Екстракт от боровинки допринася за предотвратяване на образуване на зъбни плаки, които могат да доведат до заболяване на венците и пародонтит.
След като намалява риска от пародонтит, екстрактът от боровинки може да ограничи и употребата на антибиотици, използвани за отстраняване на инфекцията, която може да унищожи венечна тъкан, пише БТА.
Учени от университета в Лавал (Канада) се поинтересували дали съдържащите се в боровинките полифеноли могат да се борят със свързани с пародонтита видове бактерии, след като са ефикасни срещу патогени в храните. За целта те тествали екстракт от диви боровинки.
Оказало се, че в лабораторни условия той успешно потиснал растежа на един от основните видове бактерии, които причиняват образуване на зъбни плаки – Fusobacterium nucleatum. Екстрактът блокирал и молекулярната “пътека” свързана с възпалението на венците. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry.