Джинджифилът трябва да се избягва от тези хора

Джинджифилът трябва да се избягва от тези хора | Диана

Джинджифилът е едно от лечебните растения в природата и се използва заради вкуса и лековитата му сила от хиляди години. Обаче джинджифилът е растение чиито свойства трябва да се използват предпазливо, понеже не е подходящ за всички хора. Дали Вие сте сред хората, които би следвало да избягват или ограничaт консумацията на джинджифил? Продължете да четете, за да откриете отговора на този въпрос.

Джинджифилът има силни лечебни свойства

Подобряващите здравето качества на джинджифила са хвалени поколения наред от много различни хора като се започне от древните народи на Азия и се стигне до мoдерните здравни гурута. От успокояването на разстроения стомах и подсилване на храносмилането, до облекчаване на болка и избиване на ракови клетки, полезните свойства на джинджифила са в много широк диапазон.

Много хора могат да изпитат подобрения на здравето като използват настърган джинджифил в храната си или като хранителна добавка, но това не е правилният избор за всеки. Нека обсъдим някои ситуации, в които джинджифила трябва да се избягва или да се използва пестеливо.

Кога трябва да избягвате джинджифил (или да намалите консумацията му)

Според сайта WebMd, джинджифилът може да си взаимодейства зле с някои видове лекарства, предписвани при здравословни проблеми. Хората с диабет, хипертония и проблеми със съсирването на кръвта може да се нуждаят от предпазливост когато смятат да използват джинджифил за лечението на други заболявания.

Хората на лекарства за съсирване на кръвта

Джинджифилът разрежда кръвта, което означава, че е неподходящ за хората, които пият лекарства за съсирване на кръвта или са предразположени към кръвоизливи. Говорете за намерението си да пиете джинджифил с лекаря си преди да го използвате, ако сте на лекарства за съсирване или разреждане на кръвта, за да определите дали джинджифилът е правилният избор за вас.

Хората на лекарства за диабет

Джинджифилът има естествена склонност да снижава кръвната захар и заради това той е една от най-добрите 8 подправки и билки при диабет тип 2. За хората с диабет и в пред-диабетно състояние, които контролират заболяването си единствено с храната, тази новина може да е добре дошла.

Обаче, хората, които пият лекарства (като метформин или сходни лекарства или си бият инсулин, за да контролират кръвната си захар) за диабета си трябва да са наясно с действието на джинджифила върху кръвната захар и да обсъдят употребата на джинджифил с лекаря си преди да продължат да го използват, за да избегнат твърде голямото снижаване на кръвната си захар.

Хората на лекарства за високо кръвно

Някои лекарства, използвани за контролиране на хипертония като блокери на калциевите канали (например, Norvasc, Cardizem и други) могат да взаимодействат с джинджифила, което да причини падането на кръвното налягане и/или на сърдечния ритъм до нездравословни нива и да доведе до аритмия или други усложнения.

Обсъдете употребата си на джинджифил и потенциалната правилна доза с лекаря си ако пиете лекартва, за да лекувате високото си кръвно налягане.

Джинджифил и камъни в жлъчката

Хората с камъни в жлъчката могат да открият, че състоянието им се влошава когато използват джинджифил.

Жлъчният мехур е малка, подобна на торбичка структура, която се намира под черния дроб и е свързана с него посредством жлъчния канал. Жлъчният мехур служи като склад за жлъчния сок, който разгражда мазнините в червата.

Жлъчният мехур складира жлъчния сок до появата на мазнини в храносмилателната система. Камъните в жлъчката често се образуват в жлъчния мехур, където те обикновено причиняват малко проблеми. Ако обаче преминат в жлъчния канал и заседнат там, те могат да блокират движението на жлъчния сок, причинявайки връщането му обратно в черния дроб.

Още за камъните в жлъчката: Как естествено да се отървем от камъни в жлъчката 

Когато се приемат големи количества джинджифил, производството на жлъчен сок може да се повиши, а по-високото ниво на контракции на жлъчния мехур може да раздвижи камъните в жлъчката и да причини засядането им в жлъчните канали. Камък, заседнал в жлъчния канал може да причини сериозно заболяване, което може да наложи спешна операция.

Трябва да се отбележи, че не всички лекари са съгласни, че джинджифилът е вреден, ако страдате от жлъчка, а някои китайски лекари препоръчват джинджифил като лечение на камъните в жлъчката, заради стимулиращите жлъчния сок свойства на билката. Ако страдате от заболяване на жлъчния мехур, следвайте препоръките на своя лекар за приема си на джинджифил.

Ако имате камъни в жлъчката, можете да помислите за пиенето на лимонена вода за разтварянето им.

Хората с тегло под нормата

Джинджифилът е невероятен за хората които искат да отслабнат, понеже убива апетита, ускорява метаболизма и елиминира тлъстините. Така че хората, които искат да напълнеят трябва да избягват прием на джинджифил.

Бременните и консумацията на джинджифил

Употребата на джинджифил по време на бременност буди спорове. Има известни притеснения, че джинджифилът може да повлияе негативно на половите хормони на плода. Има също така съобщение за помятане през 12та седмица от бременността на жена, която използвала джинджифил за сутрешното си повръщане. Обаче, изследвания на бременни жени показват, че джинджифила може безопасно да се използва за сутрешното повръщане без това да навреди на бебето.

Рискът от сериозни малформации при бебета на жени, пиещи джинджифил не изглежда да е по-голям от обичайните 1 до 3 процента. Също така, не изглежда да има повишен риск от преждевременно раждане или от ниско тегло на новороденото.

Има известно притеснение, че джинджифилът може да повиши риска от кървене, така че някои експерти препоръчват да не използвате джинджифил непосредствено преди термина. Както е с всяко лекарство, давано по време на бременността, важно е да се оцени ползата спрямо риска. Преди да използвате джинджифил по време на бременност, говорете с лекаря си.

Колко джинджифил да консумираме

Повечето хора понасят джинджифила много добре и го намират полезен за справяне с всичко от леки разстройства на стомаха или храносмилането – включващи гадене и повръщане – до артритна болка и менструални крампи.

Според Медицинския център Мериленд, за хората, които нямат медицински или здравословни проблеми от списъка по-горе, пиенето на 4 грама джинджифил на прах всеки ден е безопасно, като бременните не трябва да пият повече от 1 грам на ден. Според сайта Drugs.com, джинджифила се използва в клинични изпитания в дози от 250 мг до 1 г по 3 до 4 пъти на ден.

Хубавото на джинджифила е че можете да го използвате както пресен, така и изсушен и смлян на прах. Смляната форма е много по-концентрирана и обикновено една супена лъжица пресен джинджифил се равнява на 1/4 чаена лъжица сушен джинджифил.

Източник: Detox Foods