Как да се чувстваме по-добре с дишане?

Често ли се задъхвате, когато изкачвате стълби? Чувствате ли липса на енергия точно когато ви е най-необходима? Можете ли да правите кардио с бързо темпо повече от половин час или се изморявате още в началото? Дишате ли тежко, докато спите? Не че има как да знаете, но можете да питате партньора си. Ако отговорът на повечето въпроси е „да” или просто изпитвате остра нужда да бъдете по-енергични и жизнени, може би е време да се научите да дишате правилно.

Как да се чувстваме по-добре с дишане?Интересен факт е, че повечето хора използваме само 15-20% от капацитета на белите дробове по време на дишане. Това е причина за забавена обмяна на веществата, липса на енергия, отпадналост, лошо храносмилане, чувство на меланхолия, главоболие и други. Първата и най-основна нужда на нашите клетки е нуждата от кислород. Ако не задоволяваме най-пълно тази им потребност, ние ги обричаме на неспособност да изпълняват правилно и останалите си функции.

А само си представете колко добре бихме се чувствали, ако използваме целия капацитет на белите си дробове, докато дишаме? Колко по-лесно ще се случват всички процеси в тялото ни и колко енергични и здрави ще бъдем. И да! Напълно е възможно да използваме пълния капацитет на дробовете си, докато дишаме! Сега ще споделя с вас няколко упражнения, които ще ни помогнат да дишаме оптимално. Лесни са и всеки може да ги изпълнява вкъщи.

Упражнение 1: Релаксация и концентрация

Много е важно да отбележим, че дишането е ключов критерии за това, как се чувстваме. Много лесно можем да се справим с притеснението, прекалената превъзбуда и липсата на концентрация, ако дишаме, както трябва. Именно затова първото упражнение, което ще споделя, е предназначено за успокояване и релаксиране. Можете да го правите винаги когато се чувствате неспокойни, разконцентрирани, стресирани, преди публични изяви, преди изпити или всякакви моменти, когато се чувствате притеснени. Можете да го правите преди лягане – в комбинация с някои лесни йога упражнения се получава страхотен лек срещу безсъние. Това упражнение е идеално и като подготовка на ума за медитация. Не се учудвайте от простотата му – тук по-важна роля играят умът и концентрацията ни.

То се състои в следното:

Седнете на стол. Ако ви е удобно, можете да сгънете и кръстосате краката си, ако не – просто ги отпуснете напред. Изключително важно е да изправите гърба си, защото това позволява на диафрагмата да се движи свободно, което помага на белите дробове да се разширяват максимално, без нищо да им пречи. Затворете очи. Можете да си пуснете нежна музика или ако предпочитате го направете в пълна тишина. Най-добре е да бъдете сам, за да не ви разсейва никой.

Как да се чувстваме по-добре с дишане?Съсредоточете цялото си внимание върху върха на носа си. Идеята е да проследите с ума си въздуха, който излиза и влиза през носа ви, за 10 пълни вдишвания. Като забележете – първо издишвате, след това вдишвате. Това помага да успокоите ума си по-бързо. Изчистете всичко излишно от него. Сега нямате телефон, около вас не съществуват хора, не ходите на работа и забравяте за шефа си. Оставате само вие и дъхът ви. Чувствайте го. Представете си, че носът ви е врата и вие сте пазачът – следите кой влиза и кой излиза. Ако усетите, че за секунда откъсвате вниманието си от дишането – върнете го там отново. Изпълнявайте упражнението със собствено темпо, но не прекалено бързо.

Спокойно, едва ли ще се получи в първите 10 опита. Отначало може да се изнервите или да ви се стори досадно. Ако се случи така, това означава, че имате известни проблеми със способността си да се концентрирате. Ако го правите в продължение на една седмица и повече, постепенно ще забележите, че ви става все по-лесно и приятно. Дори ще изпитате истинско удоволствие от упражнението. В дългосрочен план ще добиете способност за съсредоточаване, ще станете по-спокойни и уверени.

Десет издишвания и вдишвания, като условието е: Ако им изгубите бройката – почнете отначало!

Упражнение 2: Енергичност и жизненост

Това упражнение се състои от три части. Всяка от тях ни помага да активизираме различни части от белите си дробове, за да можем после да ги свържем в цялостно пълно дишане. Препоръчвам ви да не правите всичките три части наведнъж, ако не сте свикнали. Отделете няколко дни, за да разучите всяка от тях, чак след това преминете към пълното дишане. Идеята е, че ако до сега винаги сте дишали с върха на белите си дробове, може да ви се завие свят от прекалено голямото количество кислород, което навлиза в тялото ви изведнъж. Енергията, която навлиза в тялото ни от кислорода се освобождава на 8 етапа, в противен случай би се получила експлозия. Ако до сега сте дишали плитко, ще ви трябва повече време да свикнете. Спокойно. Бързо ще стане.

Част 1: Диафрагмено дишане

Как да се чувстваме по-добре с дишане?Легнете по гръб (на земята моля) и поставете дясната ръка върху гръдния кош, а лявата върху пъпа.
Издишайте.
Вдишайте. Позволете на въздуха да нахлуе дълбоко в дробовете ви. Диафрагмата слиза в коремната област. Усещате как коремът под лявата ви ръка се повдига. Ако е необходимо упражнете натиск с дясната ръка върху гръдния кош, за да не се мести
Издишайте през носа, като леко притискате корема си
Започнете с 3-4 вдишвания, ако се чувствате добре, увеличете до 7-8
С времето можете да увеличавате бройката или просто да го правите, колкото време ви е приятно

Част 2: Флангово (странично) дишане

Легнете по гръб и сложете ръцете си отстрани на ребрата, малко над талията
Издишайте
Вдишайте. Представете си, че по-голяма част от нахлуващия въздух се стича във фланговете. Гръдният кош се разширява и ръцете се изместват настрани
Издишайте през носа
Изпълнете 3-4 флангови вдишвания. Ако се чувствате добре може да увеличите до 7-8

Част 3: Гръдно дишане

Легнете по гръб
Кръстосайте ръце – дясната ръка положете върху лявата горна страна на гръдния кош и ключицата, а лявата – огледално на нея, до дясната ключица
Издишайте
Вдишайте. Представете си как по-голямата част от въздуха струи към раменете. Гръдният кош се разширява, ръцете ви се повдигат. Раменете не бива да отиват нагоре
Издишайте през носа и почувствайте как гърдите ви се отпускат
Започнете с 3-4 вдишвания и увеличете до 10
След като усвоите горните три упражнения, можете да преминете към част 4:

Пълно дишане – то обединява диафрагменото, фланговото и гръдното дишане. Това е естественото дишане, което всеки от нас би трябвало да прави. С продължителни упражнения то измества неправилните дихателни навици.

Легнете по гръб и насочете цялото си въображение към пълното дишане 🙂
Издишайте
Вдишайте. Позволете на въздушния поток първо да изпълни долната част на белите дробове, а после и горната. Коремът се повдига, а фланговете и гръдният кош се разширяват
Издишайте и отпуснете дихателните мускули
Започенете с 3-4 пълни вдишвания и постепенно увеличавайте броя им
Дайте си време и изпробвайте упражненията. Ако са ви харесали, ще се радвам да споделите и с удоволствие бих написала още една статия с подобни дихателни техники, най-вече за пречистване на организма и по-бърза обмяна на веществата.

Автор: Теди Георгиева

Източник: http://www.zdravei.org