Как да се храним, ако имаме камъни в жлъчката?

Как да се храним, ако имаме камъни в жлъчката? | Диана

Образуването на камъни в жлъчката е сред един от най-често срещаните хирургични проблеми сред българите. Среща се по-често при жените, отколкото при мъжете. Причините за този неприятен проблем са различни – генетична обремененост, затлъстяване, хормонални препарати, лош режим на хранене.

При камъни в жлъчния мехур трябва да се ограничи или напълно да се изключи приемът на източниците на холестерина. Това са животинските мазнини, вътрешностите на животни, яйца и хайвер.

Болните хора могат да приемат до 50-60 г мазнини на ден и то предимно от прясно краве масло или растителни масла. Трябва максимално да се ограничи консумацията на рибни и месни консерви, сушени пушени тлъсти риби, луканки и пастърми. Кренвирши и колбаси, които са пресни и не тлъсти се разрешават в малки количества.

От растителните продукти трябва да се ограничат бобовите култури, лапад, патладжан, сини сливи. Не трябва да се прекалява със зелето и картофите. Туршиите също не се усвояват добре. Растителните консерви, които са стерилизирани под вакуум са разрешени.

Разрешените зеленчуци са марули, домати, младите краставици, печени пиперки, сокове от зеленчуци, замразени зеленчуци. От плодовете са позволени почти всички плодове, които са добре узрели, сушени ябълки и круши, банани, нектари, сокове. Не бива да приемате фурми, смокини, бадеми, орехи, фъстъци.

Приемайте чист пчелен мед, мармалади и конфитюри, желета, халва. Напълно са забранени какао, шоколад и шоколадови изделия, баклава, сладолед и бонбони.

Изключете пържените закуски от своето дневно меню. Избягвайте сухите храни и приемайте достатъчни количества витамин С. Най-добре си ги набавяйте от пресните плодове и зеленчуци.

От подправките са разрешени магданоз, джоджен, ванилия, копър и чубрица. Забранени са черен пипер, дафинов лист, бахар, лютив пипер, оцет, чесън, лимонов сок.

Ограничете консумацията на тестени изделия, баници и бюреци. Рядко приемайте юфка и макарони.

За хората с камъни в жлъчката са разрешени нетлъсти риби и меса, яйчен белтък, мляко и млечни произведения.

Лекувайте се с балнеолечение на жлъчнокаменни проблеми. Препоръчани са слаби алкално-фосфатни води, които ще облекчат отделянето и изливането на жлъчката.