Грешки, които ни пречат да отслабнем

Грешки, които ни пречат да отслабнем | Диана

Закуската ви е сведена до минимум или напълно липсва с цел да намалите калориите, които приемате? Всъщност – това може да провокира преяждане, пише списание Elle. Здравословна закуска от пълнозърнест хляб, банан или зърнени храни с обезмаслено мляко – изберете и закусвайте!

Ето какви грешки може би допускате в опитите си да се сдобиете със стройна фигура:

Заменяте пълноценния обяд с течен

Обядът в течна форма е опция само за няколко дни. Диетичният коктейл не може да замени пълноценната храна, в която се съдържат хранителни вещества и фибри.

Всеки ден закусвате с мюсли

Тези, които се продават в супермаркетите, съдържат до 260 калории и 10 г мазнини за една порция в половин чаша. Задължително обръщайте внимание на указанията върху опаковката.

В периода на диетите се храните с едно и също

За нормално здраве трябва да приемате разнообразна храна. Не трябва да свързвате периода на „гладуването“ с лишаване. Заменете чинията паста с цветни зеленчуци като патладжан, червени чушки и тиква.

Консумирате замразени храни най-малко 4 пъти седмично

За заетите жени това е идеалният начин за бърза вечеря. Проблемът е в това, че замразените продукти съдържат до 1000 мг натрий в пакет (препоръчителната доза за денонощие е до 2400 мг). Замразените храни са и бедни на хранителни вещества. Веднъж седмично е добре, но повече не е препоръчително.

Пропускате обяда и дояждате това, което е останало в чиниите на децата

Дори не подозирате колко калории поемате така.

Добавяте пържени зеленчуци към обяда си

По принцип приемате, че зеленчуците съдържат малко мазнини и калории. Но това не се отнася до пържените. Консумирайте ги сурови или приготвени на грил.

Салата за обяд

Може, но ако е пълна с хляб, сосове и пържено месо – това не е никаква салата.

Отказвате се от маслото за сметка на зехтина

Мазнината се храни с мазнина. Особено когато става дума за пресмятане на калории. И маслото, и зехтинът съдържат повече от 100 калории за една супена лъжица. Тъй като зехтинът съдържа по-малко наситени мазнини и холестерол, е по-добрият източник на мазнини от гледна точка на здравословния начин на живот. Но със зехтина също трябва да има мярка.

Заменили сте плодовете фреш

Така лишавате организма си от безценните фибри и които не могат да бъдат заменени с нищо. Соковете лесно може да се консумират в по-голямо количество в сравнение с плодовете, а това увеличава и количеството на приетите калории.

Отказали сте се от междинните закуски

Това само усилва чувството ви за глад. Избирайте моркови, пълнозърнести крекери или натурален шоколад, но не давайте на стомаха да спира да мели.

Смятате, че десерт без захар е полезен за талията ви

Липсата на захар не гарантира липсата на калории. Съобразявайте се по-скоро с общото количество калории на всяко отделно ястие.

Отказвате се от десерта изобщо

Сценарият винаги е един и същ. Започвате с нещо малко, а след това си налагате зверски забрани на сладко например, което ви кара да злоупотребявате от време на време. За да не стигате до там, позволявайте си десерти периодично.

Приемате хранителни добавки, които изгарят мазнините

Те не са толкова безобидни, колкото ви се иска да вярвате. Добавки с ефедрин, диетичен чай, хормоноподобни вещества и дори прости витамини в големи дози може да бъдат опасни.

Консумирате прекалено много протеини или протеинови шейкове

Ако тренировката ви трае по-малко от два часа, едва ли ще успеете да изгорите калориите от всичките протеини, които сте приели преди това. За да се заредите с енергия, изяжте един банан или нискомаслено сирене преди тренировка.

След тренировка си позволявате нещо вкусно

Повечето хора не могат да оценят адекватно стойността на изразходената енергия по време на тренировки и използват това като оправдание за обилното похапване. Това обаче проваля всякакви усилия в спортната зала.

Консумирате малко храни, богати на фибри

Отказ от храни с високо съдържание на фибри (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни) може да доведе до проблеми с храносмилането. Женският организъм се нуждае от 25-35 гр. фибри на ден.

Не се храните с риба

Така се лишавате от омега-3 мастни киселини, които понижават сърдечно-съдовите заболявания и предпазват от образуването на тромбове.

Напълно сте изключили от мазнините от храненето си

Малко количество мазнини са необходими за усвояването на хранителните вещества, както и за правилното функциониране на имунната и на нервната система. Освен това – те дават чувството за ситост.

Смятате, че въглехидратите са вредни за фигурата

Въглехидратите са основен източник на енергия и съставляват 55-60 % от ежедневния хранителен прием. Освен това диета, която съдържа по-високо количество протеини в сравнение с въглехидрати може да увеличи в дългосрочен план риска от сърдечно-съдови заболявания.

Приемате витамини ежедневно и не консумирате достатъчно плодове

Към момента не е установено категорично кое е по-полезно – хранителните вещества в храната или комбинацията им с изкуствено създадени мултивитамини. Таблетките не са причина да се отказвате праскови и крушите. Важното е да не ядете плодовете през нощта, когато панкреасът започва да отделя повече инсулин, съдържанието му в кръвта се повишава и тялото получава сигнал за съхраняване на мазнини.

Ограничавате се с до 800 калории на ден

Това забавя физически обмяната на веществата и дава сигнал на организма ви да съхранява всички приети калории. Нискокалорийната диета е опасна за здравето дори. Подобно изтезание за организма не трябва да продължава повече от три дни.