10 топ съвета как да преживеем здравословно празниците… И да оцелеем

10 топ съвета как да преживеем здравословно празниците... И да оцелеем | Диана image 2

В деня на Коледа около 30% от хората поемат средно над 8,500 калории. Това е три пъти повече от препоръчителния дневен прием за мъжете и четири пъти повече за жените. На тези от нас, които прекалят с хапването ще са им нужни поне четири месеца, за да се отърват от излишното тегло, натрупано по празниците. Като се добави и недостига на сън през зимата, картинката става доста притеснителна, съобщава британският вестник „Експрес”. Недостигът на сън означава, че склонността ни да търсим повече наситени въглехидрати е в своя пик през зимата. Некачественото спане през нощта влияе и на нивата на глюкоза и енергия в организма, което е предпоставка недоспиващите си хора да трупат килограми.

Ако искате да се насладите качествено на коледните празници, спете качествено и се поддържайте във форма. Следните съвети могат да ви помогнат да постигнете това по-лесно.

1. Намалете солта – всички хора приемат прекалено много сол. Това благоприятства високото кръвно налягане. Можете да я махнете от трапезата като наблегнете на другите подправки – пипер, билки, чесън и др., както и лимонов сок.

2. Помислете за киселините в стомаха си – по Коледа всеки се чувства длъжен да яде месо, сирена и млечни продукти и да купонясва до късно. Последното обикновено е съпътствано и с увеличени количества алкохол. Всичко това, обаче отключва неприятните киселини в стомаха. Постарайте се да избегнете този неприятен симптом, който може сериозно да помрачи празника.

3. Бройте си чашкитепрекаляването с алкохола носи риск от нарушаване на сърдечния ритъм, повишено кръвно налягане и дори удар. Много е важно докато пиете да следите за поетото количество алкохол и да стоите далеч от препоръчителните дози и собствените си прагове на поносимост.

4. Контролирайте размера на порциите си – препълнените чинии подтикват към преяждане. Слагайте по-малки порции и следете внимателно колко сте изяли.

5. Не забравяйте храносмилането си – опитайте се да ядете пет пъти през деня плод или зеленчук, който не е сготвен или покрит със захар, сметана и т.н. За коледната вечеря можете да поднесете зеленчуци на пара. Не забравяйте да приемате храната бавно, да я сдъвквате добре и внимавайте в каква позицията е тялото ви, за да не притискате стомаха докато ядете.

6. Направете си семейна разходка – поддържането на физическа активност помага за запазването на здравото и силно сърце. Освен това благоприятства за отърваването от излишни килограми, както и за поддържането на нивата на холестерола и кръвното налягане в норма. Не спирайте да се движите по време на празниците.

7. Зарежете боровинковия сос – в западните страни обичат да поливат коледната пуйка с боровинков сос, което е доста вкусно, но и много вредно. Правилото е да не се смесват плодове с месо, тъй като простите захари не изискват храносмилане, но когато са комбинирани с храни, при които то се извършва, те остават в стомаха и ферментират. Като цяло бъдете внимателни с комбинирането на храните.

8. Оправете си спането – много експерти са на мнение, че лягането и ставането по едно и също време помага за „поправянето” на биологичния часовник. Тогава, според тях 7-8 часа сън са напълно достатъчни. Изберете си и подходящо легло. Също така, избягвайте шоколад и всякаква захар преди лягане – това предизвиква прилив на енергия, която трябва да бъде изразходена.

9. Заменете вредните съставки в храните, но не и за сметка на вкуса
– изберете растителни масла – от маслини или слънчоглед, например, вместо животинските мазнини. При печене и пържене на картофи ги режете на големи парчета – така ще поемат по-малко мазнина. Ако готвите пуйка или пиле, не яжте кожата. Заменете, когато е възможно, ястие с месо с такова от зеленчуци или ядки. Ползвайте обезмаслено мляко и сметана.

10. Направете си здравословни новогодишни обещанияспирането на пушенето е най-доброто обещание, което можете да си дадете за Новата година. Други често срещани са: „Ще пия повече вода”, „Ще ходя повече”, „Тази година ще си направя поне един профилактичен преглед”.