Как успелите хора прекарват уикендите си?

Как успелите хора прекарват уикендите си? | Диана

Като съосновател на Hotwire.com и главен изпълнителен директор на Zillow през последните седем години, 39-годишният Спенсър Раскоф отговаря на представата на повечето хора за успял човек. Като баща на три деца, Спенсър е зает човек както у дома, така и на работното си място.

Какво обаче е нещото, което Спенсър отказва да прави през уикендите? Да работи, или поне не в традиционния смисъл. Жаклин Смит споделя някои интересни идеи на Спенсър в статията си за това как успелите хора прекарват уикендите си:

“Никога не ходя в офиса през уикендите”, казва Спенсър, “но проверявам имейла си вечер”. Моите уикенди са важен период, в които да се изключа от обичайното ежедневие и да получа възможност да помисля по-задълбочено за моята компания и моята индустрия. Уикендите са страхотна възможност за размишления и за това човек да погледне по-сериозно на по-големите въпроси.”

Ново проучване на Станфорд показва, че Раскоф може би е прав. Според проучването производителността на час намалява рязко, когато работната седмица надхвърли 50 часа и пада толкова много, след като тя стане 55 часа, че на практика няма смисъл вече да се работи. Точно така – хората, които работят по 70 часа (или повече) на седмица, вършат същата работа, колкото тези, които работят по 55 часа. Тези допълнителни часове просто са изгубени.

Успелите хора осъзнават важността на това през уикенда да сменят скоростите и да се занимават с отпускащи и зареждащи неща. Подобно на Спенсър, те използват уикендите си, за си създадат една по-добра следваща седмица. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Вижте 10 неща, подбрани от Forbes, които успелите хора правят през уикендите, за да балансират работата с личния живот и да са на 100% готови за работа в понеделник.

1. Те се будят по същото време

През уикенда винаги е изкушаващо човек да поспи повече и да навакса малко сън. Въпреки че временното усещане е добро, събуждането по различно време разстройва циркадния ритъм на организма. Когато през уикенда проспивате обичайни си час на събуждане, в крайна сметка се чувствате отпаднали и изморени. Това не важи само за вашия почивен ден, но ви прави и по-малко продуктивни в понеделник, защото мозъкът ви не е готов за събуждане във времето, в което обикновено ставате. Ако искате да наваксате със съня, просто си лягайте по-рано.

2. Отделят време за себе си сутрин

През уикендите е трудно човек да отдели време за себе си, особено ако има семейство. Намирането на начин да се занимавате с нещо, което ви харесва сутрин, може да ви донесе сериозни ползи по отношение на щастието и изчистването на разума. Това също така е страхотен начин да усъвършенствате циркадния си ритъм, като се накарате да ставате през уикендите по същото време, по което го правите и през седмицата. Мисловната дейност достига своя пик между два и четири часа, след като се събудите, така че ставайте рано, за да се занимаете с някаква физическа дейност, след което правете нещо, което изисква мисловна дейност, докато разумът ви е в своя пиков период.

3. Те си насрочват микроприключения

Купете билети за концерт или театър или си направете резервация за някой нов хотел. Вместо да тичате на пътеката, отидете в планината. Опитайте нещо, което не сте правили преди, или което не сте правили отдавна. Проучвания показват, че очакването на нещо добро, което предстои да се случи, е значителна част от това, което прави преживяването приятно. Ако знаете, че имате нещо интересно планирано за събота, това не само ще направи съботата ви забавна, но ще подобри значително настроението ви през седмицата.

4. Те имат някакво хоби

Може да се изненадате какво се случва, когато през уикендите се занимавате с нещо, което ви харесва. По този начин се освобождавате от стреса и отваряте разума си за нови начини на мислене. Неща като свирене, четене, писане, рисуване или дори играта на криеница с децата ви, може да помогне за стимулирането на различни режими на мислене, които може да са от полза през следващата седмица.

5. Те се изключват от работата

Изключването от работния процес е едно от най-важните неща, защото ако не можете да намерите начин да се отстраните електронно от работата си за периода от петък вечер до понеделник сутрин, това означава, че никога не сте си тръгвали от работа. Ако сте на линия 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, това ви подлага постоянно на най-различни източници на стрес, които ви пречат да се концентрирате и да презаредите. Ако пък не можете да се изключите за целия уикенд, опитайте да отделите определено време в събота или в неделя, за да прегледате електронната си поща или да отговорите на съобщенията на гласовата си поща.

6. Те минимизират къщната работа

Къщната работа има странния навик да превзема напълно уикендите ви. Когато това се случи, вие губите възможността да се отпуснете и да размишлявате. По-лошото е, че много неща от къщната работа ви изглеждат като истинска работа и ако прекарате целия уикенд, занимавайки се с тях, просто си осигурявате седемдневна работна седмица. За да избегнете това, трябва да насрочвате различните задължения вкъщи, както и всичко останало, за през седмицата и ако не успеете да ги свършите през седмицата, чак тогава ги довършете през уикенда.

7. Те спортуват

Нямате време за спорт през седмицата? Разполагате с 48 часа всеки уикенд за това. Спортът е и страхотен начин за зараждането на нови идеи. Иноваторите и други успели хора знаят, че когато си навън, това често стимулира креативността. Независимо дали тичате, карате велосипед или се занимавате с градинарство, физическата дейност води до стимулирана от ендорфина интроспекция. Ключовото в случая е да намерите някаква физическа дейност, която ви действа по този начин, след което да е превърнете във важна част от своя уикенд. Вижте още: 8 начина да спрете да пропилявате живота си

8. Те размишляват

Размишленията през уикенда са мощен инструмент за самоусъвършенстване. Използвайте уикенда, за да размишлявате за по-големите сили, които формират индустрията ви, компанията ви и вашата работа. Без всичко друго, което ви разсейва в работните дни, би трябвало да погледнете на нещата в изцяло нова светлина. Използвайте проникновенията си, за да промените подхода си към следващата седмица, подобрявайки ефективността на работата си.

9. Те прекарват качествено време със семейството си

Прекарването на качествено време със семейството през уикенда е от съществено значение, ако искате да презаредите и да се отпуснете. Времето със семейството през уикендите е толкова важно за Спенсър Раскоф, че той се прибира вкъщи за уикенда, без значение колко далеч е, дори и ако после трябва да се върне в същия град за следващата седмица. Работните дни са толкова напрегнати, че цялата работна седмица може да мине, без да успеете да прекарате качествено време със семсйтвото си. Не позволявайте това да се пренася и през уикенда. Извеждайте децата си в парка, посещавайте с партньора си любимия ви ресторант и посещавайте родителите си. Ще се радвате, че сте направили всички тези неща.

10. Те се подготвят за предстоящата седмица

Уикендът е страхотно време, в което да планирате идната седмица. Дори и 30 минути планиране могат да подобрят значително продуктивността и да намалят стреса. Работата през седмицата изглежда много по-лесно управляема, ако я започнете с план, тъй като всичко, което трябва да направите, е да го изпълните.