Горчив пелин за имунната система

Горчив пелин за имунната система | Диана

И листа от малина срещу атеросклероза…

Баба Стоянка от Пловдивско е чест събеседник на проф. Мермерски в предаването му „Нашата храна – нашето лекарство“ по телевизия СКАТ. Преди броени дни тя изпрати в редакцията на „Десант” подборка от нейни рецепти за стимулиране на имунната система при деца и възрастни, както и билкови отвари, помагащи при различни страдания.

За закаляване на малко дете и подсилване на организма, особено след прекарани хепатит или ангина, тя препоръчва един еликсир, който е научила от книга за пелина и неговите лечебни качества, написана от един швейцарски кантонер.
Взема се 1 чаена чаша вряла вода и в нея се поставя 1 супена лъжица горчив пелин.  Престоява 1 час и се прецежда. От отварата се дава на болния по 1 кафена лъжица 3 пъти на ден, без да се подслажда. Рецептата прочиства целия организъм и стимулира имунната система.

При силна настинка, придружена с повръщане, в 1 чаена чаша чай (да не е черен) се слага 1 щипка сол, 1 щипка захар и 1 щипка сода за хляб. Пие се по 1 супена лъжица през 5 мин., докато течността свърши.
Зимата наближава с всеки изминал ден. Децата я очакват с нетърпение и мечти за по-дебел сняг, за да се попързалят на воля. Такива били и децата на баба Стоянка – палави и обожаващи зимната ваканция, която прекарвали навън с шейните. За да избегне тежките простуди, тя профилактично всяка вечер им давала прополис (дозировката е дадена по-долу) и по 1 чаена лъжичка сок от червено цвекло.

Днес те пък прилагат успешно тази рецепта, грижейки се вече за своите деца. На по-малките деца сокът от червеното цвекло с прополиса се дава като се капне върху бучка захар. Трябва  да се отбележи отново, че прополисовата тинктура се дава в доза – капка на годинка, т. е. ако детето е двгодишно – 2 капки, ако е на 5 години – 5 капки и т. н. За възрастни над 20 години се дават 25 капки.

За лечението на грип баба Стоянка използва малинови листа или клонки от растението. Те се нарязват наситно и 1 супена лъжица от тях се залива с 1 чаена чаша вряла вода. Оставя се да ври 10-20 мин., след което се кисне 2 часа и се пие като чай.
За възпалено гърло пък лечителката препоръчва да се прави отвара от листа от малини и 1 чаена чаша вряла вода. Тя също се пие като чай, но може да се използва и за гаргара.
Малинови листа възрастната жена използва и при атеросклероза. В този случай шепа от клонките на растението се заливат с 1 чаена чаша вряла вода. Съдът се захлупва и се оставя  да престои 2 часа. От получената настойка се пие по половин чаша 3 пъти на ден.

Ако питате баба Стоянка как да се отървете от досадния херпес, тя ще ви отговори, че това е много лесна работа. За целта се прави една фунийка от хартия или от четвърт страница на вестник. Постава се в чинийка, като конусът е обърнат нагоре. Пали се с клечка кибрит, изгаря до половината и се изгасва. На дъното на чинийката  се получава едно балсамче от борова смола със златист цвят, с която веднага се намазва болното място. За ден-два от херпеса не трябва да остане и следа.

Източник: Десант