Как да се справим с неувереността

Неуверени ли сте в себе си понякога? Знам точно как се чувствате. И на мен ми се случва. Но трябва да осъзнаете, че това не е чак толкова лошо.

Повишената стеснителност, вълнението, невъзможността да се впишем и усещането, че сме „различни” – това не е краят на света. Тези вътрешни борби всъщност много често са в наша полза. Например аз без тях нямаше да се запаля по литературата, езиците, съзнанието, страстната работа и цялото диво напрежение, което ме е изградило като личност.

Остава обаче суровата истина – враговете, с които се сблъскваме в живота, и особено вътрешните ни демони, използват моментите, когато сме неуверени, срещу самите нас. Което означава, че не можем да се крием вечно. Трябва да излезем от черупките си и да преодолеем неувереността. Рано или късно трябва да се освободим от нейните окови и да си върнем силата, добивайки увереност в това което сме – заедно с нашите недостатъци и всичко останало.

Това обаче не е лесно – всъщност е едно дълго пътешествие. И докато поемате на него, трябва да помните няколко неща.

1. Историята, която разказвате на самите себе си, е историята, според която живеете.

Всеки разказва някаква история за самия себе си в собствената си глава. Всеки ден! Непрекъснато! И тази история ви прави човека, който сте – тя поставя основите на всяко действие, което предприемате или не предприемате. Вие изграждате себе си въз основа на тази история.

2. Всяка себеподценяваща или неуверена мисъл е временна и подлежи на промяна.

Когато започнете прекалено да се вторачвате в себе си, е много трудно да спрете, освен ако не обърнете внимание на проблема. Когато започнете да се съмнявате в себе си, не Ви остава нищо друго, освен да направите промяна. Трябва да позволите на истината да изкрещи в душата ви по-силно от лъжите, които са ви заразили. Не се подценявайте! Никога!

3. Моментът на истината е най-силният ви актив.

Всички имаме моменти, в които се чувстваме нервни или притеснени. Но вместо да се смеете, когато сте нервни или се чувствате неудобно – говорете истината. Вместо да се държите сякаш всичко е наред, кажете какво не е – говорете за чувствата си! Уважавайте себе си. Уважавайте истината. Бъдете истински.

4. С малко грижа и внимание към себе си ще стигнете много далеч.

Когато се вторачите твърде много в себе си, всъщност демонстрирате колко малко се познавате. Това показва, че не се чувствате удобно в кожата си. В противен случай нямаше да се държите така – не бихте търсили чуждите мнение и одобрение. Не бихте се притеснявали какво говорят хората за вас – това в действителност нямаше да има значение! Когато сте неуверени, Вие сте в голяма беда – проявявате признаци, че не знаете що за човек сте дълбоко в душата си. Вашата несигурност говори, че не се грижите достатъчно за себе си.

5. Защо се интересувате как другите Ви възприемат?

Едно от най-великите житейски пътешествия е преодоляването на неувереността и научаването как да не Ви пука за чуждото мнение. Всъщност никога не бихте могли да направите добро впечатление на околните, докато не спрете да се тревожите какво впечатление им правите.

6. Всеки човек има свой собствен път, който няма нищо общо с вашия.

Хората и обществото погрешно ни приучават да правим постоянни  сравнения между себе си и другите хора относно своят и техните социални статути. Една от причините, поради която съдим другите толкова строго, е че гледаме на всеки, който действа различно от нас, като на наш неприятел или критик. Това е навик, който трябва да изкореним!

7. Вашата вътрешна красота остава скрита в повърхностното ежедневно общуване.

Външната красота е само на повърхността. А и всички имаме дни, в които не изглеждаме добре. Все пак сме хора. Гледайте навътре, а не навън. По-добре е да се държите добре, отколкото да изглеждате добре. Една често забравяна истина е, че често пъти злото може да е прекрасно отвън. Разберете какво ви прави красиви по душа. Вие сте много повече от онова, което се вижда на пръв поглед.

8. Липсата на себепознание може да ви ограничи и дори осакати.

Човек е като затворник в стая, чиято врата е отключена и се отваря само навътре, докато не се сети да дръпне дръжката, вместо да я бута. Отвореният и осъзнат ум е ключът. Използвайте го!

9. Всяка Ваша борба ви изгражда.

Понякога трябва да преодоляваме трудности, раздели, отхвърляния и болезнени рани, които разбиват приятната представа, която някога сте имали за живота, за да ви отведат до две могъщи истини:

1. Животът не е такъв, какъвто сте си мислили, че е.

2. Загубата на нещо чудесно не е непременно загуба на истински важните и дълготрайни щастие и благополучие.

10. Колкото повече преживявате и научавате, толкова повече ще разбирате колко много не знаете.

Според проучвания, така нареченият „синдром на измамника” (чиито симптоми се проявяват в моменти, когато всички външни фактори сочат, че сме успели и заслужаваме похвала, но ние имаме чувството, че не сме се справили добре) се обостря с трупането на повече мъдрост. Колкото по-опитни и успели ставаме, толкова по-голяма е вероятността да се срещаме с по-интересни и талантливи хора, които ни комплексират и пораждат усещането, че не можем да се мерим с тях. И така – по пътя на обратната логика, ако се тревожите, че не сте на тяхното ниво, значи всъщност сте.

Рано или късно ще трябва да осъзнаете следното: неувереността има свойството да кара ума ви да свиква с всичко лошо – като да се усмихвате на повърхността, докато плачете вътрешно. Това поражда постоянно безпокойство.

Ето и част от начините по които ще решите тези проблеми:

1. Бъдете търпеливи с всички неразрешени проблеми в душата си.

2. Поне за малко забравете какво мислите и оценете мястото, на което се намирате и хората с които сте заедно.

3. Мислете позитивно.

4. Бъдете грижовни.

5. Винаги се фокусирайте върху само едно смислено задължение, с което можете да се заемете в настоящето.

6. Следете постепенния си напредък за да се чувствате все по-уверени и по-успели.

Желая Ви Успех!