.
 • Да умее да бъде нежен.
 • Да умее да бъде груб.
 • Да умее да бъде различен.
 • Да умее да отговаря за думите си.
 • Мъжът трябва да умее да БЪДЕ.

Към детето е нужно да се отнасяте като към възрастен. Това е за негово добро. И това не означава, че с него не трябва да се играе, да му се прощават грешките, да му се дава нежност или да не му се усмихвате.

Детето има право да греши. Момчето изследва света наоколо и неговите граници. Знаете ли защо мъжете приличат на деца? Защото мъжете също изследват границите на света си.

Момчето не трябва да бъде наказвано за грешките си. То трябва да бъде научено да ги поправя. От него самия. Самостоятелно. Но с ваша помощ и ако се наложи – подсказване.

 • Това е твоята стая. Сам си ѝ стопанин – сам ще прибираш защото сам я разхвърляш.
 • Мама също е момиче. Колкото повече ѝ помагаме – толкова по-доволна ще е тя и ще ни мрънка по-малко.
 • Сгазил си лука – отговаряй за постъпките си.
 • Ти можеш всичко сам.
 • Ти на първо място си защитник на семейството.
 • И не забравяй. Ние сме заедно.
 • Има проблем? Значи има и решение.

Дами, отгледайте синовете си, така че те да се превърнат в истински мъже!

Вече има прекалено много барби-бойс, отгледани от вашите предшественички…

Автор: Дмитрий Нагиев