Фруктозата е фактор за генетични промени в мозъка

Фруктозата е фактор за генетични промени в мозъка | Диана image 2

Фруктозата може да увреди гени и да повлияе за промени в мозъка, свързани с редица заболявания, като болестта на Алцхаймер и диабет, сочи американско изследване.

Мишки показват признаци на метаболитни заболявания и загуба на паметта, когато храната им съдържа голямо количество фруктоза, независимо че ефектът й изглежда е неутрализиран от специфична омега-3 мастна киселина, заявиха учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, цитирани от ЮПИ и БТА.

Те по-рано установили, че фруктозата уврежда мозъчните функции. Това ги накарало да проучат дали омега-3 мастна киселина, наречена докосахексаеноична киселина, може да обърне в обратна посока предизвиканите от фруктоза промени в ДНК.

Организмът не произвежда нужното количество докосахексаеноична киселина, която да противодейства на ефекта от фруктозата.

Учените обаче увериха, че е достатъчно да се консумират някои храни, като риба, и да се приемат добавки.

“Храната е като фармацевтична съставка, която влияе върху мозъка”, уточни д-р Фернандо Гомес-Пиния от университета.

За целите на изследването учените тренирали плъхове да излязат от лабиринт, преди да ги разделят на три групи, които приемали различни напитки за 6-седмичен период:

– вода с известно количество фруктоза, което се равнява на онова в изпивания от човека 1 литър газирани напитки;

– вода с фруктоза и голямо количество докосахексаеноична киселина;

– вода без фруктоза и без докосахексаеноична киселина.

Когато плъховете били върнати в лабиринта, онези от тях, които приели вода и фруктоза, преминали през него с наполовина по-бавна скорост в сравнение с погълналите единствено вода гризачи.

Плъховете, които приели фруктоза и докосахексаеноична киселина, пък се справили със задачата толкова добре, колкото и погълналите единствено вода техни събратя.

Плъховете, в чиято храна има голямо количество фруктоза, но липсва докосахексаеноична киселина, са също с по-високи нива на кръвната захар, триглицеридите и инсулина, а това е свързано с риск от затлъстяване, диабет и други заболявания.

“Докосахексаеноичната киселина променя не само един-два гена, а изглежда връща целия геном обратно към нормалното. Това е впечатляващо”, отбеляза д-р Ся Ян от университета.